Inhoud
Wat is het rijgeschiktheidsattest?
Werknemers die voor het werk een rijbewijs uit categorie C of D nodig hebben, moeten ook over een rijgeschiktheidsattest (RGA) beschikken. Ook wie voor het werk instaat voor het vervoer van personen heeft een rijgeschiktheidsattest nodig.
Om dat attest te behalen, ondergaan die werknemers een medisch onderzoek. Tijdens dat onderzoek stelt de arts vast of zij fysiek en mentaal in staat zijn om op een veilige manier een gemotoriseerd voertuig te besturen.
Wat is groep 1? Bezoldigd vervoer
Tot groep 1 behoren alle werknemers die instaan voor specifieke transportdiensten. Ze besturen motoren en personenwagens, en hebben een rijbewijs uit categorie A, A3; B, B+E of G.
Het kan gaan om leerlingenvervoer, taxi- en andere chauffeursdiensten, rijinstructeurs en ambulancediensten.
Wat is groep 2? Rijbewijs C of D
Werknemers die vrachtwagens, grote motorhomes en bussen besturen, behoren tot groep 2. Ze beschikken over een rijbewijs uit categorie C of D (meer bepaald C, C+, C1+E, D, D1, D+E of D1+E).
Waar kunt u een RGA aanvragen en halen?
Het medisch onderzoek bestaat uit een controle door een oogarts naar keuze en een medisch onderzoek door een erkende medische dienst.
Het medisch onderzoek kan doorgaan bij een erkende arbeidskundige dienst (vaak de preventieadviseur-arbeidsarts), of in het medisch centrum van de FOD Volksgezondheid. Soms kan het oogonderzoek doorgaan bij de erkende arbeidskundige dienst.
In bepaalde sectoren kunnen de werknemers terecht bij een centrum voor leerlingenbegeleiding, de politie, Defensie, VDAB, Actiris of Ie Forem.
In uitzonderlijke gevallen kan de arts de werknemer doorverwijzen naar het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing. Na het onderzoek ontvangt de werknemer een attest.
Wat kost het attest?
Heeft een werknemer een rijgeschiktheidsattest nodig voor het werk? Dan staat u als werkgever in voor de kosten. Een onderzoek bij een erkende arbeidskundige dienst kost gemiddeld 200 euro.
Geldigheidsduur: Wanneer verlengen?
Het attest is in principe 5 jaar geldig. Om medische redenen kan die veiligheidsduur ingekort worden.
Wat na het onderzoek?
Na het medisch onderzoek volgt 1 van de volgende 3 verdicten:
- De werknemer is rijgeschikt. Hij of zij gaat met het attest naar de gemeente en vraagt een nieuw rijbewijs aan.
- De werknemer is rijgeschikt met voorwaarden en/of beperkingen. Hij of zij neemt het attest mee naar de gemeente en ontvangt een ‘medisch rijbewijs’, ook wel het rijbewijs met beperkende codes genoemd.
- De werknemer is tijdelijk of definitief niet rijgeschikt. Hij of zij dient het rijbewijs in bij de gemeente. Pas na het voorleggen van een positief rijgeschiktheidsattest ontvangt de werknemer een nieuw rijbewijs.
Als werkgever dient u na het onderzoek uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te brengen.
Meer weten over rijgeschiktheid? Vraag een preventieadviseur om advies
Met een preventieadviseur-arbeidsarts in dienst kunt u zelf het medisch onderzoek van uw werknemers organiseren. Heeft u vragen over het rijgeschiktheidsattest of bent u op zoek naar een preventieadviseur voor uw onderneming? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vindt u snel en eenvoudig een oplossing voor uw onderneming!