Inhoud
Is aangifte van zonnepanelen verplicht?
In België is de aangifte van zonnepanelen verplicht. Als je jouw panelen aansluit op het net, dan moet je ze aanmelden bij netbeheerder Fluvius. Als je de panelen tijdelijk aansluit op het net, ben je dit ook verplicht. Er is echter wel een uitzondering: als de PV-panelen niet verbonden zijn met het net dan hoef je ze niet aan te melden.
Wat als je zonnepanelen niet registreert?
Als je de zonnepanelen niet registreert, riskeer je een boete. Die boetes lopen op van 150 tot 20.000 euro. De hoge boetes gelden wel enkel voor de grote spelers in de markt.
Waarom zonnepanelen registreren?
Je zonnepanelen bij de netbeheerder registreren is belangrijk voor de veiligheid. De netbeheerder moet weten over hoeveel en op welke plaatsen installaties aangesloten zijn en wie er dus groene stroom produceert. Zo kan het net veilig en betrouwbaar blijven.
Meldt je de installatie niet aan? Dan kan het gevolg hiervan zijn dat bij het doorgeven van de meterstand, zaken niet kloppen. Zo kan het gebeuren dat het verwachte energieverbruik lager zal uitvallen dan de schatting die van tevoren gemaakt is.
De kans bestaat zelfs dat indien je de installatie niet aangeeft bij je netbeheerder, je wordt afgesloten. De reden waarom sommige mensen hun panelen niet ingeven, is omdat ze een prosumententarief betalen. Dit is een vergoeding die je betaalt voor afname van elektriciteit van het net. In plaats van een subsidie te krijgen, moet je dus extra bijbetalen wanneer je stroom opwekt via je panelen.
Hoe zonnepanelen aangeven? [Checklist]
Op de website van je netbeheerder, vind je hoe je zonnepanelen moet aanmelden. Het duurt maximum 2 maanden om het dossier te verwerken en je krijgt een brief of e-mail als jouw dossier in orde is. Voor de aanmelding van je installatie voor het creëeren van hernieuwbare energie, bij de netbeheerder heb je volgende gegevens nodig:
- EAN-code: dit is de code met 18 cijfers, beginnend met 54. Je vindt de code terug op de factuur van de energieleverancier.
- Een kopie van het keuringsverslag: dit is een verslag opgesteld door een erkend controleorganisme waarop volgende gegevens staan:
- Datum van de keuring van je PV-installatie
- Verklaring dat de PV-installatie voldoet aan het AREI en gebruikt mag worden
- Aantal omvormers en maximaal AC-vermogen van iedere omvormer
- Het piekvermogen van de zonnepanelen
- De gegevens van de installateur die de installatie heeft geplaatst (naam, telefoonnummer, e-mail, KBO-nummer)
- Een kopie van het elektrisch eendraadschema: dit schema geeft aan hoe de bekabeling en de installatie van de meterkast er bij jou uitziet.
- Gelijkvormigheidsattest gegeven door Synergrid
Bij groenestroomteller (nodig voor groenestroomcertificaten):
- Beginmeterstand van de digitale meter
- Ijkmarkering, met nauwkeurigheidsklasse van de groenestroomteller
Als je dit allemaal hebt, kan je zonder problemen je panelen aanmelden bij de netbeheerder en kan je met een gerust hart elektriciteit opwekken a.d.h.v. je panelen. Vergeet trouwens niet dat een netbeheerder en energieleverancier twee verschillende zaken zijn.
De stroomleverancier kan je zelf kiezen, maar de netbeheerder staat vast en is afhankelijk van de plaats van je aansluiting. Wil je zonnepanelen plaatsen? Vraag hier dan je gratis offertes aan via onderstaand formulier en vind de beste vakmannen bij jou in de buurt.