Gelijkenissen tussen een zonneboiler en een warmtepompboiler

Een zonneboiler en een warmtepompboiler zijn twee verschillende systemen met hetzelfde doel: sanitair water op een milieuvriendelijke manier verwarmen. Ook de volgende zaken hebben ze met elkaar gemeen:

  • Ze helpen je besparen op energiekosten. Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler verwarmen huishoudelijk water op een energiezuinige en duurzame manier. Zo zijn ze een groen alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.
  • De toestellen zijn milieuvriendelijk. Beide boilers maken gebruik van duurzame energiebronnen. Zo vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk. Dit heeft een positieve impact op het milieu.
  • Voor de plaatsing kan je rekenen op financiële ondersteuning van de overheid. Verschillende premies maken de aanschaf en de installatie van beide soorten boilers aantrekkelijker.
  • Beide systemen hebben een lange levensduur. Het betekent dat je niet snel vervangings- of reparatiekosten betaalt.
Op zoek naar een specialist?
Kom in contact met deskundigen in jouw regio

Verschillen tussen een zonneboiler en een warmtepompboiler

Op bepaalde vlakken vertonen een zonneboiler en een warmtepompboiler gelijkenissen. Er bestaan echter ook heel wat verschillen tussen beide boilermodellen. We bespreken ze op het vlak van prijs, verbruik, werking en de hoeveelheid sanitair water die ze verwarmen.

zonneboiler of warmtepompboiler

1. Prijs

Een zonneboiler en een warmtepompboiler hebben elk een ander prijskaartje. Daardoor verschillen ook de beschikbare premies, het rendement en de terugverdientijd van beide toestellen. We geven hieronder een handig overzicht.

Beschikbare premies

Zonneboiler:

  • Omwille van hun milieuvriendelijkheid en onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, kom je voor de plaatsing van een zonneboiler in aanmerking voor een mooie premie.
  • De subsidie van de overheid kan oplopen tot wel 50 % van de factuur. De installatie moet wel door een erkende professional gebeuren.
  • Huiseigenaren kunnen bovendien een extra premie ontvangen dankzij de EPC-labelpremie van Fluvius. Wanneer het energielabel op je EPC-attest na de plaatsing van een zonneboiler hoger ligt dan ervoor, kom je in aanmerking. Welk label je precies moet halen en andere voorwaarden, kan je nalezen op de website van de Vlaamse overheid.

Warmtepompboiler:

  • Ook voor de plaatsing van een warmtepompboiler kom je in aanmerking voor meerdere subsidies. Deze premies liggen over het algemeen wel lager dan die van zonneboilers.
  • Sommige gemeenten bieden hun eigen specifieke premies voor warmtepompboilers aan. Vraag dit zeker eens na bij je gemeente.

Rendement en terugverdientijd

De gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler is langer dan die van een warmtepompboiler. Het varieert tussen de 8 en 20 jaar, afhankelijk van de hellingshoek, het aantal zonuren, de oriëntatie van de zonnecollectoren en de afstand tot het voorraadvat. Gemiddeld gezien wekt een zonnecollector ongeveer 500 kWh per vierkante meter op.

Een warmtepompboiler heeft een veel kortere terugverdientijd van ongeveer 2 tot 5 jaar. Het gemiddelde rendement van dit toestel hangt in grote mate af van het energieverbruik. Wanneer het toestel temperaturen van 60 tot 65 graden Celsius haalt, functioneert het niet meer optimaal en neemt het rendement bijgevolg af. Daarom is het van cruciaal belang om bewust om te gaan met je waterverbruik.

2. Verbruik

Een zonneboiler verwarmt water met zonne-energie. Het toestel is met andere woorden zo goed als onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsverbruik beperkt zich tot de pomp. Enkel dit onderdeel heeft elektriciteit nodig om het verwarmde water van de zonnecollectoren naar het opslagvat te leiden. De verwarming van het water verloopt dus uitsluitend via duurzame zonne-energie.

Bij een warmtepompboiler is de situatie anders. Het toestel heeft elektriciteit nodig om warmte uit de ventilatielucht of omgevingslucht te halen. Deze toestellen zijn over het algemeen wel efficiënter dan oudere elektrische boilers.

Kortom: beide toestellen verbruiken elektriciteit, maar bij een zonneboiler is dit een stuk lager dan bij een warmtepompboiler.

3. Werking

Beide systemen produceren op een milieuvriendelijke manier warm water. Toch hebben ze een verschillende werking.

Zonneboiler

De installatie bestaat ook uit zonnepanelen die op het dak van de woning liggen. Deze panelen verzamelen zonne-energie die vervolgens in warmte wordt omgezet. Daarna komt deze opgewekte warmte in de warmtewisselaar van het opslagvat terecht. Het water wordt verwarmd en kan nu in verschillende huishoudelijke toepassingen gebruikt worden.

Zonneboiler op dak

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler maakt daarentegen gebruik van de warmte uit de omgevings- of ventilatielucht. Een ventilator neemt warmte uit de lucht op en gebruikt die om het water in de boiler te verwarmen.

