Inhoud
Wat is het RESCert keuring of het certificaat van bekwaamheid?
Wat is dat eigenlijk, zo’n RESCert of certificaat van bekwaamheid? Over de 3 gewesten heen wordt er een eenduidig systeem gehanteerd voor de opleiding van betrouwbare en kwaliteitsvolle installateurs. Dit wordt het RESCert genoemd.
Het RESCert is een tijdelijke vennootschap die certificaten uitreikt aan installateurs van energiesystemen. Om een certificaat te krijgen moet de installateur een aantal zaken doen:
- Een erkende opleiding volgen.
- Slagen voor een erkend examen.
- Voldoen aan de toekenningsvoorwaarden.
In Vlaanderen is zo’n RESCert of certificaat van bekwaamheid 7 jaar geldig.
Hoeveel kost de aanvraag voor een RESCert?
De kostprijs voor de aanvraag van een RESCert kan opgedeeld worden in 2 delen:
- De basisaanvraag: € 304,23 exclusief BTW
- De verlengingsaanvraag: € 138,29 exclusief BTW
Het is belangrijk dat je je RESCert op tijd verlengd, anders vervalt deze en kan je dus terug opnieuw beginnen. De geldigheidsduur werd hierboven al vermeld (7 jaar).
Wil je graag contact opnemen met een gecertificeerd vakman of installateur zodat je hier wat meer uitleg over krijgt, neem dan contact op via onderstaand offerteformulier met vakmannen uit jouw buurt.
Moeten installateurs warmtepompen verplicht het RESCert behalen? Waar vind ik een rescert-nummer installateur?
Het is niet verplicht een RESCert te behalen. Het toont wel gewoon aan dat je als installateur de bekwaamheid hebt om een warmtepomp te installeren. De klant kan ook enkel een Mijnverbouwpremie voor een warmtepomp aanvragen als de installateur een RESCert heeft. Het is dus wel sterk aangeraden om een RESCert te hebben.
Een RESCert-installateur kan wel de installatie van een niet-gecertificeerde vakman valideren. Dus laat je je warmtepomp toch liever zetten door een kennis of een vakman zonder certificaat? Dan kan je altijd een RESCert-installateur inhuren om de installatie te laten nakijken en goedkeuren. Deze neemt dan de verantwoordelijkheid op zich voor een goede werking van de installatie. Op deze manier kan je toch nog een premie aanvragen. Dit wordt echter niet vaak gedaan en installateurs willen dit vaak ook niet doen.
Tip: Je kan een lijst met installateurs die zo’n RESCert hebben voor de installatie van een warmtepomp makkelijk terugvinden op de website van het RESCert.
Wat zijn de voorwaarden voor de opleiding in het Vlaams gewest?
Wie het certificaat van bekwaamheid wil behalen, moet aan 4 voorwaarden voldoen. We sommen ze hier even voor je op:
- Je hebt een opleiding gevolgd bij een erkende opleidingsinstelling door het Vlaams Gewest.
- Je slaag voor een erkend examen en je dient je certificaataanvraag in bij RESCert, binnen de 12 maanden na datum van het slagen op het examen. Een basislijst van de cursisten worden regelmatig naar RESCert gestuurd.
- Je moet kunnen aantonen dat je voor minimaal 1 maand relevante, praktische beroepservaring hebt opgedaan in verband met de betrokken technologie. Voor warmtepompen is dit ervaring met elektrotechnische activiteiten of installatieactiviteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair warm water. Je kan dit aantonen op aantal verschillende manieren: een vermelding van de activiteiten in het KBO, een getuigschrift van 1 maand praktische ervaring door een andere partij, een ander officieel document dat deze ervaring aantoont of een bewijs dat je minimaal 2 installaties zelf geplaatst hebt van een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.
- De laatste voorwaarde geldt enkel voor het certificaat met betrekking tot warmtepompen. Je moet aantonen dat je één van deze basisberoepen uitoefent: elektrotechnische activiteiten, installatie-activiteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair, installateur-frigorist.
