Inhoud
Wat is geothermische energie?
Geothermische energie is een vorm van hernieuwbare en duurzame energie. Deze energie wordt gehaald uit de warmte die in de diepere delen onder het aardoppervlak is opgeslagen. Wanneer we 10 meter onder onze aarde graven, komen we bij een stabiele temperatuur.
Het gebruik van de aardwarmte is niet helemaal nieuw. Geothermische energie wordt dus opgewekt door het temperatuurverschil tussen de oppervlakte van de aarde en de warmtereservoirs diep in de grond. De aardwarmte in de korst wordt langzaamaan met energie uit de kern van de aarde aangevuld.
Er bestaan twee verschillende systemen voor het opwekken van geothermische energie: ondiepe systemen en diepe systemen.
Bij ondiepe systemen heb je altijd een combinatie met een warmtepomp. De warmte wordt letterlijk opgeslagen in de bodem, terwijl je de koude ondergrond ook kan inzetten om je huis af te koelen. Een andere techniek is het diepe systeem. Bij diepe boringen kan zelfs water opgepompt worden met een temperatuur van 120 graden Celsius.
Een antwoord op de vraag ‘wat is geothermische energie?’ is heel complex en uitgebreid. Wil je daarom meer informatie over geothermische energie? Neem dan zeker contact op met een expert.
Hoe werkt duurzame aardwarmte of geothermie?
Geothermie is het perfecte alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. De technologie heeft alleen maar duurzame kenmerken zoals vrij van koolstof en hernieuwbaar. Maar hoe gaat het nu precies in zijn werk? De aarde is een enorme bron van energie.
De technologie gebruikt de stromingen en warmwaterbronnen binnen de korst van de aarde. Wanneer we speciale geothermische warmtepompen gaan gebruiken, kan de warmte omgezet worden in energie. Zo kunnen we onze huizen van warm water voorzien en ze verwarmen in de winter en verkoelen in de zomer. Warmtepompen zijn betrouwbaar en hebben een hoog rendement.
Alle geothermische energievelden op een rijtje
Er bestaan drie soorten reservoirs waar dit soort thermische energie kan gevonden worden:
- Warmwaterreservoirs: je vindt ze meestal in de vorm van fonteinen. Sinds de oudheid werden ze als baden gebruikt door de warmtebron.
- Droge afzettingen: deze zijn samengesteld uit materialen of zeer hete stenen.
- Geisers: dit is een soort hete bron die enorm heet water en stoom naar boven spuwt. Een van de bekendste kan je vinden in IJsland.
(In)direct gebruik van geothermie als hernieuwbare bron van energie
Geothermische energie kan zowel direct als indirect gebruikt worden voor verschillende toepassingen.
Direct gebruik
Direct gebruik van geothermie biedt een duurzame en efficiënte manier om de natuurlijke warmte van de aarde te benutten voor verschillende toepassingen. Dat is enkel mogelijk als warmte-energie de gewenste energie is.
Er wordt gebruik gemaakt van koude- en warmteopslag zodat de warmte vanuit de bodem naar het oppervlak komt. Maar hoe werkt dat nu exact? Naast het hete gesteente wordt water gestroomd. Hierdoor wordt dat water verwarmd.
Hierna pompt men het opgewarmde water opnieuw omhoog en kan zo rechtstreeks in de verwarmingsbuizen van een gebouw geleid worden. Dat pompen, doet men met een warmtepomp.
Het water dat na het proces weer afgekoeld is, gaat terug naar de bodem zodat het opnieuw opgewarmd kan worden. Zoals je ziet is de bodem een enorme bron van energie.
Indirect gebruik
Naast het direct gebruik van geothermie bestaat er een andere techniek om gebouwen op te warmen of voor de opwekking van elektriciteit namelijk het indirect gebruik van geothermische energie. We spreken van indirect gebruik wanneer warmte-energie niet de gewenste energie is (elektrische energie).
De warmte-energie moet eerst worden omgezet in bewegingsenergie en vervolgens in elektriciteit. Hoe wekt men bewegingsenergie op? Dat gebeurt aan de hand van turbines die door stroom aangedreven worden.
Daarna wordt elektriciteit opgewekt uit deze bewegingsenergie door middel van een generator. Er is water nodig met een temperatuur van minstens 100 graden Celsius voor het ontstaan van stoom. Daarvoor is heet gesteente dat zich dichtbij de aardoppervlakte bevindt noodzakelijk. Dat kan je vinden in vulkanische gebieden zoals in Indonesië, de Filipijnen, Japan enzovoort.
Is geothermie gasvrij?
Nee, geothermie is niet volledig gasvrij. Het is een mogelijkheid dat aardgas mee naar boven komt tijdens het omhoog pompen van het water uit de grond. Maar geen zorgen: dat gas kan opgevangen worden en zo gebruikt worden in bijvoorbeeld een gasketel.
Daarnaast kan gas met het retourwater opnieuw terugpompen via de injectieput. Bij elk geothermisch project wordt een piekketel geïnstalleerd. Het is mogelijk, afhankelijk van de energiebron, dat deze CO2 uitstoot.
Een warmtepomp op geothermische energie installeren? Verstuur je aanvraag en kom in contact met meerdere specialisten
Geothermie is de nieuwste manier van warmtewinning met heel wat duurzame voordelen. Wil je graag een warmtepomp op geothermische energie installeren of wil je simpelweg meer informatie? Vul onderstaand formulier in en vergelijk in een mum van tijd tal van offertes.
Zo vermijd je de slechte aankoop en kom je tot de beste deal voor je persoonlijk project. Werk voor je project steeds samen met een erkend specialist. Door hun jaren vakmanschap helpen ze jou met al je vragen of bezorgdheden over je gloednieuwe warmtepomp op geothermische energie.