Beste merk warmtepompboiler 2024

Wat de beste warmtepompboiler op de markt is, varieert naargelang het doel en de situatie. Welke warmtepompboiler de beste is voor jou is afhankelijk van individuele factoren. Er zijn alvast een aantal cruciale zaken waarop je hoort te letten bij het vergelijken van toestellen en merken. 

Één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een warmtepompboiler is de efficiëntie van het systeem. Het rendement van het toestel wordt weergegeven via de COP-waarde. Wanneer de waarde bijvoorbeeld 1 is, wil dit zeggen dat er met 1 kWh energie voor 1 kWh warmte wordt gecreëerd. Bij een waarde van 3 is er voor 3 kWh warmte maar 1 kWh energie nodig. Dat betekent dus: hoe hoger de COP-waarde, hoe beter de efficiëntie.

De COP (Coefficient of Performance) wordt voor de meeste warmtepompen berekend volgens de internationale standaarden A7/W55: een omgevingstemperatuur van 7 °C is en een afgiftetemperatuur van 55 °C. Bij zo goed als elk merk heeft een groter boilervat een betere COP-waarde dan de kleinere variant.

Afhankelijk van waar je de warmtepompboiler zal installeren, is het geluidsniveau ook niet te onderschatten. Gemiddeld schommelt het geluid van de warmtepompboiler rond de 60 dB. De betere merken zitten tussen 45 en 65 dB. Denk je eraan om de warmtepompboiler in de leefruimte te plaatsen? Weet dan dat een constant geluid van 40 dB kan leiden tot leer- en concentratiestoringen. Het kan daarom een goede keuze zijn om het apparaat in een garage of kelder te plaatsen. 

Contacteer gratis ervaren installateurs in jouw buurt
Ontdek snel welke warmtepompboiler het beste past in jouw situatie
arrow Ontvang offertes

1. Nibe

Het eerste merk van warmtepompboilers dat we hier bespreken is Nibe. Die beweert de stilste en meest efficiënte warmtepompen en warmtepompboilers op de markt te hebben. 

In het assortiment van Nibe vind je warmtepompboilers met een energielabel A+, een boiler van 190 tot 260 liter en een maximaal geluid van zo’n 55 – 56 dB. Waar de boilers van Nibe werkelijk in uitblinken is hun indrukwekkende COP-waarde. Afhankelijk van het boilervat behaalt een warmtepompboiler bij een temperatuur van 7 °C een COP van 3,57 à 3,69. Bij 20 °C bedraagt die COP-waarde zelfs 4,13 tot 4,2. Wat duidt op een uitstekende energie-efficiëntie.

Daarnaast wijzen vele reviews op een goede gebruikservaring. Het systeem is uitgerust met een wifiverbinding, is ‘smart-grid ready’ en heeft een lcd-scherm om alle informatie makkelijk op terug te vinden. Smart-grid ready is het type warmtepompboiler dat aangesloten kan worden op zonnepanelen en dienst doet als thermische batterij

2. Stiebel Eltron

Op vlak van gebruiksgemak doet de warmtepompboiler van Stibel Eltron zeker niet onder. Het toestel kan verbonden worden met wifi, is een smart-grid systeem en heeft een lcd-scherm. Ze leveren warmtepompboilers in energieklasse A+ met een inhoud tussen 200 en 300 liter.

Het geluidsniveau van Stiebel Eltron zit op het gemiddelde van 60 dB. Met behulp van een luchtkanaal kan het zeker teruggebracht worden tot 52 dB. Het maakt de warmtepompboiler wel nog steeds aan de luide kant voor een leefruimte. De warmtepomp beschikt over goede COP-waarden, met 2,68 – 3,22 bij 7 °C en 3,55 – 3,75 bij 20 °C.

3. Panasonic

Alle warmtepompboilers van Panasonic zijn standaard smart-grid. Ze hebben een boilervat van 200 tot 270 liter. Ze leveren goede geluidsprestaties van gemiddeld 53 dB.

