Heeft een warmtepompboiler een buitenunit?

Warmtepompboilers zijn een interessante investering voor huiseigenaars die zoeken naar een efficiënte, kostenbesparende en milieuvriendelijke manier om het huishouden van warm water te voorzien. Wanneer je beslist een toestel in huis te halen, moet je wel eerst nog een essentiële keuze maken.

Ga je voor een warmtepompboiler met een buitenunit of niet? Warmtepompboilers met een buitenunit maken gebruik van de buitenlucht om water op te warmen. In het andere geval gebruikt de warmtepomp de binnenlucht. Hieronder gaan we dieper in op de verschillen tussen beide werkingsprincipes.

Aanzuigen van buitenlucht of van binnenlucht?

Een warmtepompboiler verwarmt sanitair water dankzij de warmte die het uit de lucht haalt. Er is daarbij een wezenlijk verschil tussen de optie voor buitenlucht en die voor binnenlucht. Het toestel werkt namelijk zuiniger wanneer het warme lucht aanzuigt.

Wil je jouw warmtepompboiler binnen plaatsen? Laat het dan zo dicht mogelijk bij de badkamer installeren: de wachttijd voor warm water is dan aanzienlijk korter. Het toestel kan ook buiten prima functioneren. In dat geval plaats je de warmtepompboiler best tegen de buitengevel of onder het dak. Zo zijn de kanalen die de lucht aanzuigen en vervolgens afvoeren een stuk korter.

Natuurlijk hangt de keuze tussen de twee opties ook af van je beschikbare ruimte (heb je binnen genoeg plaats voor de grote installatie?), de installatiekosten en de klimatologische omstandigheden. Een warmtepompboiler geeft bijvoorbeeld koude lucht af tijdens de werking. Dit betekent dat je voor extra verwarming moet zorgen wanneer je toestel in een van je leefruimtes staat.

Warmtepompboiler met buitenunit en zonnepanelen

Voordelen en nadelen aansluiten warmteboiler op buitenunit

Voordelen 

  • Geluidsreductie: Een warmtepompboiler produceert doorgaans heel wat geluid. Gemiddeld rond de 60 dB! Zeker in de leefruimte kan dit enorm storend zijn. Er wordt daarom vaak gekozen om het toestel te installeren in een niet-leefruimte.
  • Ruimtebesparend: Warmtepompboilers zijn grote toestellen en nemen veel ruimte in beslag. Kies je voor een warmtepomp met een buitenunit, dan zal je wat minder ruimte nodig hebben.
  • Temperatuurregulatie: Het principe van de warmtepomp zorgt ervoor dat warme lucht gebruikt wordt om sanitair water op te warmen en dat koude lucht opnieuw vrijkomt. Een buitenunit blaast koude lucht naar buiten. 

Nadelen

  • Efficiëntie: Aangezien een warmtepompboiler warme lucht nodig heeft om water te verwarmen daalt het rendement samen met de buitentemperatuur. Hoe kouder het buiten is, hoe harder de warmtepomp moet werken. In de winter zal het rendement daarom een stuk lager liggen dan in de zomer. Tot -5 °C werken de meeste warmtepompboilers wel nog zonder elektrische weerstand.
  • Kosten: Zowel het installeren als het aankopen van een warmtepompboiler met buitenunit komt iets duurder uit dan bij een toestel waar boiler en warmtepomp in 1 stuk zijn.
  • Esthetiek: Sommige mensen vinden een buitenunit storend voor het uiterlijk van hun huis.
  • Geluidsoverlast: Een buitenunit mag dan wel geluidsreducerend zijn in huis, het geluid wordt gewoon naar buiten verplaatst. Het komt dan wel eens voor dat buren het geluid als storend ervaren, zeker wanneer het systeem te kort bij hun huis geïnstalleerd wordt.
  • Geen temperatuurverlaging: De warmtepompboiler zal koude lucht naar buiten blazen en dit is een voordeel in de winter. In de zomer zou deze aircofunctie net aangenaam zijn.
Welk type warmtepompboiler past bij jouw situatie?
Vraag gratis advies aan experten en investeer in de meest rendabele oplossing voor jou
arrow Ontvang offertes

