Hoe klanten veilig online laten betalen? 

Steeds meer ondernemers schakelen over naar een online platform, soms naast een bestaande winkel met een fysieke vestiging. Met het toenemend aantal webshops, e-commerce platforms en andere vormen van online verkoop en betalingen, rijst ook de vraag naar veilige online betaalmogelijkheden. Met een online betaalsysteem biedt u uw klanten de optie om veilig online te betalen voor uw producten en diensten.

Of u nu al jaren online verkoopt, een webshop wilt oprichten, of naast uw fysieke winkel ook een webshop wilt opstarten: in dit artikel vindt u alle informatie die u nodig heeft om een geschikt online betaalsysteem te vinden.

Dit heeft u nodig om online betalingen te ontvangen

Of klanten nu gebruik maakt van kredietkaarten, debietkaarten of cadeau cheques: online betalingen ontvangen, kan niet zonder de volgende 3 zaken.

1. Acquiring bank en issuing bank: Uw rekening en die van de klant

De acquiring bank (verwervende of ontvangende bank) is de financiële instelling waarbij u uw (zakelijke) rekening heeft geopend. De ontvangende bank controleert of de koper een toereikend saldo heeft om voor uw product of dienst te betalen. 

De issuing bank (emitterende of uitgevende bank) is de financiële instelling waarbij de klant een rekening opende of kredietkaart verkreeg. De uitgevende bank geeft de ontvangende bank toegang tot de gegevens die die nodig heeft om het saldo van de koper te controleren.

U heeft als ondernemer natuurlijk geen controle over de issuing bank van uw klanten. Bij welke bank u zelf een zakelijke rekening opent, is echter wel relevant. Niet elke bank ondersteunt alle online betaalmogelijkheden en betaalsystemen.

Advies nodig? Contacteer uw bank of gebruik het formulier bovenaan deze pagina om informatie op maat te ontvangen.

Een man in een blauw jeanshemd kijkt lachend naar de moderne monitor van zijn computer. Op het beeld staat een webshop waar een beige jas verkocht wordt.

2. Online verkoopkanalen: Hier verkoopt u uw diensten of producten

Een online betaalsysteem integreert u op een verkoopkanaal. Zo’n verkoopkanaal kan verschillende vormen aannemen. U kunt overigens ook prima verschillende verkoopkanalen gebruiken, en die koppelen aan eenzelfde betaalsysteem.

Een overzicht met verkoopkanalen en hoe die gelinkt zijn aan uw online betaalsysteem.

  • Webshop. Een volledig online omgeving waarop u producten (en/of diensten) verkoopt. De webshop beschikt over een afrekenpagina, waar een klant via het betaalsysteem kan afrekenen voor de producten in zijn of haar winkelmandje. Na het afrekenen worden de producten verzonden.
  • Betaalknop. Een betaalknop voegt u toe aan een bestaande website. De knop brengt de klant naar een afrekenpagina.
  • Card-on-file. Dit zijn digitaal bewaarde klantgegevens. De opgeslagen betaalgegevens maken het mogelijk om gemachtigde of herhaalde betalingen te innen. Denk maar aan een domiciliëring of abbonementkost.
  • Click & collect. Opnieuw een online omgeving, Hier plaatst een klant en bestelling en rekent de klant af via uw betaalsysteem. Later komt de klant het bestelde product ophalen.
  • QR-code. Een code die de klant scant met een gsm. De code kunt u op uw toonbank kleven (denk maar aan Payconiq by Bancontact) of opsturen, bijvoorbeeld per sms. Het scannen van de code brengt de klant naar een online betaalpagina waar die de transactie kan voltooien.
  • Digitale factuur. Een digitale factuur bevat de betaalgegevens (onder meer het te betalen bedrag, de betalingsdeadline, en uw rekeningnummer) en een knop of link naar het platform waar de klant de betaling snel en eenvoudig kan afronden.
  • Betaallink. Een eenvoudige link naar een afrekenpagina. Zo’n link verzendt u bijvoorbeeld per sms of e-mail.

3. Een PSP (Payment Service Provider) of een Payment Gateway: Hier worden uw betalingen doorgegeven

PSP’s (Payment Service Providers) en Payment Gateways zorgen er tot slot voor dat uw klant kan betalen via uw online betaalsysteem, en dat u de betaalde bedragen kunt innen.

PSP’s en Payment Gateways zijn beide betaalproviders: technische, back-end elementen van uw website. De PSP en Payment Gateway vervullen een gelijkaardige rol, maar doen dat op verschillende manieren.

Payment Gateways

Een Payment Gateway vergelijkt u best met een online betaalterminal of POS-systeem

De Payment Gateway treedt op als veilige koppeling tussen de verkoper, de ontvangende bank, de transactieverwerker, de uitgevende bank en de klant. Een Payment Gateway overziet kaartbetalingen, de transactieversleuteling en de transactieverificatie.

