Soorten warmtepomp op basis van werking

De meeste waterpompen hebben een buitenunit die warmte uit de lucht, of uit de grond haalt en die warmte binnenshuis afstaat aan de lucht of het water. Je kunt ook kiezen voor een grond-water warmtepomp, die onttrekt warmte aan de grond.

Type 1: Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en blaast die warme lucht naar binnen. In de zomer draait het proces om en blaast de lucht-lucht warmtepomp koude lucht naar binnen. De warmtepomp fungeert dan als airconditioner. Ook bij renovatie is een lucht-lucht waterpomp een ideale oplossing, omdat je de buitenunit gewoon buiten kunt plaatsen.

Er zijn drie modellen lucht-lucht warmtepomp beschikbaar.

  • Zo kun je kiezen voor een wandmodel, dat aan de muur hangt en dat je in elk interieur kunt integreren. Daarbij is een wandmodel fluisterstil
  • Daarnaast kun je kiezen voor een vloermodel, dat wordt op de vloer of aan de muur, laag boven de grond geplaatst. 
  • Je kunt ook kiezen voor een plafondmodel, bijvoorbeeld als je weinig plaats op de grond hebt. Een plafondmodel is ideaal voor een strak interieur met onzichtbare verwarmingstoestellen
Warmtepomp-buitenunit-1024x538.jpg
Buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp

Type 2: Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt ook warmte aan de buitenlucht. Via een watercircuit staat die de warmte af aan het leidingwater of het water in de centrale verwarming. Een lucht-water warmtepomp kun je ook gebruiken voor vloerverwarming.

De lucht-water warmtepomp wordt vaak gekozen bij renovaties. Omdat je de buitenunit simpelweg buiten kunt plaatsen, en niet in de grond, is het een niet invasieve renovatie. De ventilator in de buitenunit van de lucht waterpomp maakt veel geluid. Houd daar dus rekening mee als je de buitenunit plaats.

Type 3: Grond-water of geothermische warmtepomp

Een grond-water, bodem-water of geothermische warmtepomp onttrekt warmte aan de grond. De leidingen van een grond-water warmtepomp liggen horizontaal of verticaal onder de grond. Als je weinig ruimte hebt, kies je het beste voor een verticaal buizensysteem.

De installatiekosten van een verticaal buizensysteem liggen vrij hoog, door de diepteboringen. Voor een verticaal systeem gaan de buizen tot 80 meter diep de grond in. Omdat een verticaal systeem zo diep wordt gegraven, worden bodem-water warmtepompen vooral in nieuwbouwwoningen geïnstalleerd, nog voordat de tuin is aangelegd.

Een horizontaal buizensysteem ligt ongeveer anderhalve meter onder de grond. De installatiekosten zijn goedkoper dan bij een verticaal systeem, maar je moet wel voldoende ruimte hebben. Anders dan bij een lucht waterpomp, hoef je geen plaats te vinden voor een buitenunit.

Een bodem-water warmtepomp is volledig stil, dus je hoeft je geen zorgen te maken over geluidsoverlast. Boven de grond zie je er niet veel van. Je ziet alleen waar de buizen de grond ingaan.

Houd bij installatie van een geothermische warmtepomp rekening met de volgende factoren:

  • Een geschikte ondergrond.
  • Een goed geïsoleerde woning.
  • Een goed verwarmingssysteem, vloerverwarming is aangeraden.

Type 4: Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt warmte aan het grondwater. Zelfs in de winter is het grondwater nog 7 – 12 graden Celsius. Een water-water warmtepomp pompt het water uit de grond met behulp van een dieptepomp. Na gebruik, komt het water terecht in een lozingsput

Voor de installatie van een water-water warmtepomp moet je twee diepe putten laten boren, van ongeveer 80 meter diep, waardoor de installatiekosten vrij hoog liggen. Wel heeft de water-water warmtepomp het hoogste rendement van de warmtepompen.

Ook is water een medium met hoge opslagcapaciteit en een goede regeneratie. Net als de bodem-water warmtepomp, is een water-water warmtepomp stil

Type waterpomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Op dagelijkse basis zal de warmtepomp het huis opwarmen, enkel als het heel koud is, of als je woning snel moet opwarmen, springt de cv-ketel bij. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor warm water in huis. Is je woning nog niet overal goed geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp ideaal. De cv-ketel kan immers bijspringen waar nodig. 

