Inhoud
Wat is een zonneboilercombi?
De zonneboilercombi is uniek in zijn vermogen om als zonneboiler verwarming en warmwaterproductie te combineren.
Het toestel bestaat uit zonnecollectoren, een groot voorraadvat, een pomp en een geïntegreerde cv-brander.
Zonneboilercombi of cv zonneboiler?
Een combizonneboiler zorgt dus niet alleen voor warm water, maar verwarmt ook je huis. Daarnaast bestaat er ook de zonneboiler cv (of cv zonneboiler). Wat is het verschil?
De zonneboiler cv gebruikt geen geïntegreerde brander – zoals de zonneboilercombi – maar een bestaande verwarmingsketel om het sanitair water bij te warmen.
Werking zonneboiler verwarming
De verschillende soorten zonneboilers werken volgens hetzelfde principe. Een zonneboiler voor warm water én verwarming is niet anders, op één uitzondering na. Hoe werkt een combizonneboiler nu precies?
Stap 1: Zonnecollectoren vangen warmte op
Bij een zonneboiler begint alles met de zonnecollector. Deze ligt op het dak en gebruikt zonne-energie om op te warmen. Daarna geven ze die warmte af aan een speciale vloeistof in het leidingensysteem.
Stap 2: Leidingensysteem & Voorraadvat
Het leidingensysteem vervoert de collectorvloeistof van de zonnecollectoren naar het voorraadvat, en terug. Dat voorraadvat staat dicht bij de zonnecollectoren zodat er weinig warmte verloren gaat.
In het voorraadvat – een groot buffervat – geeft de collectorvloeistof zijn warmte af. Het warme water is nu klaar voor gebruik.
Stap 3: Naverwarming (indien nodig)
Wanneer de temperatuur van het sanitaire water in het voorraadvat niet hoog genoeg is, is er extra verwarming nodig. Bij een gewone zonneboiler gebeurt dit via een externe cv-ketel.
Bij een zonneboilercombi is er een geïntegreerde cv brander die automatisch wordt ingeschakeld om het sanitair water bij te warmen.
Stap 4: Temperatuur bepalen
De temperatuur wordt bepaald door het regelingssysteem. Dit elektronisch systeem zorgt ervoor dat het water in de boiler op het juiste moment rondgaat.
Hoe een zonneboiler als verwarming gebruiken?
Omdat er in België niet altijd voldoende zonlicht is (bijvoorbeeld in de winter of tijdens bewolkte dagen), moet je een zonneboilercombi steeds combineren met een ander type centrale verwarming.
De meeste geschikte combinaties met een zonneboiler zijn:
- Vloerverwarming
- Lage temperatuur radiatoren
Beide verwarmingssystemen werken namelijk aan lage temperaturen (20 tot 40 °C). Deze temperaturen kan een zonneboiler perfect zelf (voor)verwarmen.
Combineer je een zonneboiler met een gewone verwarmingsketel, dan is de temperatuur van het cv water te hoog (60 tot 70 graden °C) en moet de naverwarming steeds bijspringen. Dit doet het rendement sterk afnemen.
Een andere toepassing is het gebruik van de zonnecollectoren voor de verwarming van het zwembadwater.
1. Zonneboiler met vloerverwarming
Vloerverwarming heeft een hoog rendement en geeft veel wooncomfort. Het gebruik van een zonneboiler is hiervoor ideaal.
Vloerverwarming werkt op een lage temperatuurtoevoer. Je vloer moet wel opengebroken worden voor de leidingen.
2. Werk met lage temperatuur radiatoren
Een normale standaardverwarming werkt met cv-water op hoge temperaturen. Dit kost veel energie en zorgt voor een lager rendement van je zonneboiler.
Het alternatief is lage temperatuur radiatoren. Ze werken op dezelfde manier als klassieke radiatoren, maar de temperaturen liggen lager.
Is een zonneboiler als verwarming(sondersteuning) interessant?
Het verwarmen van het water van je verwarming met een standaard zonneboiler is niet interessant als je gewone radiatoren hebt. De temperaturen zijn te hoog voor de zonnecollector.
Heb je verwarming op lage temperatuur is het gebruik van een zonneboilercombi wel aangewezen. De temperaturen van het cv-water zijn lager waardoor de zonneboilercombi het cv-water kan voorverwarmen.
Alternatieven voor zonneboilercombi
1. Zonneboiler cv
Een alternatief voor een zonneboilercombi is om een klassieke zonneboiler aan de centrale verwarming te koppelen. De naverwarming gebeurt dan via een externe verwarmingsketel.
Via een externe cv-ketel
Met een zonneboiler kan je het water van je cv-brander voorverwarmen. Dan moet de centrale verwarming minder energie (vaak fossiele brandstoffen) verbruiken om het huis op te warmen.
Laat wel een installateur checken of je cv-ketel bestand is tegen de instroom van warm water.
2. Combinatie zonneboiler met warmtepomp
Een alternatief voor de centrale verwarming is een warmtepomp bij je zonneboiler plaatsen. Ook dit werkt op zonne-energie. Een warmtepomp is duur, maar je bespaart wel veel energie.
Een zonneboiler als verwarming gebruiken: vergelijk gratis offertes
Beslist om een zonneboiler voor je warm water te kopen?
Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van vakmannen. Vraag advies, vergelijk prijzen en kies een erkend installateur voor een zonneboiler!