Hoe werkt verwarmen met een warmtepomp?

Verwarmen met een warmtepomp werkt als volgt. Net zoals bij een koelkast wordt energie onttrokken uit de omgeving via een vloeistof. Die vloeistof zit in een gesloten circuit en aan de hand van een verdamper/compressor wordt de energie omgezet naar het gewenste afgiftesysteem.

Door de straling van de zon bevatten zowel grond, water als lucht energie of warmte, niet te verwarren met de temperatuur. Alle warmtepompen werken volgens dezelfde principes, onafgezien van de omgeving waaruit energie gehaald wordt. 

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een vakman

Onderdelen warmtepomp verwarming

De warmtepomp bestaat uit twee grote delen. Je hebt de warmtepomp zelf en je hebt de verwarmingselementen. Afhankelijk van het soort warmtepomp kan hier eventueel nog een boiler etc. aan toegevoegd worden.

1. De warmtepomp 

De warmtepomp is het belangrijkste onderdeel. Een warmtepomp komt in contact met de warmtebron (grond, water of lucht) en onttrekt de warmte aan de hand van collectoren. De opgenomen warmte wordt via een compressor verhoogd tot een bruikbare temperatuur. De energie transporteert zich via een gekoelde vloeistof in een gesloten circuit vooraleer het afgegeven wordt door het verwarmingselement.

Warmtepomp appartement

2. De verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming…) 

Je kan je woning op tal van manieren verwarmen. De klassieke cv-condensatieketel zorgt voor water van tot wel 95°C in je radiatoren. Bij de nieuwere technologieën kan je je woning verwarmen aan een veel lagere temperatuur. Doordat je het water dan niet meer zo veel moet opwarmen, bespaar je heel wat op energie.

De lage temperatuurverwarming heeft doorgaans voldoende aan zo’n 40°C. Hoe lager de benodigde temperatuur, des te hoger het rendement.

Waarom kiezen voor verwarmen in huis met een warmtepomp? 

Het speerpunt van de warmtepomp is de duurzaamheid, maar een warmtepomp heeft nog zo veel meer te bieden. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van warmtepompen ten opzichte van andere verwarmingssystemen:

  • Duurzaamheid: door het hoge rendement (80% van de nodige energie komt uit de omgevingsbron) sta je een stapje voor. In combinatie met zonnepanelen verwarm je je woning volledig op groene energie.
  • Minder CO2-uitstoot: met een warmtepomp verminder je de CO2-emissie met wel 50% tegenover een stookolieketel.
  • Goedkoop: aan de warmtepomp hangt natuurlijk een aardig prijskaartje, maar deze duurzame investering heeft een erg aantrekkelijke terugverdientijd!
  • Onderhoudsvriendelijk: een warmtepomp is om van te genieten, niet te piekeren. Het weinige onderhoud zal de installateur meestal op zijn rekening nemen.
  •  Veilig: een warmtepomp werkt zonder verbranding, dus het gevaar op een CO-vergiftiging of andere brandgerelateerde gevaren worden de mond gesnoerd.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Soorten warmtepompen voor de centrale verwarming 

Tip: weet je niet welke warmtepomp het beste is in jouw situatie? Vul offerteformulier in en vraag advies aan specialisten 

Het is al een paar keer ter sprake gekomen dat er een aantal verschillende soorten warmtepomp zijn. Hieronder kan je een kort overzicht vinden van wat de belangrijkste verschillen zijn.

1. Water-water warmtepomp 

Een water-water warmtepomp heeft als warmtebron het (diepere) grondwater. Dus als je voldoende grondwater hebt, is dit een zeer geschikte manier om je woning te verwarmen. De onttrokken energie kan dan ingezet worden om het (sanitair) water te verwarmen. Nadat de warmte onttrokken is, wordt het water weggepompt via een retourput. 

2. Lucht-water warmtepomp 

Van alle warmtebronnen zijn de warmtehoeveelheden in lucht het meest beïnvloed door de seizoenen. In de winter is het namelijk kouder en kan dus een lager rendement verwachten. Deze variant is wel de goedkoopste en heel wat eenvoudiger te plaatsen.  

