Inhoud
Wat is kVA van zonnepanelen?
De kVA van zonnepanelen staat voluit voor Kilovolt-ampère. Het is een eenheid die gebruikt wordt om de maximale output van de omvormer aan te tonen. De omvormer zet opgenomen zonne-energie van zonnepanelen om in elektrische energie. Het aantal kVA bepaalt hoeveel de omvormer maximaal kan omzetten. De rest wordt omgezet in warmte-energie.
Voorbeeld: Je hebt een omvormer die 10 kVA aankan. Het is een zomerse topdag en de zonnepanelen halen met pieken en dalen 140 kWH binnen.
De pieken gingen boven de 10 kWH, dus gaat er een deel verloren omdat de omvormer dat niet aankan. Die opgenomen energie wordt dan kwijtgeraakt in warmte-energie.
kVA versus kiloWattpiek (kWp)
De kiloWattpiek is het aantal energie dat de zonnepanelen binnenkrijgen. De kVA van de zonnepanelen is het maximale aantal energie dat de omvormer kan opnemen.
Als de piek hoger is dan het vermogen van de omvormer gaat er jammer genoeg energie verloren. Dit heet overdimensionering. Hierdoor is het belangrijk de kVA van zonnepanelen juist te berekenen.
Wijzigingen voor zonnepanelen boven 10 kVA: procedure(s)
Wie zijn zonnepanelen boven 10 kVA zijn en veranderingen wil doorvoeren mag dat niet zomaar. Als je jouw zonnepanelen boven 10kVA wijzigt zijn daar enkele procedures en voorwaarden aan verbonden. Hieronder lees je dewelke.
Verplaatsen van zonnepanelen
Het kan zijn dat je je installatie wil of moet veranderen naar een ander toegangspunt, met bijgevolg een andere EAN-code. Je moet dan een aansluitingsaanvraag indienen bij je netbeheerder aan wie je een zogenaamde prosumententarief betaald.
Na die verplaatsing moet je de installatie melden op je nieuwe toegangspunt. Je moet zowel de AREI-keuring van het nieuwe adres als die van het oude adres kunnen voorleggen als je de installatie of panelen zelf verplaatst.
Als je een groenestroomcertificaat hebt en die wilt behouden moet je de hele PV-installatie verplaatsen. Wie maar een gedeeltelijke verplaatsing heeft, wijzigt zijn oorspronkelijke installatie en verliest zo zijn certificaat.
Verwijderen van zonnepanelen
Onder verwijderen van zonnepanelen valt:
- Een definitieve buitendienststelling van de installatie. De zonnepanelen moeten dan gerecycleerd worden.
- De verplaatsing van de installatie buiten het werkgebied van de netbeheerder. Bijvoorbeeld: bij Fluvius vallen Wallonië en Brussel buiten dat werkgebied.
Meld dergelijke verwijderingen zeker binnen de vijf dagen aan je netbeheerder.
Uitbreiden van panelen installatie
Voor een uitbreiding van de panelen installatie van je zonnepanelen moet je een AREI-goedkeuring krijgen. Onder elk bijkomend geïnstalleerd vermogen wordt een uitbreiding verstaan.
Voor zo’n uitbreiding moet steeds een aparte aansluitingsvraag ingediend worden bij je netbeheerder. Alle stappen die gebeuren bij een nieuwe installatie moeten ook bij een uitbreiding opnieuw uitgevoerd worden.
Wie panelen bijplaatst moet ook een aparte omvormer en productieteller bijplaatsen. Ook als je een nieuwe omvormer installeert moet je dat melden aan de netbeheerder.
Vervanging omvormer
Wie een omvormer wil vervangen moet dit melden aan de netbeheerder en een AREI-keuringsverslag aanvragen. Dit wil zeggen dat je PV-installatie herkeurd moet worden.
