Kostprijs warmteboiler

De prijs voor de aankoop van een warmtepompboiler varieert afhankelijk van het merk, het type en de capaciteit. Gemiddeld liggen de prijzen tussen 2.500 en 3.500 euro, exclusief installatie. Het is belangrijk verschillende modellen en offertes te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden bij jouw budget en situatie. 

Hoeveel kost de installatie van een warmtepompboiler?

Naast de aankoopprijs moet je ook rekening houden met de installatiekost van de warmtepompboiler. De kosten kunnen variëren op basis van hoe moeilijk de installatie verloopt en waar je de warmtepompboiler wilt plaatsen.

Gemiddeld verschilt de installatieprijs tussen 500 euro en 1.500 euro. Als je offertes aanvraagt bij professionele installateurs, dan kan je al snel enkele honderden euro’s besparen op de kost.

Wanneer je een warmtepompboiler laat installeren zijn er enkele aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. Best laat je, als er voldoende ruimte is, het toestel plaatsen in een kelder of garage.

De warmtepompboiler neemt warmte uit de lucht. Plaats je de warmteboiler in de living, dan zal het gewone verwarmingssysteem tijdens koude dagen extra moeten verwarmen

De grootte van de boiler is ook belangrijk om mee in overweging te nemen tijdens de installatie. Er bestaan veel verschillende volumes. Welk volume het beste geschikt is voor jou hangt af van de ruimte die je hebt en het verbruik van warm water.

Ontvang advies op maat van jouw woning
Contacteer installateurs en ontvang gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Hoeveel premie krijg je in Vlaanderen?

Om de installatie van een warmtepompboiler aan te moedigen kwam de Vlaamse overheid met enkele premies.

De eerste beschikbare premie voor de milieuvriendelijke manier om water te verwarmen is Mijn Verbouwpremie. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de warmtepompboiler een Europees productlabel A+ of beter hebben.

Het premiebedrag is afhankelijk van jouw inkomenscategorie. Laagste inkomens kunnen tot maximaal 50 % van het factuurbedrag terugkrijgen. Middel of hoge inkomens krijgen tot 40 % terug. Dit kan oplopen tot 1.080 euro voor eigenaar-bewoner met een laag inkomen en tot 900 euro met een hoger inkomen. 

De premie kan aangevraagd worden in het online loket van de Vlaamse overheid. 

Er werd voor enkele andere premies samengewerkt met Fluvius. Bij hen kan je de EPC-labelpremie en de collectieve renovatiepremie aanvragen. De EPC-labelpremie is voor woningen met een slechte EPC. Verbeter je het EPC-label bij een renovatie binnen 5 jaar, dan heb je hier recht op.

De collectieve renovatiepremie heeft dezelfde voorwaarden als Mijn Renovatiepremie, maar het is pas geldig wanneer de projectleider 10 woningen helpt renoveren.

Daarnaast bieden sommige gemeentes of provincies ook premies aan. Voor welke premies jij in aanmerking komt kan je nagaan op de online Premiezoekrobot voor energiepremies.

Als laatste tegemoetkoming kan je gebruik maken van de tijdelijke btw-verlaging van 21 % naar 6 %.

Tijdelijke btw vermindering

Is een boiler warmtepomp rendabel in 2024?

Een warmtepompboiler is over het algemeen een goede, rendabele investering. Het systeem haalt warmte uit de lucht om het sanitaire water op te warmen.

De techniek vraagt aanzienlijk minder elektriciteit dan klassieke waterverwarmingssystemen. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en korte terugverdientijd. Het rendement van een warmtepompboiler is daarom een stuk hoger dan bij de elektrische boiler.

Het verbruik van jouw warmtepompboiler is afhankelijk van de capaciteit, gewenste watertemperatuur, gebruikspatroon en het aantal personen in jouw huishouden. Het is wel makkelijk te berekenen als je ongeveer weet hoeveel jouw klassieke, elektrische boiler verbruikt.