Let op: Met enkel een RESCert-certificaat is het niet toegelaten om bepaalde activiteiten aan warmtepompen met gefluoreerde broeikasgassen of ozonlaagafbrekende stoffen uit te voeren waarbij er een risico op emissies van deze koelmiddelen bestaat (installatie, reparatie, lekkagecontroles,…). Het bezit van een specifieke erkenning als koeltechnicus categorie I, II, III of IV en koeltechnisch bedrijf is verplicht.
Hoe de geldigheid van het certificaat van bekwaamheid verlengen? Moet je het examen opnieuw doen?
Hoelang is het certificaat geldig in de verschillende Gewesten? In elk Gewest geldt er een specifieke geldigheidsduur:
- Het Vlaams Gewest: 7 jaar
- Het Waals Gewest: 7 jaar
- Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 5 jaar
Je aanvraag voor het certificaat moet in het Waals en Vlaams Gewest binnen één jaar na het slagen op het examen ingediend worden. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit 6 maanden na datum van het examen.
De geldigheid van je certificaat verlengen gebeurd in de laatste 2 jaar van de geldigheid van het certificaat. Deze verlenging geldt dan opnieuw voor 7 jaar vanaf de vervaldatum van je bestaande certificaat. Indien je een bijscholing volgt eerder dan 2 jaar voor de vervaldatum heeft geen recht op verlenging via die bijscholing.
De bijscholing dient om de kennis van de installateurs op te frissen en recente wijzigingen in het vakgebied te leren.
Zo’n bijscholing ziet er als volgt uit:
- Inschrijven bij een erkende opleidingsinstelling.
- Het handboek in zelfstudie doornemen.
- Bijscholing volgen van 3 uur bij een erkende opleidingsinstelling.
- Slagen voor het bijscholingsexamen bij een erkende exameninstelling.
- Een aanvraag indienen tot verlenging van het certificaat bij het certificeringsorgaan.
Dien je je verlengingsaanvraag niet op tijd in, vervalt je RESCert certificaat en je certificaatnummer. Je naam zal dan niet meer zichtbaar zijn op de site van RESCert. De basisprocedure zal daarna opnieuw gevolgd moeten worden wil je opnieuw gecertificeerd worden.
Alle voordelen van een certificaat voor zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp,… op een rijtje.
Het aannemen van een gecertificeerde installateur om jouw warmtepomp te installeren heeft vele voordelen:
- Je kan een premie aanvragen voor een warmtepomp installatie. De premie is immers gekoppeld aan het certificaat.
- Je hebt een bewijs dat je installateur de competenties heeft om een warmtepompsysteem te ontwerpen en te installeren.
- Je hebt een minimale kwaliteitsgarantie op de materialen die worden gebruikt.
- RESCert is een vrijwillig systeem. Enkel een installateur die weet wat hij kan zal een aanvraag doen om gecertificeerd te worden. Het is dus niet verplicht om zo’n certificaat te behalen.
Het hebben van een RESCert heeft niet enkel voordelen voor de klant, maar ook voor de installateur zelf. We leggen ze hieronder even uit.
1. Het is een kwaliteitsgarantie
Het certificaat bewijst dat de installateur de nodige competenties heeft om je warmtepomp te installeren. Het vergemakkelijkt het ontwerpen en uitvoeren van installaties op hernieuwbare energie en minimaliseert de onderhoudsnood.
2. Het is een commercieel voordeel
De klant kan premies aanvragen voor de installatie van een warmtepomp als die geplaatst wordt door een gecertificeerde installateur. Het laat ook toe dat je je van de concurrentie onderscheid en bestrijd oneerlijke concurrentie. Goedkope buitenlandse installateurs beschikken meestal niet over zo’n bewijs waardoor het minder voordelig is om voor hen te kiezen.
3. Het wordt beheerd en erkend door de overheid
De erkenning geldt in de heel België, over de 3 Gewesten heen. Maar ook in andere Europese landen is dit certificaat geldig.
Door de koppeling en erkenning van de overheid is het certificaat vaak automatisch gekoppeld aan de aanvraag van een aantal premies.
Warmtepomp laten plaatsen door een installateur met een RESCert-nummer? Verstuur je aanvraag en kom in contact met verschillende specialisten uit jouw regio
Ontvang gratis vrijblijvende offertes over een RESCert warmtepomp aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en makkelijk prijzen te vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.