Inhoud
Hoe werkt een groepsaankoop zonnepanelen?
Een groepsaankoop werkt volgens een bepaald stappenplan en meer bepaald volgens vier vaste stappen.
Stap 1: veiling
De eerste stap in het proces is die van de veiling. Gekwalificeerde leveranciers brengen via een (online) platform hun beste bod uit.
Stap 2: persoonlijk voorstel
Als de veiling erop zit, is het aan de winnende leverancier om jou een persoonlijk voorstel te doen. Op basis van de inschrijvingsgegevens die je hebt doorgegeven zal het volledig vrijblijvend voorstel een compleet uitgerust zonnepanelensysteem of PV-installatie omvatten, onder meer materiaal, inspectie, opvolging en elektrische keuring inbegrepen.
Stap 3: aan jou de keuze
Nadat de winnende leverancier zijn voorstel aan jou heeft overgemaakt, ligt de bal in jouw kamp. Jij beslist zelf of je het al dan niet een goede prijs vindt en op het gedane aanbod intekent.
Stap 4: installatie zonnepanelen
In het geval dat je het aanbod aanvaard hebt, breekt de laatste stap aan. Jouw gegevens worden doorgestuurd naar de leverancier, die vervolgens contact opneemt met jou om tot de inspectie van je dak over te gaan. Aansluitend gebeurt de uiteindelijke plaatsing van het zonnenpanelensysteem.
Groepsaankoop zonnepanelen: waarop moet je letten?
Bij een groepsaankoop zijn er tal van zaken waarvan je zeker op de hoogte dient te zijn alvorens je beslist om de sprong te wagen. We lijsten ze in onderstaand overzicht op voor jou.
Lange wachttijden
Een groepsaankoop maakt deel uit van een proces waarin je verschillende fases (inschrijving, infosessie, offerte, plaatsbeschrijving en effectieve installatie) moet doorlopen. Dat proces brengt de nodige wachttijden met zich mee, waardoor het in sommige gevallen maandenlang kan aanslepen voordat de zonnepanelen daadwerkelijk geplaatst zijn. Je betaalt bovendien een voorschot.
Vertrek niet zomaar van de eerste offerte
Een volgende tip die we je willen meegeven, is om nooit te vertrekken van de eerste offerte. Voor dat eerste voorstel baseert de leverancier zich meestal op een doorsnee woning, waarbij er nog geen plaatsbeschrijving aan te pas is gekomen. Naar alle waarschijnlijkheid stemt het vooropgestelde tarief niet overeen met jouw wensen en noden. Het zal eveneens blijken dat na die plaatsbeschrijving de prijs in de offerte op maat soms een stuk hoger ligt. Omdat bijvoorbeeld jouw woning afwijkt van de gemiddelde woonst.
Zonnepanelen wel kwalitatief?
Ondanks de scherpe prijs mag je gerust vragen stellen rond de kwaliteit van de panelen en de installatie. Aangezien er geen wettelijke verplichtingen zijn waaraan zonnepanelen moeten voldoen, kan de organisator zelf het kwaliteitslabel kiezen.
Toch valt het oog meestal op een Tier 1-merk, waarbij het merk zeker voldoet aan bepaalde eisen. Dat garandeert evenwel nog steeds geen kwalitatief materiaal. De aangekochte materialen zijn dikwijls goedkoper om zo kostenbesparend mogelijk te werken. Door die scherpe prijs boeten de zonnepanelen vaak in aan levensduur.
Werkelijk kostenbesparend?
Let goed op dat je je niet om de tuin laat leiden wanneer installateurs proberen om je duurder materiaal aan te prijzen, zoals duurdere panelen, een omvormer en een power optimizer. Op die manier kom je aan het einde van de rit vaak duurder uit dan wanneer je zelf naar een installateur zou gezocht hebben.
Een groepsaankoop is aantrekkelijk door de lage prijzen die beloofd worden. Hou je wel aan het standaardpakket, anders dreig je duurder uit te komen.
Persoonlijke opvolging niet gegarandeerd
Het is lang niet zeker dat je kan rekenen op een persoonlijke aanpak en opvolging. De aanbieder zal, omdat hij bijna onmogelijk persoonlijk langs kan gaan bij iedere klant, gewoon ter controle steekproeven nemen.
Maximum 3 merken van zonnepanelen in de aanbieding
Zoals gezegd, zijn het vaak Tier 1-merken die aangeboden worden. De organisator zal echter niet meer dan 3 merken voorstellen en dat terwijl je op de markt vandaag een brede waaier van zonnepanelen merken vindt. Je krijgt zo geen concreet beeld van wat er allemaal beschikbaar is. Het loont dus zeker om ook zelf een zoektocht op te starten.
Conclusie: groepsaankoop, ja of nee?
Loont een groepsaankoop nu wel of niet? Dat varieert naargelang de situatie en de voorstellen. Je doet er sowieso goed aan om op meerdere paarden te wedden en dus niet alleen op groepsaankopen te focussen.
Vraag gerust bijkomende info via onderstaand offerteformulier voor een gratis en vrijblijvend vergelijk van advies en prijzen.