Gebruikt jouw elektrische boiler zo’n 2.000 kWh per jaar? Een warmtepompboiler is makkelijk 3 tot 4 keer zo zuinig. Het milieuvriendelijke toestel zal dan maar zo’n 500 tot 600 kWh verbruiken.

Doordat een warmtepompboiler een heel stuk zuiniger is dan een elektrische boiler en de overheid premies aanbiedt heb je de warmtepompboiler bijna altijd terugverdiend na minder dan 5 jaar. In sommige gevallen is de terugverdientijd zelfs maar 2 jaar.

Op zoek naar een installateur?
Contacteer 1 of meerdere experten

Wat als je combineert met zonnepanelen?

Zonnepanelen bieden heel wat voordelen. Ze combineren met een warmtepompboiler is een slimme en milieuvriendelijke manier om de energiekosten te verlagen en jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.

De boiler met warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht om sanitair water op te warmen. Hiervoor is energie nodig, al is dit veel minder dan bij een elektrische boiler. De zonnepanelen op het dak van jouw woning zetten zonlicht om in elektriciteit.

Dit kan gebruikt worden om de boiler van stroom te voorzien. Het zal niet enkel leiden tot lagere energiekosten, je bent ook minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Warmtepompboiler installeren in huis

Hoe werkt een hybride warmtepompboiler?

Warmtepompboilers worden ook wel eens hybride boilers genoemd. Dit zorgt dat ze ook bij een grote warmwaterbehoefte een goed alternatief zijn. De hybride boiler zal de technologie van een warmtepomp combineren met die van een boiler op elektriciteit

De warmtepomp haalt warmte uit de lucht om efficiënt warm water te produceren. Met behulp van een koelvloeistof en een compressor wordt het water verwarmd. De elektrische weerstand zal bijspringen wanneer dit nodig is. Intelligente regelingen kunnen dit verder optimaliseren wat het systeem nog zuiniger zal maken.

Meer info en advies nodig? Contacteer ervaren installateurs en ontvang offertes op maat

Heb je vragen over welke warmteboiler geschikt is voor jouw situatie? Meer informatie over warmtepompboilers, advies op maat over de installatie of prijsoffertes kan je hier ontvangen.

Neem contact op met professionele installateurs door het onderstaande offerteformulier in te vullen. Ontvang 1 of meerdere offertes, vergelijk de prijzen en bespaar makkelijk enkele honderden euro’s.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepompboiler van 300 liter?

+
Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor een warmtepompboiler is afhankelijk van de efficiëntie van de panelen, de locatie van jouw huis en het verbruik van de warmtepompboiler. Gemiddeld kan je verwachten dat een huishouden 8 tot 12 zonnepanelen nodig heeft om voldoende energie te genereren. Het is raadzaam advies op maat te vragen aan een expert. Dan weet je zeker dat je voldoende panelen installeert voor jouw situatie.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van de beste warmtepompboiler?

+
De warmtepompboiler is ideaal om sanitair water op te warmen, omdat het zo veel zuiniger is dan een elektrische boiler. Dankzij de warmtepomp bespaar je al snel honderden euro’s per jaar. Dit zorgt ervoor dat het toestel heel snel is terugverdiend. Het kan tot 5 jaar zijn, maar de beste warmtepompboiler voor jouw situatie kan je al terugverdienen op amper 2 jaar.
Welke warmtepompboiler de beste is voor jou heeft niet enkel te maken met de terugverdientijd. Het is ook belangrijk om te kijken naar de prestaties van de warmtepompboiler en de verschillende volumes.

Kan je een warmtepompboiler zelf aansluiten?

+
Het aansluiten van een warmtepompboiler lijkt vrij eenvoudig, maar het is een complexe taak. Het vereist kennis van elektrische en sanitaire systemen en je moet rekening houden met specifieke veiligheidsvoorschriften. Zelfs als je handig bent, is de beste keuze om de installatie over te laten aan een expert. Dit garandeert een maximale efficiëntie van jouw toestel gedurende een lange termijn. Correcte aansluiting en regelmatig onderhoud zorgen voor een lange levensduur.
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.