De hybride warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De ventilator in de buitenunit maakt veel geluid als de warmtepomp aangaat. Denk daarom goed na over waar je de buitenunit plaatst. De binnenunit plaats je binnen, zo dicht mogelijk bij de cv-ketel. Daar geeft de binnenunit warmte af aan het  verwarmingswater van de centrale verwarming. 

Elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp maakt de cv-ketel overbodig. De elektrische warmtepomp verwarmt niet alleen je woning, maar zorgt ook voor warm water. Voor een elektrische warmtepomp is het essentieel dat je woning overal goed geïsoleerd is.

Een elektrische waterpomp op lucht bestaat ook uit een binnen- en een buitenunit, al is de binnenunit een stuk groter dan bij de hybride waterpomp. De binnenunit van de elektrische waterpomp is ongeveer net zo groot als een koelkast en komt op de plaats van de oude cv-ketel. 

Een voorwaarde voor de installatie van een elektrische warmtepomp is dat je woning goed geïsoleerd is. Alleen dan kan de elektrische warmtepomp het hele huis warm krijgen. De elektrische warmtepomp heeft een elektrisch element dat de woning op hele koude dagen extra kan verwarmen. 

Warmtepompen vergelijken?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Welke soort warmtepomp kiezen? De voorwaarden

Voordat je een waterpomp kunt laten installeren, moet je woning aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

Voorwaarde 1: Isolatie

Vooraleer je een warmtepomp laat installeren, moet je huis goed geïsoleerd zijn. Het liefst heeft je woning een isolatiewaarde die onder K40 ligt.

Voorwaarde 2: Lage temperatuurverwarming

Een warmtepomp werkt goed op lage temperatuur. Daarvoor heb je dus grote radiatoren nodig, die goed werken op lagere temperatuur en de warmte over een grotere oppervlakte verdelen. Daardoor werkt  vloerverwarming ook erg goed op lagere temperatuur. 

Voorwaarde 3: Locatie

Een elektrische warmtepomp is een stuk groter dan een cv-ketel. Je wilt dus zeker zijn dat je plaats hebt om de warmtepomp te installeren. Meestal komt die op de plaats waar de cv-ketel hing. 

Deskundige-installeert-warmtepomp-buitenunit-1024x538.jpg

Voordelen en nadelen van een warmtepomp

Voordelen van een hybride warmtepomp

  • Ook als je huis nog niet overal goede isolatie heeft, kun je een hybride waterpomp plaatsen. Al bespaar je natuurlijk meer energie met een beter isolatie. 
  • Als je van verwarmen met aardgas overstapt op een hybride waterpomp, bespaar je ongeveer 60% aardgas. Daarbij verlaag je je CO2-uitstoot met ongeveer 30%.
  • Een warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee. Als je een cv-ketel hebt van vijf jaar of jonger, dan hoef je niet te wachten tot je ketel vervangen moet worden. Je kunt de hybride warmtepomp er simpelweg naast plaatsen. 
  • Voor een hybride warmtepomp heb je niet veel ruimte nodig. De hybride warmtepomp is ongeveer net zo groot als een halve cv-ketel. 
  • De installatie duurt meestal maar 1 of 2 dagen
  • De aanschaf van een hybride warmtepomp is niet alleen gunstig voor je energierekening. Je krijgt ook een subsidie bij installatie van een hybride warmtepomp. Als je daarbij je woning beter laat isoleren, krijg je nog meer subsidie. 

Nadelen van een hybride warmtepomp

  • Op echt koude dagen zal de cv-ketel bijspringen. Ook voor warm water ben je nog afhankelijk van je cv-ketel en dus van gas.
  • Voor de buitenunit heb je buiten een plaats nodig waar je geen last hebt van het geluid.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes!

Voordelen van een elektrische waterpomp met buitenunit

  • Een elektrische warmtepomp verwarmt en zorgt voor warm water in je woning. Als je ook nog elektrisch kookt, leef je dus helemaal gasvrij. 
  • Met een elektrische warmtepomp daalt je CO2-uitstoot met zo’n 40 tot 55% en bespaar je op je energierekening.
  • De installatie duurt maar 1 of 2 dagen.
  • Ook bij aanschaf van een elektrische warmtepomp kun je subsidies aanvragen. Ook hier geldt: als je je aanschaf combineert met betere isolatie, geniet je een hogere subsidie.

