Inhoud
Is de keuring van zonnepanelen verplicht?
De keuring van zonnepanelen is in België verplicht, want een AREI-keuring (afkorting voor Algemeen Reglement op de Elektrische installaties) is verplicht als:
- Je een nieuwe elektrische installatie (zoals zonnepanelen) installeert.
- Als je een elektrische installatie renoveert, aanpast of uitbreidt.
- Je woning verkoopt waarvan de elektrische installatie voor 1 oktober 1981 is gezet.
- Als je tijdelijke elektriciteitsinstallaties zoals bijvoorbeeld werfkasten hebt.
- Als de laatste elektrische keuring 25 jaar geleden gebeurd is.
Wat kost het om zonnepanelen te keuren?
Een keuring van de fotovoltaïsche installatie kost ongeveer 175 euro, inclusief btw. Deze prijs geldt voor een eengezinswoning of appartement met één digitale meter en één of twee elektrische zekeringkasten.
De installatie is best makkelijk toegankelijk en afgewerkt. De Algemeen Reglement op de Elektrische installaties-keuring kan enkel gebeuren door een expert die goedgekeurd is door de overheid.
Hoe verloopt de AREI-keuring van zonnepanelen?
De AREI-keuring van de fotovoltaïsche zonnepanelen gebeurt in 2 fases: de visuele controle, gevolgd door enkele metingen en testen.
Het is belangrijk dat deze controles gebeuren, om zo te verzekeren dat de installatie correct geplaatst is en werkt. De keuring wordt gedaan door een erkend keurorganisme.
Fase 1: Visuele controle
De eerste fase van de keuring is de visuele controle. Tijdens deze controle wordt de uitvoering van de installatie samen met het eendraadsschema en sitatieschema gecontroleerd.
Hierna zullen de experten kijken of de aansluiting van de fotovoltaïsche installatie via een aparte stroomkring loopt. Ze zullen ook nakijken of je minstens één differentieelschakelaar van 300 mA (miliampère) aan het begin van de installatie hebt.
Daarna wordt er bekeken of de installatie beschermd is tegen overstroom en elektrische schokken bij rechtstreeks of onrechtstreeks contact.
Als dat in orde is, kijken ze na of DC (gelijkstroomgeleiders) en AC (wisselstroomgeleiders) op de juiste plaats liggen. Hierna kijken de experten naar de plaatsbepaling van stroomkringen, beveiligingstoestellen die overstroom vermijden, schakelaars en aansluitklemmen.
Als laatste wordt er gekeken of de beschermingsgeleiders aanwezig en afgestemd zijn. Tenslotte wordt gekeken of de waarschuwingsborden zich op de installatie bevinden. Dan hebben we het over een waarschuwingsbord waar bijvoorbeeld ‘Niet ontkoppelen onder stroom’ op staat.
Fase 2: Metingen & tests
Na de visuele controle, doen de experts nog enkele metingen en tests.
Eerst wordt de continuïteit van de beschermingsgeleiders van de zonnepanelen gemeten. Vervolgens wordt de isolatieweerstand van de installatie bekeken.
Daarna gebeurt er een meting van de aardverspreidingsweerstand, gevolgd door het nakijken van de werking van de differentieelschakelaar. Die wordt getest door het gebruik van testknoppen en het maken van foutstroom.
Tenslotte wordt de activering van de automatische uitschakeling nagekeken, als er geen spanning op het netwerk is. De automatische uitschakeling duurt minder dan 5 seconden.
Wie keurt zonnepanelen?
De zonnepanelen worden gekeurd door een erkende keurder.
Keuringsverslag zonnepanelen als bewijs
Als de controle gebeurd is en alles in orde is, zal de expert een keuringsverslag invullen. Is je installatie goedgekeurd, dan krijg je hiervan een rapport of gelijkvormigheidsverslag.
Het AREI-keuringsverslag is een verslag waarop staat dat de zonnepanelen installatie klaar is voor gebruik en voldoet aan alle eisen die zijn bepaald door de overheid. Het erkend keuringsorganisme zal je dit volledige verslag bezorgen na goedkeuring van de installatie.
Op het keuringsverslag voor zonnepanelen staan de volgende zaken:
- Datum van goedkeuring elektrische installaties
- De meterstand van de installatie tijdens het keuren
- Aantal panelen met het serienummer en welk type ze zijn
- Piekvermogen van de zonnepanelen
- MID-markering: een ijkingsnummer dat de kwaliteit van de meter garandeert.
Wat als de zonnepanelen installatie afgekeurd wordt?
Als de nieuwe zonnepanelen installatie afgekeurd wordt, moet de installatie binnen de 12 maanden in orde gebracht worden en terug door dezelfde keurder gekeurd worden.
Je kan best een erkend elektricien of installateur de installatie laten uitvoeren. Zij beschikken over de nodige ervaring en kennis om de installatie correct uit te voeren. Zo ben je al zeker dat de installatie in orde zal zijn en bij een nieuwe keuring goedgekeurd wordt.
Nieuwe zonnepanelen installeren? Vergelijk vrijblijvende offertes via onderstaand formulier. Het is volledig gratis.