Samengevat: Een Päyment Gateway biedt een connectiviteitsdienst.

  • Voordeel: Over het algemeen kan een Payment Gateway betalingen sneller verwerken dan een PSP.
  • Nadeel: Als u met een Payment Gateway werkt, moet u zelf een contract afsluiten met uw bank

PSP of Payment Service Provider

Een PSP of Payment Service Provider is een financiële instelling die ondernemingen ondersteunt in het accepteren en verwerken van online betalingen. Net als de Payment Gateway is de PSPS de koppeling tussen de verkoper en de klant.

Waar een Payment Gateway een directe link legt tussen de bank van de koper en die van de verkoper, treedt de PSP op als tussenpersoon. Betaling gebeurt dus niet rechtstreeks via de Payment Gateway, maar via uw PSP.

Daarnaast bieden verschillende Payment Service Providers een heel resem aan bijkomende diensten en features die zowel voor u als ondernemer als voor uw klanten handig van pas kunnen komen.

  • Voordeel: U hoeft zelf geen contract af te sluiten met uw bank, wat resulteert in voordeligere tarieven. Daarnaast spelen er heel wat PSP’s op de markt, waardoor er voor elke onderneming wel een geschikte partner te vinden valt.
  • Nadeel: Over hat algemeen worden transacties wat trager verwerkt.
Een laptop waarop enkele kleine pakketjes en een kredietkaart liggen.

Beter een PSP of Payment Gateway?

Payment Gateways worden vaker gebruikt door grote ondernemingen. Zo’n onderneming heeft een sterke onderhandelpositie bij de bank, en heeft doorgaans ook de nodige mensen in dienst om bijvoorbeeld de nodige veiligheidsprotocollen te implementeren.

Kleine en middelgrote ondernemingen kiezen doorgaans voor een PSP omdat het over het algemeen eenvoudiger is om met zo’n volledig servicepakket te werken.

Bovendien hebben kleine ondernemingen een minder sterke positie wanneer zij over hun contract onderhandelen met een bank, waardoor de kosten voor een samenwerking aanzienlijk hoger liggen.

De beste keuze voor uw webshop?
Win advies in bij een specialist!

Zo vindt u de juiste betaalprovider voor uw online betaalsysteem

Waar moet u op letten bij het uitkiezen van een betaalprovider?

Factor 1: Collecterende versus distribuerende PSP

Een belangrijk verschil tussen PSP’s is de manier waarop zij uw ontvangen betalingen uitbetalen. U kunt daarin 2 types onderscheiden: de collecterende en de distribuerende PSP.

  • cPSP. Een collecterende PSP verzamelt de betalingen die u int via de uw verkoopkanalen. De PSP betaalt die bedragen op (door u) bepaalde momenten aan u uit. De cPSP zorgt ook voor de nodige beveiliging
  • dPSP. Een distribuerende PSP betaalt de betalingen die u ontvangt rechtstreeks aan u uit

Als kleine ondernemer is het doorgaans dus interessanter om een collecterende Payment Service Provider in te schakelen. U geniet dan van een meer uitgebreide service en lagere bankkosten.

Factor 2: Ondersteunde online betaalmogelijkheden

Een belangrijke vraag: welke online betaalmethodes verkiezen uw klanten? Niet elke PSP ondersteunt elke online betaalmethode, en niet elke online betaalmethode  is compatibel met elk soort PSP. 

Welke betaalmogelijkheden zijn er? Betaalmethodes en betaalopties

Een klant kan niet enkel betalen met Bancontact of een krediet- of prepaid kaart. Er zijn ontzettend veel online betaalmethodes. Denk maar aan Klarna, Sofort, het in Nederland immens populaire iDEAL of het internationaal geliefde PayPal.

Daarnaast zijn er ook verschillende betaalopties. Betaalopties als gespreid of achteraf betalen kunnen uw website aantrekkelijker maken voor (potentiële) klanten, terwijl herhaalde betalingen ontzettend handig zijn voor bijvoorbeeld service-abonnementen.

Wie internationaal verhandelt, bekijkt ook best even welke online betaalmethodes het meest gebruikt worden in de landen waarin zij hun producten willen verkopen.

Het ideale online betaalsysteem voor uw onderneming?
Dat vindt u samen met een expert! Vul het formulier in voor gratis en vrijblijvend advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Factor 3: Implementatie in uw online winkel

Bekijk ook eens hoe u de verschillende online betaalsystemen in uw webwinkel kunt integreren. Een PSP kan op verschillende manieren geïmplementeerd worden:

  • Implementatie in webshop op een e-commerceplatform (hosted solution). De meeste PSP’s werken met bepaalde e-commerceplatforms zoals bijvoorbeeld Magento. De PSP kan een koppeling of plug-in voorzien waarmee u uw webshop eenvoudig verbindt met uw PSP.
  • API. Heeft u een zelfgebouwde website met webwinkel en eigen server, of implementeert u het systeem liefst manueel in uw webshop? Met een API kunt u de PSP zelf integreren in uw webshop. Houd er wel rekening mee dat daar vaak enige technische kennis voor vereist is.
  • Plug-in. Ook op andere websiteplatforms zoals WordPress kunt u veel PSP’s integreren.