Werking warmtepompboiler buitenlucht

Een warmtepompboiler werkt volgens het principe van een warmtepomp. Dit wil zeggen dat het warme lucht uit de omgeving haalt. Deze lucht passeert een koelvloeistof die op lage temperatuur in een gas zal veranderen. Het gevormde gas zal in een compressor samengedrukt worden en daardoor opwarmen. De warmte die tijdens het comprimeren vrijkomt wordt gebruikt om sanitair water op te warmen.

Het principe werkt 3 tot 4 keer zuiniger dan klassieke waterverwarmingssystemen. Er is energie nodig om de compressor te laten werken, maar verder haalt de warmtepomp energie uit de lucht.

Werking warmtepomp

Warmtepompboiler met zonnepanelen

Zonnepanelen installeren is altijd een goede investering. Het is milieuvriendelijk en op de lange termijn kostenbesparend. Een warmtepompboiler laten werken op duurzame energie maakt de investering nog milieuvriendelijker.

Waar plaats je best een warmtepompboiler?

Waar je een warmtepompboiler best plaatst, hangt af van de ruimte die je beschikbaar hebt, persoonlijke voorkeuren en jouw budget.

Bij beperkte ruimte kan je ervoor kiezen om een warmtepompboiler in de badkamer te plaatsen of in een andere ruimte waar het geluid niet storend werkt. Heb je een garare of kelder? Dan is dit het ideale alternatief.

Wil je de warmtepompboiler minder ruimte laten innemen en wil je geen geluidsoverlast? Investeer dan in een warmtepompboiler met een buitenunit. De investeringskost ligt iets hoger, maar het biedt wel heel wat voordelen.

Kan een hybride boiler buiten staan?

Niet enkel de buitenunit kan buiten geplaatst worden, ook de boiler zelf kan in veel gevallen buiten staan. Het is dan wel belangrijk dat ze beschermd wordt tegen regen, vorst en direct zonlicht. Op die manier maximaliseer je de levensduur en de efficiëntie. Installeer indien nodig buiten een beschermende behuizing.

Warmtepompboiler buitenlucht

Kostprijs warmtepompboiler buitenlucht

Een warmtepompboiler met buitenunit kost over het algemeen wat meer dan een warmtepompboiler in één stuk. Niet enkel de aankoop is duurder, ook de installatie ervan vraagt wat meer werk. Wat de arbeidskosten doet stijgen.

Je zal voor een warmtepompboiler op buitenlucht gemiddeld 3.000 tot 4.000 euro betalen. Om zeker te zijn van een correcte prijs vraag je best naar offertes bij meerdere installateurs om alle kosten te kunnen vergelijken. Je kan zo tot wel enkele honderden euro’s besparen.

Vraag offertes aan experten
Vergelijk gratis en bespaar overbodige kosten

Verbruik en terugverdientijd

Warmtepompboilers verbruiken 3 tot 4 keer minder dan alternatieve waterverwarmingssystemen. De gemiddelden liggen voor een gezin van 4 rond 1.300 kWh per jaar voor een warmtepompboiler en 4.000 kWh/jaar voor een elektrische boiler. Je bespaart daardoor al snel tot 1.000 euro per jaar.

De terugbetaaltijd van een warmtepompboiler is in het beste geval amper 2 jaar. Binnen 2 à 6 jaar is zo goed als elke warmtepompboiler terugverdiend.

Terugverdientijd warmtepompboiler buitenlucht

Contacteer gratis experten en ontvang advies en 1 of meer offertes op maat van jouw woning

Advies inwinnen bij ervaren installateurs is altijd een slim idee. Professionals helpen je bepalen welke warmtepompboiler het beste past in jouw woning. Ze bezorgen jou een offerte op maat van jouw situatie en budget.

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met 1 of meerdere experten in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.