De werking van dit apparaat gebeurt gedeeltelijk op basis van elektriciteit. Dat is ook een voordeel: het systeem is minder afhankelijk van zonnige dagen. Ook bij kouder weer behoudt het zijn efficiëntie.

warmtepompboiler in huis

4. Hoeveel procent van het water kunnen ze verwarmen?

Een zonneboiler staat voor ongeveer 60 % van het totale warmwaterverbruik van een woning in. Een warmtepompboiler produceert de volle 100 % van de warmwaterbehoefte.

Het exacte percentage verschilt echter afhankelijk van de efficiëntie, de grootte van de installatie en de klimatologische omstandigheden.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul onderstaand formulier in en kom snel en eenvoudig in contact met specialisten
arrow Ontvang offertes

Wat kiezen: een zonneboiler of een warmtepompboiler?

Nu we de gelijkenissen en verschillen tussen beide systemen besproken hebben, is het tijd om na te denken welk toestel het beste bij jouw woning past. Hieronder bespreken we op basis van enkele parameters wanneer je best een zonneboiler of een warmtepompboiler aanschaft.

Wanneer is een zonneboiler interessant?

Als je overweegt een zonneboiler aan te schaffen, is het belangrijk dat je dak een gunstig zuidelijke oriëntatie heeft. Enkel dan kunnen de zonnepanelen voldoende energie opwekken voor je warmwaterbehoefte. Bovendien moet je over voldoende ruimte beschikken voor de plaatsing van de panelen en de boiler. Hou hier zeker rekening mee.

Ben je momenteel een groot aantal energiebesparende maatregelen aan het doorvoeren? Of zit je met een nieuwbouw? Dan is de duurzame en milieuvriendelijke zonneboiler zeker het overwegen waard.

Over het algemeen geldt: wanneer een boiler met een gedeeltelijke warmwaterproductie aan jouw behoeften voldoet, dan is een zonneboiler ook voldoende.

Wanneer is een warmtepompboiler de beste keuze?

Een warmtepompboiler is een verstandige keuze wanneer je een beperkter budget hebt. De aankoopprijs en de terugverdientijd zijn aanzienlijk korter dan die van een zonneboiler.

Dit systeem is ook interessant wanneer je een te klein dak hebt dat bovendien geen geschikte oriëntatie voor zonnepanelen bezit.

Beschik je wel over zonnepanelen, maar wil je ze liever met een warmtepompboiler combineren in plaats van een zonneboiler? Dat is zeker mogelijk. Zo kan je jezelf (gedeeltelijk) in groene stroom voorzien.

Produceren je zonnepanelen meer energie dan nodig is voor een warmtepompboiler? Dan is het interessant om voor een toestel met thermische batterij te kiezen. Zo kan je jouw duurzame stroom opslaan en later gebruiken wanneer je wil.

temperatuur instellen op boiler

Voordelen en nadelen van een zonneboiler en een warmtepompboiler op een rijtje

Ben je nog aan het twijfelen welk systeem het beste bij jouw situatie past? Dan kan onderstaand overzicht met voordelen en nadelen een extra hulp bieden. Zo krijg je een beter en vollediger beeld van zowel de zonneboiler als de warmtepompboiler.

Als je liever professioneel advies op maat wil, kan je ons offertformulier invullen. Zo kom je in contact met meerdere deskundigen tegelijk die je persoonlijke aanbevelingen en prijsvoorstellen meegeven.

Voordelen

Hieronder bespreken we de pluspunten van een zonneboiler en een warmtepompboiler.

1. Zonneboiler

  • Milieuvriendelijk. De toestellen maken gebruik van duurzame zonne-energie. Dit vermindert de uitstoot van broeikassen.
  • Lagere energiekosten. Verwamen met zonne-energie is kostenbesparend. Zeker op lange termijn voel je het verschil.
  • Hoog rendement. Zonneboilers hebben een hoog rendement. In de meeste klimatologische omstandigheden behalen ze degelijke resultaten.
  • Lange levensduur. Een zonneboiler kent een lange levensduur. Wanneer je ze goed onderhoudt, kunnen ze 25 tot wel 30 jaar meegaan.
  • Mogelijke premies. Er bestaan meerdere premies om de aanschaf en installatie van een zonneboiler aan te moedigen.
  • Veelzijdigheid. De apparaten zijn heel functioneel. Je kunt er niet alleen sanitair water mee opwarmen, maar ook het verwarmd water in je zwembad en vloerverwarming zijn mogelijk.