Houd er bij het uitkiezen van een PSP rekening mee dat niet elke betaalprovider elk soort implementatie ondersteunt. Gebruikt u een hosted solution? Kies dan een PSP die compatibel is met die specifieke host.

Factor 4: Extra opties

Verschillende PSP’s kunnen verschillende handige features en mogelijkheden aanbieden. Denk aan fast checkout, uitgebreide rapportering, een ruim aanbod aan opties voor mobiel betalen of facturatie- en aanmaningsdiensten.

Afhankelijk van de aard en noden van uw bedrijf kunnen die extra opties en mogelijkheden het ene systeem al wat aantrekkelijker maken dan de andere.

Een webshopuitbater overloopt de bestellingen die klanten bij hem plaatsten via zijn online betaalsysteem. Hij draagt een jeansoveral over een grijs hemd en heeft enkele pakketjes onder zijn arm.

Welke PSP is het voordeligst voor uw webshop of online winkel?

Met bovenstaande aandachtspunten vond u wellicht enkele interessante PSP’s die aan uw criteria voldoen. Maar wat is nu de goedkoopste PSP? Dat hangt volledig af van de aard van uw online winkel. 

Als uw webshop dient als aanvulling op een fysieke winkel, ontvangt u allicht niet zoveel online betalingen als een volledig online winkel zonder fysieke vestiging. Hieronder ontdekt u waarmee u rekening moet houden bij het zoeken naar de meest voordelige optie.

Let op het transactievolume

Hoeveel transacties u maandelijks verwacht te verwerken, is een ontzettend belangrijke factor in het uitkiezen van een PSP en het juiste abonnement of de juiste formule bij die PSP. Bij de ene PSP betaalt u per transactie (wat voordeliger kan zijn voor een laag transactievolume), bij de andere een maandelijks bedrag (wat vaak voordeliger is voor ondernemingen met een hoog transactievolume).

Bekijk de uitbetaaltermijn en de termijnopties

Bij en distributing PSP en bij een Payment Gateway ontvangt u de bedragen zodra de transactie verwerkt is. Een collecterende PSP verzamelt alle betaalde bedragen om die op een bepaald moment uit te betalen.

Veel collecterende PSP’s geven u de optie op de uitbetaaltermijn zelf te bepalen. Wie graag wekelijks uitbetaald wordt, moet er natuurlijk wel op letten dat de beoogde PSP die optie ook aanbiedt.

Vergelijk kosten en formules

Tot slot doet u er goed aan om de tarieven en formules van verschillende betaalproviders te vergelijken. Als een PSP bepaalde formules of pakketten aanbiedt, doet u er goed aan om af te wegen welke formule voor u het meest voordelig is.

Een mini winkelwagentje gevuld met pakketjes die klanten bestelden via een online betaalsysteem van een webshop staat op een laptop. Naast het kleine winkelwagentje met een gele stootrand staat een stapeltje met twee kleine pakketjes.

Welke betalingssystemen zijn er in België?

Wilt u een webshop openen of bent u op zoek naar een nieuw online betaalsysteem voor uw onderneming? Hieronder vindt u enkele populaire PSP’s.

Mollie

Mollie is een Nederlandse collecterende PSP. U kiest met Mollie zelf wanneer u uitbetaald wordt zonder daarvoor extra kosten te betalen. Mollie hanteert een vast bedrag per transactie.

MultiSafePay

Een andere collecterende PSP van Nederlandse bodem. MultiSafePay aanvaardt meer dan 40 verschillende, internationale betaalmethodes – van debiet- en kredietkaarten tot Edenred cheques en Alipay. 

Ingenico

Het Franse Ingenico biedt u de keuze tussen een collecterende en distribuerende PSP. Ingenico heeft heel wat verschillende abonnementen in de aanbieding, en hanteert bovenop de abonnementskosten een vaste transactiekost.

Elke klant eenvoudig online laten betalen? Vindt het beste en goedkoopste online betaalsysteem voor uw onderneming

Bent u op zoek naar een PSP of Payment Gateway voor uw webshop? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Met een realistisch beeld van de mogelijkheden en tarieven, kunt u snel en eenvoudig het aanbod vergelijken en aanzienlijk besparen op uw online betaalsysteem. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een webshop?
2*. Welk betalingsmiddelen wenst u te gebruiken?
3. Wanneer wenst u een online betaalsysteem installeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Prima!
Voer een geldige bedrijfs-btw in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: online betaalsysteem