Inhoud
Wat betekent veiligheidsadviseur?
Bedrijven moeten een veiligheidsadviseur inschakelen wanneer ze gevaarlijke stoffen vervoeren. De veiligheidsadviseur heeft voornamelijk een adviserende rol. Hij of zij overziet onder meer het naleven van de veiligheidsnormen bij het transporteren, laden en lossen van stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid.
Wat is het verschil tussen een veiligheidsadviseur en een preventieadviseur?
Het takenpakket van de veiligheidsadviseur lijkt erg op dat van de preventieadviseur. Het belangrijkste verschil tussen de 2 functies is dat de veiligheidsadviseur zich specifiek bezighoudt met het beleid rond gevaarlijke stoffen.
Wat doet een veiligheidsadviseur?
De taken van de veiligheidsadviseur zijn onder meer afhankelijk van de grootte van de organisatie, de aard van de activiteiten die de organisatie uitoefent en de omvang van het risico. Over het algemeen zal een veiligheidsadviseur adviseren, controleren, rapporteren en informeren.
Adviseren
Een veiligheidsadviseur heeft eerst en vooral een belangrijke adviserende rol. Hij of zij adviseert u en uw werknemers over de correcte procedures bij het laden, lossen en vervoeren van gevaarlijke stoffen.
Daarnaast geeft de veiligheidsadviseur advies waar nodig. Zo kan de veiligheidsadviseur bijvoorbeeld ook advies verlenen over het aanschaffen van transportmiddelen voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen.
Controleren
Uw veiligheidsadviseur controleert of de veiligheidsnormen worden nageleefd. Het gaat zowel om de veiligheid van personen als de veiligheid van het milieu.
De adviseur voert bijvoorbeeld audits uit van de verpakking, etikettering, het merken en documenteren van de stoffen. Bij fouten en gebreken geeft de adviseur aan wat veranderd of verbeterd moet worden.
Rapporteren
De veiligheidsadviseur staat ook in voor het rapporteren over de omgang met gevaarlijke stoffen. De veiligheidsadviseur maakt het jaarrapport op, en rapporteert over lekkages en incidenten. Hij of zij rapporteert zowel aan de bedrijfsleiding als, wanneer nodig, aan de lokale overheid.
Opleiden en informeren
Tot slot staat de veiligheidsadviseur ook in voor het opleiden en informeren over veranderingen in de wetgeving. Ook bij het invoeren van nieuwe regelgeving is het de taak van de veiligheidsadviseur om de werkgever op de hoogte te brengen.
De veiligheidsadviseur geeft ook opleidingen aan uw werknemers. Hij of zij brengt hen op de hoogte van de risico’s, de juiste procedures en de nodige voorzorgsmaatregelen.
Bij het veranderen van een functie, veranderingen in de wetgeving, of het aanwerven van een nieuwe werknemer overziet de veiligheidsadviseur de nodige opleiding.
De veiligheidsadviseur kan ook instructies en voorschriften voorzien voor de verschillende werkposten.
Wanneer is een veiligheidsadviseur verplicht?
Als uw organisatie gevaarlijke stoffen vervoert over de weg, de spoorwegen of het water, is de aanstelling van een veiligheidsadviseur verplicht. Ook als uw organisatie gevaarlijke stoffen laadt en lost, verpakt of tanks vult met gevaarlijke stoffen, heeft u een veiligheidsadviseur nodig.
Die verplichte aanstelling kadert binnen de Europese Richtlijnen. De regelgeving rond het werken met gevaarlijke stoffen is complex en verandert constant. Daarom is het nodig om een expert in te schakelen, en kunt u het takenpakket van de veiligheidsadviseur niet zomaar overlaten aan de preventieadviseur.
Wat is het ADR?
ADR staat voor ‘Accord européen relatief au transports international des marchandises Dangereuses par Route’: het Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.
Een veiligheidsadviseur die instaat voor het (internationale) transport van niet-vrijgestelde hoeveelheden gevaarlijke stoffen over de weg moet het ADR-certificaat behalen.
Meer weten over het veilig vervoeren van gevaarlijke stoffen? Stel uw vragen aan experts
Heeft u nog vragen over wat een veiligheidsadviseur precies doet, bent u benieuwd of uw onderneming een veiligheidsadviseur moet aanstellen, of bent u op zoek naar een adviseur voor uw onderneming? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat, en een overzicht met prijsvoorstellen. Zo vindt u snel en eenvoudig een oplossing voor uw organisatie!