Het thermische vermogen van een warmtepompboiler

Warmtepompboilers hebben de manier waarop we warm water produceren in onze huishoudens volledig veranderd. Het geheim achter hun indrukwekkende prestaties ligt in het thermische vermogen van de warmtepompen. Het vermogen bepaalt hoe efficiënt ze warmte kunnen genereren in vergelijking met klassieke systemen.

COP-waarde tussen 3 en 5 

De maatstaf om het thermische vermogen van een warmtepompboiler aan te duiden wordt de Coëfficiënt of Performance (COP) genoemd.

Deze waarde geeft aan hoeveel warmte de warmtepomp kan produceren in verhouding tot de energie die ervoor gebruikt wordt. Wanneer er met 1 kWh energie 1 kW warmte gemaakt wordt is de COP-waarde 1.

Een COP-waarde tussen 3 en 5 is vrij typisch voor de nieuwste warmtepompboilers. Dit betekent dat voor elke eenheid elektriciteit die wordt verbruikt, de warmtepomp 3 tot 5 eenheden warmte kan produceren, wat heel wat efficiënter is dan traditionele elektrische boilers.

Het is echter belangrijk op te merken dat de COP-waarde zal variëren afhankelijk van de beschikbare warmte in de lucht.

De hoogste COP-waarden, zoals die rond de 5, worden enkel bereikt wanneer het buiten warm is, bijvoorbeeld bij een temperatuur van 25 graden Celsius.

Bij koude temperaturen, zoals onder 10 graden, zal de COP-waarde eerder rond de 3 liggen wat nog steeds aanzienlijk efficiënter is dan een elektrische boiler.

Het benadrukt het belang van het begrijpen van de prestaties van een warmtepompboiler bij verschillende temperaturen.

Ontvang advies op maat van jouw woning en budget
Contacteer vrijblijvend erkende installateurs
arrow Ontvang offertes

Welke warmtepompboiler heeft de hoogste COP-waarde?

De COP-waarde is heel erg verschillend tussen verschillende merken en modellen van warmtepompboilers. Over het algemeen geldt dat warmtepompboilers van gerenommeerde fabrikanten en met geavanceerde technologie een hogere COP-waarde hebben. Het is een interessant idee om verschillende modellen en merken te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Warmtepompboiler

Hoe bereken je de COP-waarde?

De COP-waarde wordt berekend door de hoeveelheid geleverde warmte te delen door de hoeveelheid verbruikte elektriciteit. De formule is:

Geleverde warmte in watt / Elektriciteitsverbruik in watt = COP

Rendement warmtepompboiler

Het rendement van een warmtepompboiler is rechtstreeks gerelateerd aan de COP-waarde van de warmtepomp. Een hogere COP-waarde betekent een hoger rendement, omdat de warmtepomp meer warmte produceert met dezelfde hoeveelheid stroom. Een hogere COP-waarde zorgt voor lagere energiekosten en minder milieubelasting.

Dit is makkelijk duidelijk te maken met volgende simpele formule:

COP 5 = 500 % rendement

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Warmtepompboiler versus rendement elektrische boiler

Een elektrische boiler heeft meestal een COP-waarde van 1, wat betekent dat het één eenheid elektriciteit gebruikt om één eenheid warmte te produceren, terwijl de COP-waarde van een boiler met warmtepomp bij de best mogelijke omstandigheden tussen 3 en 5 keer zo goed is.

Volledige elektrische verwarming is COP 1 = 100 % rendement

Warmtepomp versus rendement gas

Een boiler met een warmtepomp heeft een hoger rendement dan een gasgestookte boiler. De warmtepomp maakt gebruik van energie uit natuurlijke bronnen in de omgeving in plaats van fossiele brandstoffen. Dit resulteert in een lagere CO2-uitstoot en lagere energiekosten bij de warmtepomp.

Daarnaast is de gemiddelde COP-waarde van een gasketel 0,9 tot 1, wat het nog minder rendabel maakt dan een elektrische boiler. Een COP-waarde onder 1 wil zeggen dat er warmteverlies is.

COP 0,9 = 90 % rendement

Gasboiler

Wat is het verbruik van een boiler met warmtepomp?

Het verbruik van een warmtepompboiler varieert afhankelijk van het gebruik, de grootte van het apparaat en de klimaatomstandigheden. Over het algemeen verbruikt een warmtepompboiler zo’n 3 tot 4 keer minder elektriciteit dan een elektrische boiler.

Het verbruik van de warmtepomp zal dus afhangen van jouw jaarlijks energieverbruik. Weet je hoeveel de elektrische boiler ongeveer gebruikt? Deel dit dan door 3 of 4, afhankelijk van de COP-waarde van jouw warmtepompboiler.

Om een idee te geven: een elektrische boiler voor 4 personen verbruikt ongeveer 4.000 kWh per jaar. Wanneer je deze vervangt door een boiler met warmtepomp zal het verbruik zakken naar 1.000 – 1.400 kWh per jaar. Dit levert je bij een gemiddelde energieprijs van 0,4 euro per kilowatt al snel een besparing op van meer dan 1.000 euro.

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische boiler gemiddeld?

Een gemiddelde elektrische boiler verbruikt zo’n 2.000 tot 4.000 kWh elektriciteit per jaar. Dit is net zoals bij een warmtepompboiler afhankelijk van de grootte en het gebruikspatroon. Een gemiddeld verbruik van de elektrische boiler zal een huishouden meestal meer dan 1.000 euro per jaar kosten.

Bespaar met minder verbruik

Vul onderstaand offerteformulier in en vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Vul onderstaand offerteformulier vrijblijvend in en vergelijk 1 of meerdere offertes van ervaren installateurs. Vind zo de meest geschikte warmtepompboiler voor jouw woning en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Verschilt de werking van een warmtepompboiler met die van een zonneboiler?

+
Ja, een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen, terwijl een warmtepompboiler het principe van een warmtepomp gebruikt om warmte te genereren. De warmtepomp heeft een koelvloeistof die al op een lage temperatuur gasvormig zal worden. Wanneer het gas wordt samengedrukt door de compressor, komt energie vrij die het sanitair water zal opwarmen. Ze hebben verschillende mechanismes, maar beide zijn energiezuiniger dan traditionele elektrische boilers. 

Hoeveel kW heb ik nodig voor een warmtepomp?

+
Het is de capaciteit van een warmtepomp die uitgedrukt wordt in kilowatt. Bij een warmtepompboiler is het belangrijk dat de capaciteit hoog genoeg is om het water van de boiler warm te krijgen. Dit is dus afhankelijk van de grootte van jouw boiler, en zal snel terug te vinden zijn in de productspecificaties. Om advies op maat van jouw woning te krijgen contacteer je best een erkende installateur.

Wat is het verbruik van de nieuwste elektrische boiler?

+
Een elektrische boiler heeft gemiddeld een COP-waarde van 1, wat betekent dat voor elke eenheid elektriciteit er één eenheid warmte wordt geproduceerd. Reken voor een gemiddelde elektrische boiler op een jaarlijks verbruik tussen 2.000 en 4.000 kWh.

Wat is de prijs van een warmtepompboiler met zonnepanelen?

+
Prijzen zijn altijd afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn de grootte van de installatie en de kwaliteit. Een gemiddeld gezin heeft zo’n 12 tot 14 panelen nodig om hun verbruik te dekken. De combinatie van warmtepompboiler, zonnepanelen en installatie zal al snel naar de 10.000 euro gaan.
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.