Inhoud
Welke studies moet een interne of externe preventieadviseur verplicht volgen?
De opleiding tot preventieadviseur is opgedeeld in 2 (onofficieel 3) niveaus. Op basis van het aantal werknemers en de aanwezige risico’s wordt elk bedrijf ondergebracht in een bepaalde categorie: A, B, C of D. Tot welke categorie een bedrijf behoort, bepaalt tegelijk het niveau van de preventieadviseur voor uw onderneming.
Voor bedrijven die ingedeeld worden in groep C of D volstaat een preventieadviseur van het (onofficiële) niveau 3. Die preventieadviseur beschikt over de nodige basiskennis over de activiteiten binnen het bedrijf om zijn of haar functie te kunnen uitoefenen. De opleiding tot preventieadviseur niveau 3 is niet verplicht, maar komt wel handig van pas.
Voor een bedrijf in categorie B is een preventieadviseur niveau 2 nodig. Hoort uw bedrijf tot categorie A? Dan schakelt u best een preventieadviseur niveau 1 in.
Preventieadviseurs moeten zich bovendien regelmatig bijscholen om op de hoogte te blijven van onder meer veiligheids- en gezondheidsnormen. U kan dus op elk moment rekenen op actuele expertise.
Hoe zien de opleidingen voor preventieadviseurs niveau 1 tot 3 eruit?
Wat houden de verschillende opleidingen in? En, wie kan de opleiding volgen?
1. Basisopleiding preventieadviseur niveau 3
Tijdens de vrijblijvende niveau 3 opleiding worden nuttige vaardigheden en kennis aangeleerd die de algemene taken van een preventieadviseur vergemakkelijken.
De opleiding is interessant voor de hoofdpreventieadviseur in bedrijven van groep C of D. Maar ook voor ondersteunende preventieadviseurs in B-bedrijven is het een aanrader.
Voor de opleiding preventieadviseur niveau 3 is geen voorkennis vereist. Elke werknemer die voldeed aan de leerplicht of ouder is dan 18 jaar mag de opleiding volgen.
2. Multidisciplinaire opleiding preventieadviseur niveau 2
In een bedrijf uit categorie B moet de hoofdpreventieadviseur minstens niveau 2 behalen. Ondersteunende preventieadviseurs in bedrijven uit categorie A haalden eveneens minstens het attest van de niveau 2 opleiding.
De opleiding bestaat uit een (multidisciplinaire) basismodule en een specialisatiemodule. De basisopleiding (niveau 3) stemt niet overeen met de basismodule in de niveau 2 opleiding.
Om deel te nemen aan de opleiding, moet de preventieadviseur in spé aan één van de volgende voorwaarden voldoen:
- Ofwel behaalde de werknemer het attest van hoger secundair onderwijs (of hogere secundaire leergangen).
- Ofwel behaalde de werknemer het getuigschrift van de niveau 3 opleiding. Daarnaast moet de werknemer een attest kunnen voorleggen dat bewijst dat hij of zij (na het behalen van de basisopleiding) minstens 5 jaar nuttige en praktische ervaring opdeed bij een interne of externe preventiedienst.
Hoe lang duurt de opleiding?
De niveau 2 opleiding duurt ongeveer 1 jaar.
3. Multidisciplinaire opleiding preventieadviseur niveau 1
Voor bedrijven in categorie A moet de hoofdpreventieadviseur niveau 1 behalen.
De opleiding bestaat uit een basismodule en een specialisatiemodule. De basismodule in de niveau 1 opleiding stemt overeen met de basismodule uit de niveau 2 opleiding.
Om de niveau 1 opleiding aan te vatten, hoort de werknemer aan één van de volgende voorwaarden te voldoen:
- De werknemer behaalde het diploma preventieadviseur niveau 2 en een academische bachelor of master diploma.
- De werknemer haalde het diploma preventieadviseur niveau 2 en heeft minstens 5 jaar relevante ervaring binnen een interne of externe preventiedienst.
- De werknemer haalde het diploma multidisciplinaire basisvorming (voor preventieadviseur niveau 1 of 2) en haalde een academische bachelor of master diploma.
4. Verplichte bijscholing preventieadviseur
De wetgeving rond welzijn op het werk evolueert voortdurend. Preventieadviseurs die zich regelmatig bijscholen, blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wijzigingen in de reglementering.
Daarnaast bieden de bijscholingsmomenten de ideale kans om specifieke uitdagingen en problemen te bespreken met andere preventieadviseurs en de opleider.
Bovendien is het regelmatig bijscholen een wettelijke verplichting voor alle preventieadviseurs. Ook preventieadviseurs niveau 3 moeten zich regelmatig bijscholen. Zelfs als ze de opleiding tot preventieadviseur niveau 3 niet gevolgd hebben.
Voor preventieadviseurs niveau 1 en 2 is een jaarlijkse, driedaagse bijscholing sterk aan te raden. Over de omvang en frequentie van de bijscholingsplicht gelden echter geen wettelijke bepalingen.
5. Opleiding vertrouwenspersoon ter ondersteuning van psychosociale aspecten
Een preventieadviseur, met uitzondering van de preventieadviseur-arbeidsarts, kan ook de rol van vertrouwenspersoon uitoefenen. Tijdens de opleiding tot vertrouwenspersoon wordt een werknemer voorbereid op het omgaan met psychosociale problemen op het werk.
Meer weten over de aanstelling van een preventieadviseur? Krijg advies op maat
Als werkgever heeft u de belangrijke taak om te waken over de gezondheid en veiligheid van uw personeel. Of uw bedrijf nu behoort tot groep A, B, C of D, een goed opgeleide preventieadviseur biedt een ongelofelijke meerwaarde voor uw organisatie.
Heeft u vragen over de opleiding tot preventieadviseur? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en vrijblijvend advies op maat, en een overzicht met offertes. Zo vindt u snel en eenvoudig een oplossing voor uw onderneming!