De COP-waarden variëren afhankelijk van het boilervat tussen 2,47 en 3,16 bij 7 °C en tussen 2,88 en 3,61 bij 15 °C.

4. Buderus

De warmtepompboiler van Buderus werd in een onafhankelijk testlaboratorium in Milaan getest in eco-modus. Dit model kwam op de Belgische markt op het vlak van sanitair warmwaterbereiding op nummer 1 te staan. Op het gebied van geluid staat het in de top 3. De warmtepompboiler behoort met een maximum van 56 dB tot de stilste modellen. 

De boilervaten zijn te verkrijgen met een inhoud van 200 tot 260 liter. De COP-waarde: 3,5 tot 3,6 bij 14 °C.

5. Vaillant

Als vijfde merk bespreken we het duurzame merk Vaillant. Ze beschikken over warmtepompen in heel verschillende capaciteiten. Er zijn er te verkrijgen van 120 tot wel 500 liter.

De warmtepompboilers met energieklasse A+ hebben een gemiddelde COP-waarde van 3. Daarnaast zijn ze met hun 50 dB heel stil

6. Atlantic

Net als alle eerder besproken warmtepompboilers zitten die van Atlantic in energieklasse A+. De COP-waarde ligt bij 7 °C tussen 3,1 en 3,35. De beschikbare boilers van 100 tot 270 liter hebben een gemiddeld geluidsniveau van 59 dB.

7. Ariston

Ariston levert A+ warmtepompboilers met capaciteiten tussen 200 en 250 liter. Ze behalen een COP-waarde van 3,1 tot 3,35 bij de afgestelde 7 °C. Ze produceren een geluidsniveau van 55 dB. Je plaatst ze daarom best niet in een leefruimte.

8. Bosch

Bosch mag niet ontbreken in de lijst met beste merken van A+ warmtepompboilers. Het kwalitatieve merk levert warmteboilers met vaten tussen 200 en 260 liter. De redelijke geluidsprestaties tussen 56 en 63 dB zet ze niet bovenaan de lijst, maar ook niet onderaan.

Voor de norm A7/W55 beschikken ze over een COP-waarde tussen 3 en 3,2.

9. Andere merken

Zoals bovenstaande lijst duidelijk maakt, is het juist heel moeilijk te zeggen welke warmtepompboiler precies de beste op de markt is. Naast al de hierboven vermelde merken zijn er ook warmtepompboilers beschikbaar van andere, betrouwbare merken, zoals: Daikin, Viessmann, LG, Remeha, Giacomini, ATAG, en zo veel meer. 

Wil je zeker zijn dat je het juiste merk en model in huis installeert op maat van jouw situatie vraag je best advies aan ervaren experten. Zij vertellen je snel welke warmtepompboiler jou het beste rendement zal opleveren. 

Beste warmtepompboiler vergelijken

Prijs hybride warmtepompboiler

Gemiddeld betaal je voor een warmtepompboiler 3.500 euro, inclusief plaatsing en btw. Dat is een stuk hoger dan voor een klassieke elektrische boiler. De jaarlijkse besparing maakt het de investering gelukkig snel waard. Installatiekosten variëren van 500 tot 1.500 euro.

Vraag naar offertes bij meerdere aannemers om een concrete en juiste prijs te bekomen. Weet dat de installatiekosten in een aantal gevallen al in de aankoopprijs van de warmtepompboiler opgenomen zijn. Zorg dus steeds dat je goed naar het volledige aanbod kijkt bij elke offerte. 

Er zijn ook enkele tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid die kunnen helpen bij jouw investering. Zo kan je gebruik maken van interessante premies en een verlaagde btw indien de woning 10 jaar of ouder is. Ze kunnen alvast een deel van de kosten helpen drukken en de terugverdientijd van jouw investering korter maken.