Nadelen van een elektrische waterpomp met buitenunit

  • Je woning moet goed geïsoleerd zijn, alvorens je een elektrische warmtepomp laat installeren. Ook het afgiftesysteem moet voldoende warmte kunnen afgeven bij een lagere temperatuur. Niet elke woning is dus geschikt. 
  • Binnenshuis heb je genoeg plaats nodig voor de warmtepomp met een groot voorraadvat voor het water. De gehele pomp heeft ongeveer de grootte van een grote koelkast. Die pomp komt op de plaats van je cv-ketel.
  • Buiten heb je genoeg plaats nodig voor de buitenunit, het liefst ergens waar je geen last hebt van het geluid. 

Voordelen van een elektrische warmtepomp met bodemwater

  • De bodembron zie je niet en hoor je niet. Je hoeft dus weinig rekening te houden met geluidsoverlast. Wel zien je een oppervlak waar de buizen de grond ingaan.
  • De bodembron gaat langer mee dan een buitenunit. 
  • Het rendement van een bodemwaterpomp is hoger dan die van een lucht-waterwarmtepomp. De bodem heeft namelijk een constante temperatuur en koelt in de winter niet zo sterk af als de buitenlucht.
  • Met een bodemwarmtepomp en vloerverwarming kun je in de zomer ook energiezuinig koelen. De warmte uit de woning wordt opgeslagen in de bodem. Dat gebruik je ‘s winters weer om je woning op te warmen.
  • Ook voor de installatie van een bodemwarmtepomp kun je subsidie aanvragen.

Nadelen van een elektrische warmtepomp met bodemwater

  • De aanleg van een bodembron is een ingrijpender karwei dan de aanleg van een lucht-water warmtepomp. Je hebt een geschikte plaats nodig in de tuin om de buizen te plaatsen. Die worden tot 80 meter diep geboord.
  • De installatiekosten van een bodemwarmtepomp liggen aanzienlijk hoger dan die voor de installatie van een lucht-water warmtepomp.
  • Als je isolatie nog niet optimaal is, is een bodemwarmtepomp geen optie voor jouw woning. Ook moet je verwarmingssysteem overweg kunnen met lagetemperatuurverwarming. 

Hoeveel kost een warmtepomp?

Voor een hybride lucht-water warmtepomp betaal je ongeveer 5.000 tot 7.000 euro. Voor 1.500 euro daarvan kun je een subsidie krijgen. Als je bij je warmtepomp direct een cv-ketel koopt, kost dat je ongeveer 8.000 euro

Een elektrische lucht-water warmtepomp kost je ongeveer 7.500 tot 12.500 euro, waarvan je tot 2.250 gesubsidieerd kunt krijgen. Er komen soms nog kosten bij, bijvoorbeeld als je de verwarming in huis nog moet laten aanpassen. 

Soorten warmtepompenRichtprijsPremiebedrag
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 – 8.000€ 300
Water-water warmtepomp€ 15.000 – 20.000 /
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 – 12.500€ 2.250
Geothermische warmtepomp€ 10.000 – 24.000€ 4. 000
Hybride warmtepomp€ 5.000 – 7.000€ 1.500

Wil je een meer accurate prijsschatting, laat dan gratis en vrijblijvend een offerte opmaken.

Warmtepompen vergelijken: gratis offertes

Wil je weten welke warmtepomp de ideale optie is voor jouw woning en vraag je je af hoeveel dat gaat kosten? Onze experts helpen je graag verder. Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes laten opmaken en vergelijken. Zo vind je samen met vakmannen de beste oplossing voor jouw verwarmingssituatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Kan ik twee soorten warmtepompen in huis hebben?

+
Het is niet aan te raden twee soorten warmtepompen in huis te hebben. Een warmtepomp die de warmte afgeeft aan het water zal er sowieso voor zorgen dat het hele huis opwarmt, omdat die is aangesloten op het cv-netwerk. Het heeft dus niet veel zin om verschillende soorten warmtepomp in een woning te installeren. 

Wat is de meest efficiënte warmtepomp?

+
De meest efficiënte warmtepomp is een water-water warmtepomp. Die haalt warmte uit het grondwater, dat door het jaar heen tussen de 7 en 12 graden Celsius ligt. 

Wat is de meest gebruikte warmtepomp in België?

+
De meest gebruikte warmtepompen in België zijn de lucht-lucht warmtepomp, de lucht-water warmtepomp en de hybride warmtepomp.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: warmtepomp