Inhoud
Wat is een horizontaal captatienet?
Een horizontale warmtepomp maakt gebruik van een horizontaal captatienet om warmte uit de grond te halen. Hierbij worden kunststof buizen onder de grond geplaatst waar vloeistof doorstroomt.
Dit wordt door de warmte van de bodem op natuurlijke wijze verhit. Zo heeft dit de capaciteit om een huis te verwarmen en kan bovendien zorgen voor passieve koeling.
Benodigde oppervlakte of grootte
Bij deze aanpak worden de buizen op een diepte van minstens anderhalve meter horizontaal in de bodem ingebracht. Deze diepte zorgt ervoor dat de grond van nature vorstvrij en voldoende warm is.
In tegenstelling tot de verticale lussen van een verticaal captatienet, heeft een horizontaal captatienet een hogere benodigde oppervlakte. Dit oppervlak beslaat doorgaans de grootte van het woonoppervlak, maar kan oplopen tot ongeveer twee keer de grootte van de woning. Dit ligt gemiddeld tussen de 200 en 400 vierkante meter.
Het is van cruciaal belang om het buizennetwerk nauwkeurig te dimensioneren, aangezien een te kleine omvang kan leiden tot bevriezing van de vloeistof in de buizen.
Om dit te voorkomen, kan extra antivriesvloeistof worden toegevoegd. Echter, dit heeft als nadeel dat de vloeistof viskeuzer wordt en moeilijker te circuleren is. Dit resulteert in een hoger energieverbruik van de pomp, wat uiteindelijk het rendement van het systeem doet afnemen.
Bij een ondergedimensioneerd buizennetwerk bestaat er dus een risico dat de investering niet volledig kan worden terugverdiend.
Onttrekkingsvermogens per type grond
Het type grond dat je hebt is een belangrijke factor. In onderstaande tabel kan je het ontrekkingsvermogen voor jouw type grond bekijken. Bodem met grondwater heeft de hoogste warmteonttrekkingscapaciteit omwille van de temperatuur van die bodem.
Type Grond | Warmteonttrekkingscapaciteit (W/m²) |
---|---|
Droge zanderige bodem | 10 – 15 |
Vochtige zanderige bodem | 15 – 20 |
Droge leemachtige bodem | 20 – 25 |
Vochtige leemachtige bodem | 25 – 30 |
Bodem met grondwater | 30 – 35 |
Wat is de prijs voor een horizontaal captatienet?
De totale prijs van een grond-water warmtepomp wordt voornamelijk beïnvloed door het type buizennetwerk (captatienet), namelijk horizontaal of verticaal captatienet. Bij de installatie van horizontale captatie moet je rekening houden met een startprijs van € 10.000 (excl. btw, inclusief installatie).
Waarop letten bij een horizontale captatie?
Bij de keuze voor een horizontale warmtepomp is het essentieel om ervoor te zorgen dat het captatienet optimaal gebruik kan maken van energiebronnen in de natuur. Om dit te bereiken, is het belangrijk om geen terrassen of tuinhuizen te plaatsen boven gebieden waar het captatienet is geïnstalleerd.
Ook is het verstandig om te voorkomen dat diepwortelende bomen (zoals eiken, beuken, kastanjes, etc.) worden geplant in de tuin, en te zorgen voor een maximale aanplantdiepte van 50 cm.
Een open grasveld biedt doorgaans de beste omstandigheden om het captatienet optimaal te laten functioneren en warmte op te vangen uit de natuur. Zo bekom je het hoogst mogelijk rendement voor jouw captatienet.
Bovendien is horizontale captatie ook een goede basis voor de installatie van vloerverwarming.
Een geothermische warmtepomp door een erkend installateur laten plaatsen? Ontvang meerdere offertes op maat van specialisten
Ben je geïnteresseerd in het installeren van een geothermische warmtepomp, maar wil je eerst grondig geïnformeerd worden voordat je een beslissing neemt? Je kunt nu eenvoudig een stap verder gaan en jezelf nog beter voorbereiden op deze duurzame investering.
Via ons offerteformulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van ervaren installateurs die gespecialiseerd zijn in geothermische warmtepompen.
Het aanstellen van een deskundige biedt het voordeel dat de installatie van je warmtepomp volgens de regels van de kunst verloopt. De specialisten kunnen je voorzien van advies op maat zodat je de beste keuze kan maken naargelang jouw situatie.