Contacteer vrijblijvend experten
Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes tegelijk

Verbruik boiler met warmtepomp

Het verbruik van een warmtepompboiler hangt samen met de efficiëntie die, zoals eerder uitgelegd, uitgedrukt wordt in de COP-waarde. Hoe hoger de COP-waarde, hoe minder energie de warmtepomp nodig heeft om dezelfde hoeveelheid warmte te maken. 

Gemiddeld kan je rekenen op een jaarlijks verbruik tussen 800 en 900 kWh, waar dit bij een elektrische boiler makkelijk 1.800 kWh/jaar is.

Terugverdientijd beste warmtepompboiler

De terugverdientijd van een warmtepompboiler is niet in elke situatie dezelfde. Het wordt bijvoorbeeld beïnvloed door het warmwater gebruik, de energierekening enzovoort.

In het allerbeste geval kan een warmtepomp al terugverdiend zijn op minder dan 2 jaar tijd en de meerprijs ten opzichte van een elektrische boiler op amper 1 jaar. Een gemiddeld huishouden zal de volledige warmtepompboiler terugverdienen op zo’n 5 à 7 jaar

Terugverdientijd

Beste soort warmtepompboiler

Bij de keuze van een warmtepompboiler is niet enkel het merk belangrijk. Er zijn ook verschillende opties beschikbaar waaronder: een buitenunit versus een binnenunit, en een warmtepomp geïntegreerd aan de boiler of losstaand van het boilervat.

De keuze van binnen- of buitenunit heeft te maken met ruimte in huis, geluidsoverlast en beschikbare budget. 

Al die factoren spelen ook een rol bij de geïntegreerde warmtepomp. Een losstaande geeft in bepaalde gevallen meer flexibiliteit bij installatie en onderhoud.

Warmtepompboiler

Meer info en advies nodig? Vul onderstaand formulier in en vergelijk gratis offertes

Vul onderstaand offerteformulier in voor bijkomende info en persoonlijk advies op maat. Ontvang tegelijk offertes van 1 of meerdere installateurs uit jouw buurt. Vergelijk prijzen en bespaar kosten. Ontdek zo de beste optie om jouw energieverbruik te optimaliseren en de energiekosten te verlagen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?
2. Wanneer wilt u de warmtepompboiler laten installeren?
3. Bijkomende informatie
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ook interessant om te weten

Wat is de zuinigste warmtepompboiler?

+
De warmtepompboiler die in dit artikel naar boven kwam is er één van het merk Nibe. De laagste COP-waarde ligt daarbij rond 3,5. Dat wil zeggen dat er voor 1 kWh energie 3,5 kWh warmte gemaakt wordt. Bij een elektrische boiler is de COP meestal maar 1. Het energieverbruik van de boiler met warmtepomp is daarmee minstens 3,5 keer lager dan zijn elektrische tegenhanger.

Waar plaatst de installateur jouw boiler?

+
Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur kan de boiler overal in de woning geplaatst worden. Sommige warmtepompboilers zijn stil genoeg om in een leefruimte te plaatsen, maar over het algemeen is een kelder, berging of garage een interessantere optie. Heb je een kleine woning zonder aparte ruimte? Dan kan een horizontale warmtepompboiler het antwoord bieden.

Welke warmtepompboiler heeft de hoogste COP-waarde?

+
Uit dit artikel kwam de warmtepompboiler van Nibe uit als warmtepompboiler met beste COP-waarde. Een warmtepompboiler verwarmt water op een duurzame manier. Hoe hoger de COP-waarde, hoe milieuvriendelijker het proces is. Een hoge waarde helpt daarnaast de terugverdientijd van een warmtepompboiler te verkorten. 

Zijn er nadelen aan het zelf kopen en aansluiten van een warmtepompboiler?

+
De warmtepompboiler zelf aankopen en aansluiten gebeurt meestal om kosten te besparen. De Vlaamse overheid biedt nochtans financiële tegemoetkoming in de vorm van premies en een verlaagd btw-tarief wanneer de installatie door een erkend installateur gebeurt. Daarnaast ben je zeker dat het systeem correct geïnstalleerd is.

Warmtepompboiler
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.