Inhoud
Wat zijn de nadelen van een warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler is een interessante, milieuvriendelijke manier om sanitair water op te warmen. De installatie heeft heel veel voordelen, maar zoals alle toestellen zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. De belangrijkste sommen we hier even op.
Warmteboiler is groot
Een warmtepompboiler neemt veel ruimte in, dus er moet voldoende plaats voorzien worden. Het is daarom interessant het toestel in een kelder, zolder of garage te laten installeren als er daar voldoende ruimte voor is. Heb je maar een kleine oppervlakte ter beschikking, dan kan je altijd investeren in een kleiner formaat.
Maakt veel geluid
Hoewel er altijd gestreefd wordt om een toestel zo stil mogelijk te maken, zal de warmtepompboiler toch geluid maken. Gemiddeld maakt de warmteboiler zo’n 60 dB, wat vergeleken kan worden met een rustig gesprek. Een elektrische boiler heeft gemiddeld maar een geluidsvermogen van 15 dB.
Er zijn warmtepompboilers die wat minder geluid maken dan andere, maar het zal nooit volledig stil zijn. De boiler in een kelder, garage of ruime berging laten installeren biedt een eenvoudige oplossing voor dit probleem.
Minder rendement in de winter
Een warmtepompboiler warmt sanitair water op door middel van de omgevingslucht. Het is dan ook logisch dat de warmtepomp meer energie nodig heeft om het water te verwarmen wanneer de omgevingslucht minder warm is. Bij een hogere temperatuur zal de warmtepomp het meest rendabel zijn.
Daarnaast kan het gebruik van warme lucht uit de omgeving een nadeel zijn in de winter. De omgeving zal afkoelen waardoor de verwarming wat harder zal moeten werken om de koude lucht te compenseren.
Dit is eenvoudig op te lossen door de warmtepompboiler ergens anders te installeren dan in de leefruimte.
Werking warmtepompboiler
Een warmtepompboiler verwarmt sanitair water, maar hoe werkt dit systeem precies? Net als bij andere warmtepompen haalt de boiler warmte uit de lucht.
Op het moment dat er vanuit de omgeving niet voldoende warmte beschikbaar is zal de warmtepompboiler elektrische weerstand inschakelen.
Dit is de reden dat het soms ook een hybride warmteboiler genoemd wordt. Een hybride warmtepompboiler kan ook een combinatie met een gascondensatieketel zijn.
Hierbij is er nog steeds een gasaansluiting nodig, maar zal het verbruik wel aanzienlijk lager zijn.
Hoelang blijft het water warm?
Een warmtepompboiler warmt in tegenstelling tot een elektrische boiler sanitair water maar op tot maximaal 55 graden. Zou je de boiler na het bereiken van deze temperatuur uitschakelen, dan zakt de temperatuur na enkele uren al tot kamertemperatuur.
Prijs boiler warmtepomp
Een warmtepompboiler is duurder in aankoop dan een elektrische boiler. Gemiddeld betaal je voor een warmtepompboiler zo’n 3.500 euro inclusief plaatsing en btw.
Verbruik
Een warmtepompboiler verbruikt 3 tot 4 keer minder elektriciteit dan klassieke waterverwarmingssystemen zoals een elektrische boiler.
Dit komt omdat het systeem de warmte uit de lucht gebruikt om water op te warmen in plaats van elektriciteit. Dit leidt tot een lagere energiekost en een verminderde ecologische voetafdruk.
De warmtepompboiler is daarom een aantrekkelijke keuze voor huishoudens die streven naar energie-efficiëntie en duurzaamheid.
Terugverdientijd
Gemiddeld heb je een warmtepompboiler al terugverdiend na zo’n 5 jaar. Bepaalde warmtepompboilers zijn in sommige omstandigheden zelf al terugverdiend na minder dan 2 jaar.
Is een warmtepompboiler rendabel?
In het slechtste geval heb je een warmtepompboiler pas terugverdiend na 10 jaar. Met een levensduur van gemiddeld 15 jaar, is een warmtepompboiler zelfs hier rendabel.
In het beste geval verdien je na 2 jaar al geld aan jouw investering. Het rendement van een warmtepompboiler ligt heel wat hoger dan dit van een alternatief waterverwarmingssysteem.
Enkel de zonneboiler heeft bij een perfecte plaatsing een hoger rendement dan een warmtepompboiler. In België is dit echter eerder uitzondering dan regel. De warmtepompboiler is daarom een prima alternatief.
Premie Vlaamse overheid
Gezien de aankoopprijs van een warmtepompboiler aan de hoge kant is, is het voor gezinnen soms een grote stap hierin te investeren. Omdat de Vlaamse overheid de installatie van de milieuvriendelijke warmteboiler wil stimuleren kwamen ze met premies.
De eerste grote premie is Mijn Verbouwpremie. Dit is beschikbaar voor woningen die minstens 10 jaar oud zijn. Hoeveel je krijgt hangt af van jouw inkomenscategorie.
De tweede premie is een EPC-labelpremie. Hiervoor moet jouw EPC-waarde binnen 5 jaar verbeteren. De bedragen hier zijn afhankelijk van wat jouw eind EPC-label is.
De overheid geeft een tijdelijke btw-verlaging van 21 % naar 6 %. Dit is beschikbaar voor elke warmtepompboiler, ongeacht de leeftijd van de woning.
Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een warmtepompboiler?
Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn is afhankelijk van de grootte van jouw huishouden en jullie gemiddelde energieverbruik. Gemiddeld zijn 12 – 14 zonnepanelen voldoende om de energiebehoefte te ondersteunen, ook wanneer er een warmtepompboiler geïnstalleerd wordt.
Een boiler met warmtepomp in combinatie met zonnepanelen zorgt niet enkel voor een lager energieverbruik, het draagt ook bij aan een milieuvriendelijke woning. Je bent namelijk minder afhankelijk van fossiele brandstof dankzij de zonnestroom.
De combinatie biedt vele voordelen, waaronder een hoog rendement dat je bereikt met zonnepanelen en een warmtepompboiler.
Advies op maat is hier nodig om het juiste toestel te combineren met zonnepanelen.
Contacteer gratis installateurs en vind de beste warmtepompboiler op maat van jouw woning
Vul het onderstaande offerteformulier gratis in en krijg advies op maat van jouw woning. Contacteer een professionele installateur en ontdek wat de beste warmtepompboiler is voor jouw situatie en budget.
Veelgestelde vragen:
Hoe werkt een zonneboiler?
Kan je een hybride warmtepompboiler combineren met cv-ketel?
Hoe warmtepompboiler aansluiten op vloerverwarming?
Wanneer de vloerverwarming slechts voor een kleine ruimte is, zoals de badkamer, is het wel mogelijk zonder in te boeten aan comfort.