Hoe gevaarlijk is werken op hoogte?

Volgens onderzoek zouden wekelijks 100 ongevallen voorkomen bij werken op hoogte. Wel 20 procent van de arbeidsongevallen bij werken op hoogte leidt tot blijvende letsels. Maar liefst 1 op de 5 arbeidsongevallen met dodelijke afloop wordt veroorzaakt door een gebrek aan veiligheidsmaatregelen bij werken op hoogte. 

Werken op hoogte brengt dus ernstige risico’s met zich mee. Als werkgever staat u in voor de veiligheid van uw werknemers. Maar hoe kunt u uw werknemers beschermen tegen de gevaren en risico’s van hoogtewerken?

Trappen klimmen

Regelgeving en codex: Wat zegt de wet?

Als werkgever staat u, volgens de codex welzijn op het werk, in voor de veiligheid van uw werknemers. Voor werkzaamheden op hoogte moet u een risicoanalyse uitvoeren, en de nodige preventiemaatregelen nemen. 

Wat valt onder werken op hoogte?

De wetgeving vermeldt geen specifieke cijfers voor het werken op hoogte. In de praktijk worden werkzaamheden als werken op hoogte beschouwd wanneer het hoogteverschil impact zou kunnen hebben op een ongeval.

Hoe hoog werken op een ladder?

Een ladder heeft doorgaans een maximale stahoogte van 7,5 meter. Werknemers mogen niet langer dan 2 uur op de ladder staan. De reikwijdte is maximaal 1 meter.

Hoe hoog werken zonder beveiliging? 

Bij werkzaamheden die plaatsvinden op meer dan 2,5 meter boven de grond moet u doorgaans beveiliging voorzien.

Meer weten over hoe u uw werknemers moet en kunt beschermen?
Vul onderstaand formulier in voor gratis advies op maat van uw onderneming.
arrow Ontvang offertes

Hoe veilig op hoogte werken?

Met de juiste maatregelen kunt u heel wat arbeidsongevallen voorkomen, en beperkt u de risico’s van werken op hoogte.

Vermijd werken op hoogte

Een eenvoudige, maar belangrijke maatregel: waar mogelijk moet werken op hoogte altijd vermeden worden. Afhankelijk van de aard van het werk kunt u hulpmiddelen ter beschikking stellen, of alternatieve oplossingen aanreiken.

Betrek uw werknemers bij het zoeken naar alternatieven en het vinden van de juiste hulpmiddelen. Zorg dat zij waar mogelijk steeds een alternatief aanwenden.

Risicoanalyse

Werken op hoogte valt helaas niet altijd te vermijden. Valt er geen alternatieve oplossing te vinden? Voer dan een risicoanalyse uit om te bekijken welke risico’s het werk met zich mee brengt, en hoe u die kunt beperken. 

Preventiemaatregelen

Op basis van de risicoanalyse kunt u de nodige preventiemaatregelen opstellen.

Training of cursus werken op hoogte

Het is aan te raden om uw werknemers op te leiden over veilig werken op hoogte. Zo weten zij welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn, welke risico’s ze lopen en hoe ze moeten ingrijpen bij een incident.

Bovendien vergroot een opleiding het bewustzijn bij uw personeel. Om het bewustzijn hoog te houden, is het aangewezen om regelmatig opfrisopleidingen te organiseren.

Voorzie die opleiding zowel bij tijdelijke als permanente werkzaamheden op hoogte. U kunt voor die opleidingen terecht bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk en uw preventieadviseur.

Valbeveiliging en veilige arbeidsmiddelen

Met de juiste arbeidsmiddelen kunt u heel wat ongevallen voorkomen. Denk aan het gebruik van steigers, stellingen, hoogtewerkers, en andere installaties. De werkplaats moet ingericht worden met oog op veiligheid, bijvoorbeeld door valbeveiligingen te installeren.

Zorg er tot slot voor dat uw werknemers geïnformeerd zijn over het correcte en veilige gebruik van de arbeidsmiddelen en valbeveiliging.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Daarnaast stelt u ook persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking. Denk daarbij aan een valharnas of helm. Voorzie ook de juiste instructies voor het gebruik van de beschermingsmiddelen. 

Werknemer werkt op hoogte

Nood aan opleidingen en advies? Een preventieadviseur staat voor u klaar!

Veiligheid op het werk is een breed gegeven. Als werkgever staat u er gelukkig niet alleen voor. Heeft u vragen over veiligheid bij werken op hoogte, wilt u meer weten over veiligheid op het werk in het algemeen, of bent u op zoek naar een preventieadviseur? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat. Zo vindt u snel en eenvoudig een geschikte oplossing voor uw organisatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Heeft u reeds een dienst voor preventie en bescherming op het werk?
2*. Hoeveel medewerkers heeft u?
3*. Vanaf wanneer wenst u beroep te doen op een preventieadviseur?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Prima!
Voer een geldige bedrijfs-btw in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.