Inhoud
Warmtepompboiler op zonnepanelen aansluiten
Een warmtepompboiler met zonnepanelen is een uitstekende combinatie. Door de warmtepompboiler aan te sluiten op zonnepanelen ben je onafhankelijk van fossiele brandstoffen voor je sanitair warm water. Je gebruikt groene, zelf opgewekte energie om de warmtepompboiler aan te drijven.
Voordelen
Waarom is de combinatie van zonnepanelen en warmtepompboiler zo interessant? De boiler gekoppeld aan de zonnepanelen is een duurzame oplossing, omdat je de zelf opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen gebruikt. Je kan een warmtepompboiler ook combineren met thermische zonnepanelen.
Met deze combinatie doe je je CO2-uitstoot dalen en ze helpt je besparen op je energiefactuur. Bovendien haalt de warmtepompboiler tot 75% van de energie die hij nodig heeft uit de warmte van de buitenlucht.
Zijn er ook nadelen?
Er zijn ook enkele nadelen van de warmtepompboiler verbonden. De warmtepompboiler geeft bij de werking koude lucht af. Hierdoor zal de ruimte waar de klassieke elektrische boiler staat afkoelen.
Het is daarom aangeraden om de warmtepompboiler niet te plaatsen in leefruimtes zoals de woonkamer. Je hebt ook de mogelijkheid om de koele lucht rechtstreeks naar buiten te laten afvoeren.
Werkt een warmtepompboiler altijd op zonne-energie?
Kort antwoord: nee. Een warmtepompboiler maakt gebruik van de omgevingslucht om het sanitair water te verwarmen. Soms is die niet voldoende om het warm water tot de gewenste temperatuur op te warmen en is er naverwarming nodig.
De naverwarming van het sanitair water kan elektrisch gebeuren – via zonnepanelen – maar ook door een traditionele elektrische boiler of een verwarmingsketel op stookolie of aardgas.
Warmtepompboiler versus zonneboiler
Een warmtepompboiler op zonnepanelen aansluiten is één optie, maar je zou ook een zonneboiler kunnen plaatsen. Beide installaties zorgen voor warm water en gebruiken zonne-energie. Welk systeem kies je dan?
Er zijn een aantal verschillen tussen de warmtepompboiler en de zonneboiler. Hieronder een overzicht:
Warmtepompboiler | Zonneboiler |
---|---|
Premies beschikbaar | Premies beschikbaar |
Goedkoper in aanschaf | Duurder in aanschaf |
Voorziet volledig in warmwaterbehoefte | Voorziet gedeeltelijk in warmwaterbehoefte |
Eenvoudige en snelle installatie | Complexere installatie met meer breekwerken |
1. Verschillen qua prijs?
De prijs van een zonneboiler is iets hoger dan de prijs van een warmtepompboiler. In beide gevallen kom je in Vlaanderen in aanmerking voor de premie op een warmtepompboiler en een zonneboiler.
2. Verschillen in warmwaterproductie
Een warmtepompboiler kan in de volledige warmwaterbehoefte van een doorsnee gezin voorzien, terwijl een zonneboiler tot maximaal 60% van het sanitair water kan opwarmen.
3. Verschillen in installatie
Voor de installatie van een warmtepompboiler zijn er geen breekwerken vereist en kan het toestel volledig binnen geplaatst worden. De installatie van een zonneboiler is iets ingewikkelder. De installatie wordt deels op het dak geïnstalleerd. Hierdoor is er breekwerk vereist voor de aansluiting op de boilerinstallatie.
Zoals eerder vermeld, wordt een deel van de zonneboiler op het dak geïnstalleerd. Hierdoor is de oriëntatie van het dak cruciaal. Zo is het belangrijk dat de zonneboiler naar het zuiden gericht is.
Extra info nodig? Stel je vraag aan professionals en ontvang gratis offertes
Een warmtepompboiler en zonne-energie zijn een goede combinatie. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog extra info nodig? Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en een warmtepompboiler plaatsen voor de beste prijs.