Wat kost een thermodynamische boiler?

De kostprijs van een thermodynamische boiler schommelt gemiddeld tussen 2.120 en 2.600 euro. De grote variaties in prijs zijn te verklaren door verschillen in:

  • de capaciteit
  • het model
  • de energie-efficiëntie

Om zo kostenefficiënt mogelijk te zijn, is het altijd handig om meerdere offertes onderling te vergelijken.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Verstuur je aanvraag en vergelijk snel 1 of meerdere offertes
arrow Ontvang offertes

Verbruik en terugverdientijd

Het goede nieuws van een thermodynamische boiler is dat de investering zich vrij snel terugbetaalt. De meeste huishoudens verdienen hun investering binnen de 2 à 4 jaar volledig terug. Je kunt de aanschaf en installatie ervan dan ook beter zien als een investering.

Premies in Vlaanderen

Ook interessant is dat je voor de installatie van een thermodynamische warmtepompboiler in aanmerking komt voor premies, zoals de Mijn VerbouwPremie. Bijgevolg kan je de aankoop- en installatieprijs deels recupereren. Plus verkort je ook nog eens de terugverdientijd.

Elektrodynamische warmtepompboiler in de badkamer

Hoe werkt een thermodynamische warmtepompboiler?

Voor je beslist om een thermodynamische waterverwarmer wel of niet te installeren, is het handig om je er bewust van te zijn hoe die precies werkt.

Proces

1. Absorberen van warme lucht

Een thermodynamische warmtepompboiler absorbeert warme calorieën uit de lucht. Die calorieën zijn van nature aanwezig in een ruimte met warme lucht. Het absorberen gebeurt via een koelvloeistof. Deze vloeistof verdampt bij lage temperaturen en absorbeert de warmte van de omgeving. Vervolgens zet het zich door de koelvloeistof om in een gasvormige toestand.

2. Compressie

Via een compressor wordt het gasvormige koelmiddel onder hoge druk van de koelvloeistof samengeperst. Het zorgt ervoor dat de temperatuur van het gas flink stijgt.

3. Condensatie

Het hete gas wordt vervolgens via een condensor naar het verwarmingssysteem geleid. Tijdens de afgifte van warmte, condenseert het gas terug naar zijn oude vloeibare toestand.

4. Expansie

Het vloeibare koudemiddel stroomt door een expansieventiel. Dit systeem zorgt ervoor dat de druk in deze ruimte dusdanig verlaagd wordt, dat het koudemiddel weer kan verdampen en het afgelegde proces zich weer kan herhalen. Deze cyclus gebeurt net zo lang tot het water in het reservoir de gewenste tempratuur heeft bereikt.

Om de efficiëntie van het toestel te verhogen, plaats je de boiler bij voorkeur in een warme ruimte.

Waarvoor kan je de warmtepompboiler gebruiken?

Een warmtepompboiler is een apparaat dat speciaal ontworpen is om water te verwarmen. Via de lucht-water warmtepomp en het waterreservoir voorziet het sanitaire ruimtes van warm water. De warmtepompboiler levert dus warm water voor keukens en badkamers.

Extra info, advies of prijzen nodig?
Vind snel en eenvoudig de juiste installateurs in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Verbruik van een thermodynamische boiler

Het verbruik van een thermodynamische boiler is van meerdere factoren afhankelijk en kan door de COP-waarde bepaald worden. COP staat voor Coefficient of Performance en weerspiegelt de verhouding van de hoeveelheid water dat de boiler kan leveren tot de hoeveelheid elektriciteit die daarvoor verbruikt wordt.

Hoe hoger de COP-waarde is, des te energie-efficiënter de boiler.

Wat is de zuinigste warmtepompboiler?

De zuinigste warmtepompboiler is degene die de hoogste COP-waarde heeft. Weet wel dat er veel factoren zijn die invloed hebben op de zuinigheid. Hieronder zetten we de factoren die de meeste impact op de COP-waarde hebben voor je op een rij: 

  • Het temperatuurverschil: wanneer het temperatuurverschil tussen het water in het reservoir en de omgevingstempratuur groter wordt, daalt de COP-waarde.
  • De omgevingstempratuur: als de lucht uit de omgeving van het systeem lager is, zal de efficiënte van de warmtepomp afnemen.
  • De isolatie: een goede isolatie zorgt ervoor dat de warmtepompboiler een betere thermische isolatie hebben. Dit betekent dus dat de tempratuur in de boiler langer vastgehouden kan worden.
  • Type warmtepomp: het type warmtepomp dat gebruikt wordt, heeft invloed op de zuinigheid. Zo heb je bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht kan absorberen. Of een water-water warmtepomp, die de warmte uit het grondwater haalt.
  • De regeltechniek: ook de regelsystemen van de warmtepompboilers hebben een invloed op de energie-efficiëntie. Een boiler met een slimme regeltechniek kan de warmtepomp heel efficiënt laten werken.
  • Het onderhoud: een warmtepompboiler hoort regelmatig onderhouden te worden om zijn efficiënte te behouden.
Compacte elektrodynamische warmtepompboiler

Hoe lang kan je douchen met een boiler van 100 liter?

De douchetijd met een boiler van 100 liter is van meerdere factoren afhankelijk en kan daarom variëren. Om te douchetijd te berekenen, let je best op de douchetemperatuur en de temperatuur van het water dat de boiler binnenkomt.

Om de douchetijd voor 100 liter water dan te berekenen, gebruik je de volgende formule:

Gegevens Berekening
Aantal liter 100
Douchewatertemperatuur 40 graden Celsius
Water dat boiler binnenstroomt 10 graden Celsius
Energie inhoud per L 4,18 Kilojoule per 1 graad Celsius
Aantal Liter x (Douchewatertemperatuur – water dat boiler binnenstroomt) x Kilojoule per 1 graad Celsius = 100 x 30 x 4,18 = 12.540 Kilojoule
1 kWh 3.600 Kilojoule
Aantal Kilojoule / 1 kWh 12.540 / 3.600 = 3,48 kWh

Vul onderstaand offerteformulier vrijblijvend in. Ontvang gratis offertes en advies op maat

Zit je na het lezen van bovenstaand artikel nog met vragen over de thermodynamische boiler of de installatie ervan? Aarzel dan niet om onderstaand formulier in te vullen. Kom zo snel en eenvoudig in contact met 1 of meerdere vakmannen in jouw regio. Een vakman kan met zijn kennis al jouw vragen perfect beantwoorden en je voorzien van nuttige info.

Ook kun je door het vergelijken van meerdere offertes makkelijk de juiste vakman vinden voor jouw project en budget. Verstuur vandaag je aanvraag en vergelijk snel 1 of meerdere offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.