Nieuwe omvormers die in de plaats komen voor de oude moeten voldoen aan de huidige technische voorschriften en dus vermeld zijn op de lijst van Synergrid.
Als je je omvormer vervangt moet je dat melden aan de contactpersoon uit het oorspronkelijke aansluitingsdossier. Ook moet je het nieuwe keuringsverslag van de PV-installatie aan de netbeheerder melden.
Andere soorten wijzigingen
Er zijn nog heel wat andere soorten wijzigingen die je kan doen aan je zonnepanelen.
Enkele voorbeelden:
- Vervanging externe netkoppelbeveiliging: De instelparameters van die netontkoppelbeveiliging zijn mogelijks niet meer geldig. Meld dit dus aan je netbeheerder.
- Defecte verbruiksteller: enkel je netbeheerder mag hier werken aan uitvoeren. Raadpleeg geen externe partij. Indien na onderzoek blijkt dat er correcte meetresultaten registreert worden, wordt een interventievergoeding in rekening gebracht.
- Defecte productieteller: enkel je netbeheerder mag hier werken aan uitvoeren. Raadpleeg ook hier geen externe partij.
- Stijging piekvermogen panelen: de opbrengst van het bijkomende vermogen apart gemeten worden. Bijkomende panelen krijgen een minimumsteun.
- Nieuwe eigenaar: als de installatie van de zonnepanelen wijzigt moet je dit aan de netbeheerder melden.
Hoeveel Kva is mijn omvormer
Hoe kVA berekenen zonnepanelen?
Hoe weet je nu het ideale aantal kVA voor je zonnepanelen? Hoe bereken je dat?
Volgende formule wordt vaak gebruikt: Aantal ampère x 0,75 = aantal kVA
Het helpt wel om te weten hoeveel je huishouden verbruikt en hoeveel je zonnepanelen kunnen opnemen. Het maximale kVA dat een omvormer van je zonnepanelen aankan is 10kVA.
Gevolgen overdimensionering zonnepanelen
Overdimensioneren neemt wel risico’s met zich mee. Er zijn nadelige gevolgen aan overdimensionering van zonnepanelen. Allereerst verlies je natuurlijk energie dat wel opgenomen wordt door je zonnepanelen.
Een omvormer met een hoger vermogen is duurder dan een omvormer met een iets kleiner vermogen. Ook is het rendement van een overgedimensioneerde omvormer laag in periodes van lage productie, denk aan de winter wanneer de zon weinig schijnt.
Verlies door overdimensionering: wat is acceptabel?
Bij installaties met terugdraaiende teller moet een forfaitaire vergoeding betaalt worden in functie van het omvormersvermogen. Het bedrag bij installaties met terugdraaiende teller ligt gemiddeld rond zo’n 75 euro per kVA in Vlaanderen.
Wie een hoge omvormer wil betaalt dus meer. Wie overdimensioneert verspreidt deze kost over meer kWh, hierdoor is de kost relatief gezien kleiner wat de rendabiliteit van de installatie verbetert.
Omvormers zijn ook niet goedkoop, ze maken een aanzienlijk deel uit van de investering in zonnepanelen. Je kan heel wat besparen door een lagere omvormer te nemen, maar dit moet elk huishouden of bedrijf voor zichzelf uitmaken wat de beste oplossing is.
Effect overdimensionering zonnepanelen
Wat gebeurt er wanneer er overdimensionering plaatsvindt? Als de overdimensionering stijgt, wordt het verlies natuurlijk groter. Belangrijk is dus om de verhouding kWp/kVA te bekijken, om zo de juiste werkelijke rendabiliteit te berekenen.
kVA van zonnepanelen: vergelijk gratis offertes
Het is aangeraden om bij het bepalen van de sterkte van je omvormer een specialist raad te plegen. Laat je adviseren door een expert in dit vak, en ontvang tot 5 gratis offertes.
Vraag een offerte aan via onderstaande offerteservice en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes.