Inhoud
Wat is de bypass van een waterontharder?
De bypass zorgt ervoor dat je de waterontharder tijdelijk kan omzeilen. Het creëert een alternatieve route voor het water. Hierdoor stroomt het water onbehandeld uit de kraan wanneer je dat wil. Elke waterontharder heeft een bypass. Dat kan in de vorm van een kraantje of een klep zijn. De werking is in beide gevallen dezelfde.
Heb je een hendel, dan kan je ze gewoon indrukken om te wisselen van hard naar zacht water. Werkt de bypass met kranen? Dan heb je waarschijnlijk een kraan voor de aanvoer en eentje voor de retourleiding. De meeste installaties hebben nog een derde kraan, en die is in het geval van drie kranen de ‘bypasskraan’. Is die laatste geopend en zijn de andere twee gesloten? In dat geval heb je hard water.
De manier van bedienen kan voor elk model verschillen. Vraag na bij jouw installateur hoe je de waterontharder kan omzeilen.
De bypass geeft flexibiliteit aan de gebruiker om het onthardingsproces aan te kunnen passen naargelang de persoonlijke behoeften en voorkeuren.
Wanneer gebruik je de bypass?
Een waterontharder wordt voornamelijk geïnstalleerd om huishoudapparaten te sparen van kalkaanslag, maar het is ook beter voor de huid en de haren.
Toch zijn er ook momenten dat water beter niet door de ontharder stroomt:
- Ontkalking is tijdelijk niet nodig
- Tijdens regeneratie van de ontharder
In bepaalde situaties is het ontkalken van water overbodig of zelfs schadelijk. Planten water geven is één van die schadelijke momenten. Ontkalkt water bevat meer natrium dan hard water en dat is schadelijk voor planten. Daarnaast wordt het ontkalkingszout niet onnodig gebruikt. Een win-win dus!
Bepaalde verwarmingsinstallaties werken beter met hard water. De ketel vullen met verzacht water zou in dat geval schadelijk kunnen zijn.
Ook bij regeneratie van de ontharder schakel je best de bypass in. Regeneratie is het schoonspoelen van de ionenwisselaar die kalk en magnesium uit het water haalt. Tijdens regeneratie kan een ontharder geen zacht water leveren. Heb je geen bypass, dan kan je tijdens dit proces tijdelijk zonder water zitten. Om dat te vermijden wordt juist een bypass aangesloten.
Tijdens onderhoud of reparatie van de waterontharder kan ze tijdelijk volledig afgesloten worden met behulp van de bypass. Zo kan je de ontharder verwijderen en zit je toch niet zonder water.
Installatie bypass waterontharder
Een bypass is vaak geïntegreerd in de waterontharder bij aankoop. Is dat niet het geval en wil je toch een bypass plaatsen? Dan heb je 4 opties.
Je kan het jezelf makkelijk maken. Kies voor een waterontharder met ingebouwde bypass of laat jouw installateur ze plaatsen bij het aankoppelen van de waterontharder. Zo geraak je achteraf niet in de problemen en val je nooit zonder water.
Waar kan je een bypass plaatsen?
Er zijn 4 mogelijke plaatsen waar je de bypass van een waterontharder kan installeren:
- In de besturingseenheid van de ionenwisselaar
- Aan de achterkant van de waterontharder
- Bij de resthardheid regelaar
- Bij de onderbreking van de waterleiding
Afhankelijk van de plek waar de bypass wordt geplaatst, krijgt die soms een andere functie. Het kan daarom interessant zijn 2 of meer bypassen te installeren. Wat we hiermee precies bedoelen, lees je verder in dit artikel.
Optie 1: Bypass aan waterontharder
De bypass in de besturingseenheid van de ionenwisselaar heeft als functie water te blijven leveren tijdens het regeneratieproces. Wanneer de ionenwisselaar verzadigd is met calcium en magnesium uit het water zal dit gespoeld moeten worden met zoutwater.
Tijdens het spoelen kan er geen nieuw zacht water aangemaakt worden. Hoewel dit proces maximaal een kwartier duurt, kan het toch vervelend zijn om zonder water te vallen. Door de bypass in de besturingseenheid te plaatsen zal er tijdens het regeneratieproces even hard water in de plaats van zacht water uit de kranen komen.
Tweede meest voorkomende plaatsing van de bypass is aan de achterzijde van de waterontharder. Deze omleiding wordt meestal gebruikt wanneer de waterontharder voor een bepaalde tijd onbruikbaar is. Het kan bijvoorbeeld voorvallen dat de waterontharder herstelling of onderhoud nodig heeft. Zonder bypass zou je dan lang zonder water kunnen zitten.
Ook deze plek voor de bypass is handig wanneer je gewoon tijdelijk geen zacht water uit de kraan wil krijgen, zoals bij het sproeien van de tuin.
Optie 2: Bypass kraan in bestaande waterleiding
De meeste waterontharders hebben een resthardheidsregelaar. Hiermee kan je instellen hoeveel leidingwater gemengd mag worden met het ontharde water uit de waterverzachter. Is het toestel niet standaard uitgerust met deze regelaar? Dan kan je ze op de waterleiding plaatsen.
Ter hoogte van die resthardheidsregelaar op de bestaande waterleiding kan een bypass geïnstalleerd worden.
Een toestel dat wél uitgerust is met een resthardheidsregelaar hoeft geen ventiel op de leiding. In dat geval kan je de bypass rechtstreeks op de onderbreking van de bestaande waterleiding plaatsen.
Contacteer installateurs en ontvang offertes op maat
Heb je nood aan het tijdelijk afsluiten van de waterontharder? Dan biedt een bypass de ideale oplossing. Contacteer experten en ontvang advies op maat.
Vul onderstaand offerteformulier in en kom vrijblijvend in contact met installateurs in jouw buurt. Ze adviseren jou over de beste waterontharder en alle bijkomende installaties. Geniet jarenlang van zacht water dankzij de vakkennis van onze experten.