3. Grond-water warmtepomp 

Er is de laatste jaren veel onderzoek geweest naar geothermie. Via buizen in de grond, vaak diepere boringen kom je aan een vrij constante hoeveelheid warmte. De aardecollectoren halen de warmte dan uit de grond. Je kan hierbij kiezen voor verticale sondes die de diepte in gaan of in het geval van een grote tuin kan je een groot netwerk aanleggen.

vloerverwarming warmtepomp

4. Lucht-lucht warmtepomp 

De warmte uit de grond wordt bij lucht-lucht warmtepompen zeer efficiënt onttrokken en overgemaakt op de lucht in je woning. Het grote voordeel is dat dit ook omgekeerd kan werken en dat je warmtepomp zodoende als een airco dienst doet. 

5. Hybride warmtepompen 

Voor slecht geïsoleerde woningen zal het moeilijk zijn om de volledige energievraag van je woning te voorzien met enkel en alleen een warmtepomp. In dat geval kan het verstandig zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Met zo’n warmtepomp werk je zoveel mogelijk met de duurzame warmtepomp en wanneer die het niet trekt zal een cv-condensatieketel automatisch bij springen. 

De beste warmtepompen voor verwarmen in 2025

Welke warmtepomp moet je nu kopen? Een uitspraak doen over elke warmtepomp is vergezocht, daarom vind je hier een overzichtje van de belangrijkste merken. Het soort warmtepomp is namelijk sterk afhankelijk van je persoonlijke noden maar je kan wel het nalatenschap van de verschillende merken in acht nemen.

1. Vaillant 

De Duitse producent Vaillant staat garant voor ‘Duitse kwaliteit’ en zie je ook regelmatig in het straatbeeld. Bij Vaillant dragen ze duurzaamheid hoog in het vaandel en claimen dat hun warmtepompen voor 75% gebruikmaken van duurzame energie.

Ze spelen bovendien niet enkel in op je behoefte om je woning te verwarmen maar ook op koeling en ventilatie. Voor deze optie betaal je weliswaar een meerprijs tegenover de eenvoudigere modellen.

Voor een warmtepomp van Vaillant betaal je tussen 3.000 en 6.000 euro voor het voorzien van een gezinswoning.  

2. Daikin 

Het Japanse Daikin is zeer vergelijkbaar met de vorige. Je kan Daikin vooral terugvinden in de horeca en bedrijven. Daikin levert kwaliteitsvolle warmtepompen met een hoge betrouwbaarheidsgraad met een lange levensduur. 

Ook Daikin richt zich op de ecologische voetafdruk en slaagt er in om ook 75% van de energie herbruikbaar te voorzien. En dat bij het alle toestellen in het enorm uitgebreide assortiment van alle mogelijke soorten warmtepompen, zelfs warmtepompen met een focus op renovatiewerken.

Daikin voorziet ook modellen van lucht-lucht warmtepompen die de mogelijkheid hebben om je woning te koelen.

3. Samsung

Ook Zuid-Korea dingt mee naar een positie in dit lijstje met veelkunner Samsung. Het gamma is hier wat beperkter met enkel Samsung lucht-lucht warmtepompen en lucht-water warmtepompen.

4. Mitsubishi Electric

Japan staat sterk met nog een speler op de warmtepompmarkt. Met Mitsubishi Electric kan je nog beroep doen op een uitstekende leverancier van lucht warmtepompen.

5. Junkers

Ook Duitsland komt nog eens opzetten. Junkers is een van de oudste bedrijven die warmtepompen voorziet. Weliswaar is het aanbod hier ook beperkter. Bij Junkers kan je terecht voor lucht-water warmtepompen, grond-water warmtepompen en ook boilers.

6. Airwell 

We blijven in Europa met het Franse Airwell. De jongste telg van dit lijstje voorziet voor jouw kwalitatief uitstekende lucht-water warmtepompen.

Warmtepomp verwarming installeren? Verstuur je aanvraag en krijg prijsvoorstellen op maat van warmtepomp specialisten uit jouw regio 

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een warmtepomp in jouw woning? Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor warmtepompen. Zo kun je ervaren vakmannen contacteren en advies winnen over warmtepomp verwarming en een installatie warmtepomp aanvragen. 

Door meer offertes aan te vragen kan je meer informatie vergaren en beter informeren is beter investeren. Je kan prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw warmtepomp verwarming situatie vinden. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: warmtepomp