Inhoud
Kan een warmtepomp ook met radiatoren?
Je kan een warmtepompsysteem gebruiken in combinatie met radiatoren. De eerste warmtepompen waren niet krachtig genoeg en waren enkel geschikt voor een aansluiting op vloerverwarming. Met de ontwikkelingen van de laatste jaren is het ook mogelijk om een warmtepomp op radiatoren aan te sluiten.
Bij radiotoren maken we een belangrijk onderscheid:
1. Traditionele hoge temperatuur radiatoren
Hoge temperatuur radiatoren zijn de bekende radiotoren die we al decennialang gebruiken om woningen te verwarmen. Om te kunnen verwarmen hebben ze water nodig met een temperatuur nodig tussen de 55 °C en 70 °C. Dit zijn temperaturen die de meeste standaard warmtepompen niet halen.
2. Lage temperatuur radiatoren
De innovatie van de laatste jaren in de wereld van de radiatoren, zijn de lage temperatuur radiatoren. Dit zijn radiatoren met een zeer hoog rendement en een hoge duurzaamheidsfactor. Lage temperatuur radiatoren verwarmen je woning al met water van 45 °C tot 55 °C. Doordat het water maar half zo warm moet zijn om je woning te verwarmen, verbruiken ze ook heel wat minder.
Tip: zorg voor een goede isolatie
Een warmtepomp is een duurzame optie, maar heeft niet hetzelfde vermogen van bijvoorbeeld een gasketel. In een slecht geïsoleerde woning kan een warmtepomp het niet trekken. Dus wil je voor een duurzame woonst gaan, isoleer dan ook meteen je hele huis voldoende. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe hoger het rendement zal liggen en hoe lager de factuur uiteindelijk zal zijn als je je huis voldoende isoleert.
Zijn mijn (oude) bestaande radiatoren geschikt om mee te verwarmen?
Er is een eenvoudige truck om te testen of je oude bestaande radiatoren geschikt zijn voor een verwarmingsinstallatie op lagere temperatuur met een warmtepomp:
- Verlaag de temperatuur op je vertrouwde ketel tot 50 °C. Dit is niet altijd vanzelfsprekend, dus schakel in geval van twijfel een ervaren vakman in.
- Stel de thermostaat in op een gewenste temperatuur (eventueel een paar graden kouder voor de nacht). Zo zorg je voor een gelijkmatige verwarming op lange duur.
- Laat de test voor een aanzienlijke tijd lopen. Kan je verwarming nu ook voldoende verwarmen wanneer het buiten de stenen uit de grond vriest? Dan zijn je radiatoren geschikt om ook te verwarmen met de lagere temperaturen van een warmtepomp.
Alternatieven
Er zijn twee goede alternatieven voor de klassieke radiatoren. Je kan kiezen voor de ingebouwde vloerverwarming of voor ventilo-convectoren.
1. Gewone radiatoren vervangen door ventilo-convectoren
Ventilo-convectoren maken gebruik van het water warmteafgiftesysteem. Lucht wordt in de convectoren gekoeld door de koelvloeistof uit de warmtepomp en via een blazer gelijkmatig de ruimte in geblazen.
Met ventilo-convectoren heb je een zeer gelijkmatige warmteverdeling en bovendien verbeteren ventilo-convectoren ook de luchtcirculatie in huis.
2. Bestaande klassieke radiatoren vervangen door vloerverwarming
Warmtepompen werden in eerste instantie ingezet in combinatie met vloerverwarming. Zo’n vloerverwarming bestaat uit een buizennet onder de vloer die zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte over de ruimte. Warme lucht stijgt en omdat de warmte vanuit de vloer komt, is er zeer weinig warmte nodig om een zeer aangename temperatuurverdeling te krijgen.
3. Lucht-lucht warmtepomp installeren
Uiteraard ziet niet iedereen het zitten op een volledig nieuw systeem te installeren. Daarom is de voordeligste optie, de lucht-lucht warmtepomp, een ideale middenweg. De installatie is eenvoudig en lang niet zo duur als andere warmtepompen. Een lucht-lucht warmtepomp kan een mooie aanvulling zijn op de al bestaande systemen.
Warmtepomp in combinatie met radiatoren installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio
Zou je graag informeren bij een vakman over een warmtepomp met radiatoren? Of het nu is om effectief al een offerte aan te vragen of je toch graag nog wat vragen stelt, via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Want het advies op maat van een expert is altijd de moeite waard.
Via die offertes kom je dan in contact met verschillende warmtepomp experts zodat je prijzen kan vergelijken en de gewezen vakman voor jouw project kan vinden. Door zo veel mogelijk offertes te vergelijken, kan je makkelijk prijzen vergelijken en dat loont!