Welke soorten zout bestaan er voor ontkalkers?

De eerste onderverdeling wordt gemaakt in de samenstelling van de soorten zout. Zo heb je natriumchloride en kaliumchloride. Natriumchloride is de meest voorkomende en bespreken we verder uitgebreid. 

Kaliumchloride is 99,9 % natriumchloridevrij, maar kan wel perfect als vervanger gebruikt worden. Het wordt meestal gekozen wanneer verminderde inname van zout gewenst is. Water dat onthardt is met natriumchloride is alvast niet bruikbaar voor planten en dieren.

Wil je deze beperking weg, dan kies je beter voor kaliumchloride. Het is milieuvriendelijker, maar duurder en moeilijker verkrijgbaar. Je zal daarnaast 10 % meer zout nodig hebben bij de spoeling dan natriumchloride.

Natriumchloride blijft de populairste optie. Het is in drie verschillende soorten te verkrijgen: ingedampt zout, zeezout en rotszout.

Rotszout, of steenzout, is de minst kwalitatieve optie van de drie. Het wordt ontgonnen uit de bodem waar het gewoon van nature voorkomt. Rotszout kan gebruikt worden in de waterverzachter, maar veroorzaakt door de hoge concentratie calciumsulfaat vaak residuen.

Het heeft een onoplosbaarheid van 0,5 – 1,5 % en het toestel zal bij gebruik ervan vaker gereinigd moeten worden om een goede werking te blijven verzekeren.

De tweede, kwalitatievere optie is zeezout. Het wordt zoals de naam doet vermoeden gemaakt door zeewater te verdampen. Dit type zout heeft een onoplosbaarheid van minder dan 0,3 %. Zeezout is een heel zuivere vorm van natriumchloride, maar presteert niet zo goed bij een hele hoge waterhardheid.

Zeezout voor waterverzachter

Als laatste optie heb je ingedampt zout. Dit bestaat uit opgelost zout uit ondergrondse mijnen. Het is de duurste vorm in vergelijking met de andere twee soorten Natriumchloride. het is duur, maar wel het beste type zout voor jouw waterverzachter.

Om zeker te weten dat het onthardingszout kwalitatief is, kijk je best naar de Europese norm. Is het EN973 type A? Dan heb je de hoogst mogelijke zuiverheidsklasse.

Raadpleeg steeds de handleiding van jouw waterontharder. Bepaalde toestellen krijgen specifieke richtlijnen rond onthardingszout. Neem bij twijfel zeker contact op met onze experten.

Ontdek welk zout het best past in jouw situatie
Contacteer experten in jouw buurt
arrow Ontvang offertes

Wat is het verschil tussen zoutkristallen en zouttabletten?

Er is niet enkel een verschil in samenstelling en ontginning, maar ook in de vorm. Zout voor waterverzachters bestaat in de vorm van kristallen of als tabletten. Welke je kiest is eigenlijk niet belangrijk. Laat je keuze vooral afhangen van de kwaliteit van het zout.

Zoutkristallen en zouttabletten voor waterverzachter

Hoeveel zout verbruikt een waterverzachter?

Heel ruim gerekend zal jouw waterverzachter tussen 50 en 75 kg zout per jaar gebruiken. Dit is voor relatief zuinige toestellen. Oudere apparaten kunnen jaarlijks tot wel 150 kg zout nodig hebben. Die onzichtbare kost kan makkelijk oplopen.

Kies voor een elektronische in plaats van een mechanische waterverzachter. Die laatste regenereert op vaste tijdstippen en dus regelmatig wanneer het nog niet écht nodig is. Dit is nadelig voor het milieu en jouw portefeuille.

Zout wordt gebruikt tijdens de regeneratie van de waterverzachter. Hoeveel zout je verbruikt hangt daarom af van jouw waterverbruik, het type waterontharder en de waterhardheid. Heb je een mechanische ontharder? Dan zal de installateur jouw reinigingscyclus instellen op basis van al deze factoren.

Ontharden water

Hoe vaak moet je zout bijvullen in een waterontharder?

Het zoutreservoir van de waterverzachter zal eens per 4 à 6 weken bijgevuld moeten worden. Hoeveel zout je per keer in de verzachter moet toevoegen hangt af van de capaciteit. Gemiddeld mag je rekenen tussen 80 en 160 gram zout per liter hars. 

De prijs van zout voor de waterverzachter

Regenereerzout kost voor 1 kg gemiddeld tussen 40 en 45 cent. Een gezin met 4 personen heeft ongeveer 100 kg nodig en zal 40 tot 45 euro per jaar betalen.

Zoutkristallen voor waterverzachter

Wat is het beste zout voor jouw waterverzachter? Vergelijk prijzen en bespaar kosten

Weet je niet of je best zeezout, rotszout of ingedampt zout kiest voor jouw ontharder? Neem contact op met 1 of meer experten in jouw regio via ons offerteformulier. Ze helpen je snel op weg.

Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis advies en vrijblijvende offertes van installateurs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dienst wenst u?
2*. Waar wenst u een waterverzachter of ontkalker?
3*. Welk type waterverzachter wenst u?
4*. Op welk moment wenst u een afspraak ter plaatse? (is nodig in geval van nieuwe installatie)
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Waar kan je zouttabletten bestellen?

+
Zout voor waterverzachters is op veel plaatsen te verkrijgen. De kosten lopen sterk uiteen. Het is daarom altijd voordelig prijzen te vergelijken. Vraag hier naar offertes, vergelijk ze en bespaar kosten.

Kan je zwaardere zoutzakken dan 25 kg kopen?

+
De meeste zoutzakken wegen 25 kg. Dit is het gemiddelde verbruik van 1 persoon per jaar. Bestel je de zakken online of bij een vakman dan worden ze meestal pas geleverd vanaf 50 kg of meer. 

Waarom heb je zout nodig voor zacht water?

+
Zout in de harskorrels zal calcium en magnesium in het water vervangen. Die mineralen komen in de harskorrels te zitten en het zout komt in het water terecht. Dit zorgt voor het omvormen van hard naar zacht water. Eenmaal verzadigd zullen de harstkorrels gespoeld worden met zoutwater om heel het proces opnieuw te kunnen beginnen.
Waterverzachter
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: waterverzachter