Inhoud
Wat is de terugdraaiende teller?
Wanneer je elektriciteit injecteert (de terug levering aan het net), loopt de terugdraaiende teller terug en ontvang je een compensatie voor de kWh elektriciteit die je niet gebruikt, waardoor je minder energiekosten betaalt. Wanneer je meer elektriciteit verbruikt dan opwekt, dan draait de terugdraaiende teller vooruit. Als je meer elektriciteit opwekt dan verbruikt dan draait de terugdraaiende teller terug.
Einde terugdraaiende teller: reden?
In januari 2021 werd besloten dat de terugdraaiende teller in Vlaanderen afgeschaft zou worden. Dit om het evenwicht op de mark te kunnen behouden. Het aanbod van de zonnepanelen was namelijk groter dan de vraag.
Ook wil de Vlaamse overheid hiermee stimuleren om zoveel mogelijk te verbruiken wanneer de zon schijnt (overdag). Zo draait jouw wasmachine dankzij de zon en hoef je de hoeveelheid kWh niet op het net te zetten.
Gevolgen einde terugdraaiende teller voor prosumententarief
Het prosumententarief wordt afgeschaft voor wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert. Het prosumententarief is de vergoeding die eigenaars van zonnepanelen met een analoge meter betalen voor het niet-gemeten gedeelte van hun gebruik van het net.
Voor eigenaars van zonnepanelen, die al een digitale meter hadden, valt het prosumententarief weg vanaf het moment dat het arrest van het Grondwettelijk Hof wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Zij betalen vanaf dan een netvergoeding. Dit is een bedrag dat je betaalt op basis van je werkelijke afname.
Wie mag zijn analoge meter tot 2025 behouden?
Fluvius en de Vlaamse overheid hebben afgesproken dat eigenaars van zonnepanelen, die nog werken met een analoge meter, tot begin 2025 kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen.
Je moet wel aan twee voorwaarden voldoen:
- Je zonnepanelen moeten voor 1 januari 2021 geïnstalleerd zijn
- De installatie moet minder dan 15 jaar oud zijn
Digitale meter: voordelen en nadelen
De digitale meter biedt heel wat voordelen maar hebben ook hun nadelen. We overlopen ze hieronder.
Voordelen
- De netbeheerder hoeft niet meer langs te komen voor een meteropname. Dit gebeurt nu via een automatische meteropname. Het wordt dus vanop afstand automatisch doorgestuurd.
- De consument krijgt een duidelijk overzicht van hoeveel energie ze verbruiken. Het wordt dus makkelijker om je verbruik bij te houden en zo ook je kosten te minimaliseren.
- Het wordt veel makkelijker om over te schakelen tussen enkel- of dubbelvoudig tarief
- Het af- en aansluiten op het netwerk kan vanop afstand gebeuren. Hierdoor bespaar je geld.
Nadelen
Er zijn ook enkele nadelen:
- Als klant geef je de toestemming aan je leverancier om meer dan alleen je jaarverbruik te ontvangen. Je verbruiksgegevens komen dus in handen van de energiemaatschappijen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien wie wat verbruikt op een moment van de dag en wat het commercieel gebruik is. Je hebt dus minder privacy.
- Een digitale meter helpt om je verbruik op te volgen en je daardoor stimuleert om meer energie te besparen. Maar uiteindelijk zal je vooral je levensstijl moeten aanpassen. Als je al energiebewust leeft dan biedt de digitale meter op dat vlak geen meerwaarde.
Terugdraaiende teller behouden met zonnepanelen: doen of niet?
De terugdraaiende teller behouden? Ja, in de meeste gevallen is het interessanter om je analoge meter zo lang mogelijk te behouden, zo kan je blijven gebruik maken van het systeem met de analoge meter met prosumententarief.
Maar als je een hoog energieverbruik hebt is het verstandiger om voor het systeem met de digitale meter met injectietarief te gaan. Zo wordt je energiefactuur berekend op basis van hoeveel energie je werkelijk hebt verbruikt van het elektriciteitsnet.
Wil je zonnepanelen installeren? Vergelijk vrijblijvende offertes via onderstaand formulier. Het is volledig gratis.