Inhoud
Oriëntatie-opties voor zonnepanelen
Je kan je zonnepanelen op verschillende manieren oriënteren. Basis aardrijkskunde: Noorden, Oosten, Zuiden en Westen. In het Oosten komt de zon op, in het Westen gaat hij weer naar beneden. De zon staat dus op zijn hoogste punt in het Zuiden. Daar haal je het meeste rendement uit je zonnepanelen. Plaats je ze naar het zuidwesten verlies je naar verluidt al zo’n 5 procent van je potentieel.
De meest logische optie is om je zonnepanelen te richten naar het Zuiden toe. In België is de oriëntatie optimaal bij een hellingsgraad van zo’n 37 graden. Bij een plat dak is het aan te raden om die hellingsgraad te kiezen.
De oriëntatie-opties nog even opgesomd:
- Zuidelijke oriëntatie: in de meeste gevallen de beste optie.
- Zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie: wanneer een puur zuidelijke oriëntatie niet mogelijk is.
- Oriëntatie richting Oosten of Westen: zonnepanelen geplaatst naar het oosten verliezen zo’n 20 procent rendement, maar dat cijfer is nog steeds acceptabel.
- Noordelijk: Zonnepanelen naar het noorden gericht in elk geval te vermijden. Het is absoluut geen waardevolle optie.
- Zonnepanelen die meedraaien met de zon zijn wel heel prijzig. Het is nog maar de vraag of het verhoogde rendement van deze installatie het hoge prijskaartje compenseert die de productie- en installatiekosten met zich meebrengen.
Voor de rest is de meest voor de hand liggende optie om zonnepanelen te plaatsen op een hellend dak.
Wat zijn de voordelen van een oost-west oriëntatie?
Toch zijn er ook heel wat voordelen gekoppeld aan een oost-west oriëntatie die iets minder gekend zijn.
Wie zijn zonnepanelen oost-west oriënteert vangt gelijkmatiger zonne-energie op. De zonnepanelen zijn vroeger in de ochtend capabel om energie op te vangen en ze houden het ’s avonds langer vol dan zonnepanelen die recht naar het zuiden gericht staan. De piek ’s middags, wanneer de zon op zijn hoogste punt staat, is natuurlijk bij een oost-west oriëntatie wat minder fel.
Het grote voordeel is dat de omvormer zo minder belast wordt. De oriëntatie van je panelen is dus niet iets om zo maar even snel te beslissen, het is zeker aangeraden je te laten adviseren door mensen die er gespecialiseerd in zijn.
Oriëntatie zonnepanelen bepalen
Naast de beslissing of je ervoor kiest om je zonnepanelen naar het Noorden, Oosten, Westen of Zuiden te oriënteren zijn er nog enkele andere factoren van belang. Er wordt rekening gehouden met 2 vrijheidsgraden.
Zo is de ideale oriëntatie afhankelijk van je azimut of kompasrichting en je hellingshoek. Ook met je schaduw dien je rekening te houden.
Azimut of kompasrichting
Azimut en kompasrichting zijn synoniemen. Het bepaalt de horizontale oriëntatie van je zonnepanelen. Doorgaans wordt het azimut uitgedrukt in graden.
Wanneer het azimut naar het Zuiden is gericht telt het azimut 180 graden. Naar het Noorden telt het 0 graden. Als je zonnepanelen naar het Westen wijzen bedraagt het azimut 90 graden. Wie de oriëntatie van zijn zonnepanelen naar het Oosten richt heeft logischerwijs een kompasrichting van 270 graden.
Hellingshoek
Als het azimut de horizontale oriëntatie weergeeft, bepaalt de hellingshoek ofwel zenitafstand de verticale oriëntatie. Net zoals bij de horizontale oriëntatie drukken we ook de hellingshoek uit in graden. In elk land is de beste hellingshoek van zonnepanelen anders.
In België en Nederland ligt de ideale hellingshoek rond de 35 graden. Alles tussen de 15 en 60 graden wordt acceptabel beschouwd en zal een aanvaardbaar resultaat opleveren.
Hou rekening met schaduw
Geen zon zonder schaduw, maar je laat je zonnepanelen toch het liefst uit die schaduw. Hou er wel rekening mee bij je zonnepanelen installatie.
Soms kan het voorkomen dat je dak last heeft van schaduw. Dit kan komen van zaken als hoge bomen, lantaarnpalen of je eigen schoorsteen. Hierdoor valt er minder licht op je zonnepanelen en haal je er dus minder rendement uit.
Het zit zo dat de zonnecellen die in een zonnepaneel zitten in serie geschakeld zitten. Dit kan ervoor zorgen dat schaduwinval op een bepaalde zonnecel de opname van energie heel erg vermindert. Een oplossing hiervoor is het inbouwen van diodes.
Een diode heeft als taak elektrische stroom in een bepaalde richting te geleiden. Bij zonnepanelen kan het twee verschillende doeleinden hebben. Het kan functioneren als ‘blocking diode’ om zo terugloopstroom tegen te gaan. Om dit te bekomen moet je de diode mee in serie plaatsen met je zonnepaneel.
De tweede manier dient om het schaduweffect te vermijden wanneer slechts een deel van de cellen in de schaduw ligt. De diode dient dan als ‘bypass diode’ over cellen geplaatst. Dit is noodzakelijk omdat de zonnecellen die in de schaduw vertoeven in een stroomconsumer veranderen. Dit zorgt ervoor dat de zonnecel erg heet wordt wat voor slijtage zorgt. Daarnaast is er simpelweg minder opbrengst in energie. Wat dan weer voor minder efficiënte zonnepanelen zorgt.
Zonnepanelen op je carport plaatsen? Vraag advies op maat!
Zonnepanelen plaatsen en correct oriënteren? Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Interesse of overtuigd om zonnepanelen te plaatsen? Maar, weet je niet exact hoe, met wie of op welke manier? Via onderstaand offerteformulier vind je snel en eenvoudig gespecialiseerde installateurs in jouw regio. Vraag naar advies en ontvang gelijktijdig 1 of meerdere offertevoorstellen voor een gratis vrijblijvend vergelijk.
Door meerdere specialisten onderling te vergelijken, verzeker jezelf ook van een correcte uitvoering door erkende zonnepanelen installateurs voor een correcte prijs.