2. Warmtepompboiler

  • Een geschikte dakoriëntatie voor zonnepanelen is niet vereist. Een warmtepompboiler is niet afhankelijk van de structuur en de oriëntatie van je dak. Het systeem vereist namelijk geen zonnepanelen.
  • Eenvoudige installatie. Warmtepompboilers hebben een vrij eenvoudige installatie. Ze kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis geplaatst worden.
  • Staat in voor de volledige warmwaterproductie. Een warmtepompboiler kan in veel gevallen 100 % van de warmwaterbehoefte van een huishouden dekken. Een zonneboiler kan daarentegen meestal slechts 60 % van het warme water produceren.
  • Onderhoudsvriendelijk. Warmtepompboilers hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan zonneboilers.
  • Betrouwbaar in uiteenlopende weersomstandigheden. Ze zijn minder afhankelijk van zonnige dagen. Ze garanderen zowel bij warm als koud weer een efficiënte werking.
Specialist installeert zonneboiler

Nadelen

Beide boilersystemen hebben echter ook een aantal minpunten.

1. Zonneboiler

  • Initiële kosten. Zowel de aankoopprijs als de installatiekosten van een zonneboiler liggen doorgaans hoger dan die van een warmtepompboiler.
  • Afhankelijk van weersomstandigheden. Het toestel is afhankelijk van zonlicht. Bewolkte dagen zorgen voor minder zonne-energie om warm water te produceren. Wat betekent dat je eventueel met een tekort aan warm water kan zitten.
  • Benodigde ruimte. Zonneboilers vereisen zonnepanelen. Dit betekent dat je een groot dak nodig hebt met een goede oriëntatie. Enkel dan kunnen de panelen voldoende energie produceren voor je warmwaterproductie.
  • Meer onderhoud. Ze hebben een groter onderhoud dan warmtepompboilers. Ook de zonnepanelen moet je af en toe laten reinigen.
  • Beperkte warmwaterproductie. Een zonneboiler produceert minder warm water. Gemiddeld gezien dekken ze ongeveer 60 % van de warmwaterbehoefte van een huishouden.
  • Langere terugverdientermijn. De aanschaf van een zonneboiler brengt hogere initiële kosten met zich mee. Bovendien is het systeem erg afhankelijk van zonlicht. Die twee factoren zorgen voor een langere terugverdientijd.
  • Niet voor elk klimaat geschikt. In gebieden met strenge winters of weinig zonlicht is een zonneboiler minder efficiënt.

2. Warmtepompboiler

  • Geluidsproductie. De toestellen zijn doorgaans luider dan traditionele elektrische boilers. Hou hier rekening mee wanneer je het toestel in een leefruimte wil plaatsen.
  • Energieverbruik. Een warmtepompboiler heeft elektriciteit nodig om warmte uit de lucht te halen en water te verwarmen. Daardoor neemt je elektriciteitsverbruik toe en liggen je energiekosten hoger.
  • Gevoeligheid voor weersomstandigheden. Het weer beïnvloedt het rendement van een warmtepompboiler aanzienlijk. Vooral de luchtvochtigheid en de temperatuur spelen een belangrijke rol. Koudere periodes hebben vaak een negatieve invloed op de werking.
  • Langere verwarmingstijd. Een warmtepompboiler heeft meer tijd nodig om water te verwarmen dan een traditionele elektrische boiler.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met specialisten die je adviezen en prijsvoorstellen op maat bezorgen. Op basis van eerdere ervaringen en kennis is een deskundige bovendien in staat de juiste soort boiler voor jouw woning aan te bevelen.

Door meerdere offertes te vergelijken, kies je zelf welke professional het beste bij jouw project past. Ook zorgt een specialist voor een correcte en kwaliteitsvolle plaatsing van je nieuwe boiler.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk (potentieel) risico wenst u een bodemonderzoek?
2*. Wanneer wilt u starten met het bodemonderzoek?
3. Projectomschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen:

Wat is voordeliger: water opwarmen met een warmtepomp of met een zonnecollector?

+
Of het voordeliger is om water te verwarmen met behulp van zonnepanelen of een warmtepomp hangt af van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan initiële kosten, energieprijzen, locatie, warmwaterbehoefte en duurzaamheidsoverwegingen. In regio’s met voldoende zonlicht kunnen zonneboilers kostenefficiënter zijn. Een warmtepompboiler is beter geschikt wanneer je grote hoeveelheden warm water verbruikt. Raadpleeg een professional voor uitgebreid advies.

Wat is de kostprijs van een zonneboiler met zonnepanelen?

+
De aankoopprijs en installatiekosten van een zonneboiler met zonnepanelen kunnen sterk verschillen. De gemiddelde prijs ligt echter tussen de 3.000 en 6.000 euro (inclusief installatiekosten en exclusief btw). De uiteindelijke prijs hangt onder meer af van de grootte van het systeem en eventuele extra functies. Ontvang prijsvoorstellen op maat via ons offerteformulier.

Hoe weet je wat de beste warmtepomp is voor jouw woning?

+
Om de juiste warmtepomp voor jouw woning te vinden, maak je best enkele essentiële overwegingen. Denk bijvoorbeeld aan je energielabel, je warmtebehoefte en het type warmtepomp. Bovendien is het belangrijk om ook de COP of Coëfificiënt van Prestatie te beoordelen.
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.