Hoeveel kost de installatie? 

Het installeren van een warmtepompboiler is niet goedkoop. Een warmtepompboiler installateur zal gemiddeld tussen 800 en 1.000 euro vragen.

Dit hangt ook af van het formaat en de inhoud van de warmtepompboiler. Indien er luchtkanalen aangesloten moeten worden kan de prijs oplopen.

Prijs warmtepompboiler

De prijs van een warmteboiler, zonder installatie, kost ergens tussen 1.250 en 2.000 euro. Dit is inclusief btw, maar afhankelijk van de inhoud en het model van de warmtepompboiler. 

Ontvang offertes op maat van jouw situatie
Contacteer een ervaren installateur en ontvang advies
arrow Ontvang offertes

De voordelen van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler heeft heel wat voordelen. Zo werkt een warmtepompboiler op een erg groene en milieuvriendelijke manier en heb je enkel elektriciteit nodig. Je hebt dus niet, zoals bij een klassieke boiler op aardgas, dat je fossiele brandstoffen moet verbruiken. 

Maar ook in het gebruik van elektriciteit is een warmtepompboiler zuiniger. Een traditionele elektrische boiler verbruikt namelijk tot wel 3 à 4 keer zoveel elektriciteit als een warmtepompboiler. Het is dus een erg milieuvriendelijke en energiezuinige manier om aan warm water te komen.

Ook is de installatie van een warmtepompboiler redelijk eenvoudig in vergelijking met bijvoorbeeld een traditionele gasboiler. Aangezien de warmtepompboiler enkel elektriciteit nodig heeft, is een stopcontact al voldoende om het toestel te laten werken.

Een ander groot voordeel van een warmtepompboiler is dat je deze op zonnepanelen kunt aansluiten. Zo win je de elektriciteit op een uiterst milieuvriendelijke manier en is het voordelig voor je portemonnee. 

Man controleert de warmtepompboiler

Nadelen van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler heeft ook een aantal nadelen. Dit is belangrijk om in je achterhoofd te houden voor als je er eentje wilt aanschaffen. Zo is het toestel bijvoorbeeld nogal van een behoorlijk groot formaat. Je moet er dus zeker wel de ruimte voor hebben in je woning. 

Ook geeft het toestel koude lucht af wanneer deze in werking is. Dit is niet zo handig als deze bijvoorbeeld in een kamer of ruimte staat die je tegelijkertijd probeert te verwarmen. 

Verder is de aankoopprijs nog een aandachtspunt. Een warmtepompboiler mag dan wel zuiniger zijn dan een elektrische boiler en op de lange termijn geld besparend zijn, op de korte termijn is de elektrische boiler een stuk goedkoper. 

Met een beperkt budget, is het aan jou om de overweging te maken of je op korte of lange termijn geld wilt besparen. Op de lange termijn is de aankoop van een warmtepompboiler de beste zet.

Heb je een specialist nodig?
Vraag hier dan nu je offertes aan

Voorwaarden premie Vlaamse overheid

Veel mensen zijn altijd wel geïnteresseerd in tips om kosten te besparen. Zo bieden de Vlaamse overheid en netbeheerder Fluvius premies en een subsidie om de aankoopkosten van energiebesparende maatregelen te dekken.

Je krijgt deze natuurlijk niet zomaar, je moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je je warmtepompboiler laten installeren door een erkend installateur. Een RESCert gecertificeerd installateur om precies te zijn.

De exacte bedragen en voorwaarden vind je makkelijk terug op de site van de Vlaamse overheid of die van Fluvius, afhankelijk van de premie of subsidie.

Verbruik en terugverdientijd hybride warmteboiler

Een warmtepompboiler is tot wel drie keer zuiniger dan een condensatieketel of elektrische boiler. Deze informatie vind je in het zogenaamde Coëfficiënt Of Performance (COP). De COP-waarde duidt op hoeveel kWh energie er nodig is om 1 kWh warmte te maken.

Hierin vinden we terug dat een klassieke elektrische boiler op 1 uitkomt, wat wil zeggen 1 kWh energie maakt 1 kWh warmte. De warmtepompboiler komt gemiddeld uit op wel 3 à 4. Dit betekent dat de warmtepompboiler drie keer efficiënter is en met 1 kWh energie 3 kWh warmte maakt.

Eén van de redenen waarom dit mogelijk is, komt doordat de warmtepompboiler wel 75 % van zijn energie gewoon direct uit de buitenlucht haalt. Gratis en voor niks.

Warmtepompboiler binnen in een ruimte

Aansluiten van een warmtepompboiler 

Optie 1: zelf installeren

Je kunt er voor kiezen om een warmtepompboiler zelf te installeren. Dit is vooral goed te doen als je een ervaren doe-het-zelver bent. Heb je echter iets minder kennis? Dan is het nog steeds mogelijk met wat hulp.

Je kunt een beroep doen op een erkend installateur voor een correcte installatie. Deze kan je verder helpen door bijvoorbeeld alle stappen met je door te nemen, tips te geven of telefonisch beschikbaar te zijn tijdens de installatie.

Ben je echter vrijwel compleet onervaren met klussen? Dan raden wij het toch aan om deze klus volledig aan een professionele installateur over te laten.

Optie 2: garandeer jezelf van een feilloze installatie door een ervaren professional

Je kunt er ook voor kiezen om je handen niet vuil te maken en volledig zeker te zijn van een professionele en correcte installatie. In dit geval kun je ervoor kiezen om de klus volledig over te laten aan een erkend warmtepompboiler installateur.

Je bespreekt eerst voor hoeveel personen de boiler nodig is. Ook bespreek je wanneer je de boiler wilt laten installeren en vervolgens kan je de werkzaamheden volledig aan de installateur overlaten en genieten van de best mogelijke service. 

Vul het onderstaande offerteformulier in en kom in contact met experten uit jouw buurt. Krijg 1 of meerdere offertes, vergelijk de prijzen en bespaar kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Is een warmtepompboiler goedkoper dan gas?

+
Welke van de twee de beste keuze is hangt van de situatie af. Wil je niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en is je woning toch al goed geïsoleerd? Dan is een warmtepomp de betere keuze. Heb je echter een warmtebron nodig die snel opwarmt en is je woning niet al te goed geïsoleerd? Dan is een gasketel beter. Als het gaat om welke, ongeacht de voordelen en de nadelen, goedkoper is op de korte termijn dan kom je uit op de gasketel. Wel moet je deze om de 2 jaar een onderhoudsbeurt geven en dit is zelfs verplicht. Zo’n onderhoudsbeurt kost 100 tot 200 euro.

Hoe werkt een warm water warmtepomp met zonnepanelen?

+
Het is mogelijk om je warmtepomp aansluiten op je zonnepanelen, indien je die hebt. Het is een erg energiezuinig alternatief en je energie krijg je zo op een schone en groene manier. Je gebruikt namelijk de elektriciteit die je hebt opgewekt met je zonnepanelen. 
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.