Hoe werkt een warmtepomp? 

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving of bron (bv. water) en zet die warmte om. Met die omgezette warmte kan je dan je sanitair water of je huis verwarmen. Er bestaan een aantal verschillende soorten warmtepompen afhankelijk van waar je de warmte aan onttrekt (bron) en hoe je de warmte weer afgeeft (afgiftesysteem). 

Een warmtepomp onttrekt warmte uit drie mogelijke warmtebronnen: lucht, water of de grond. Via de onderdelen die hieronder vermeld worden, wordt de warmte verwerkt en kan opnieuw op een aantal manieren afgegeven worden: lucht, water (gesloten circuit en open circuit) en sanitair water. 

Dan kom je bijvoorbeeld bij een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp, afhankelijk van het afgiftesysteem en de warmtebron.

Via een warmtepomp kan je op een zeer duurzame en voordelige manier je woning verwarmen. De opgenomen warmte wordt getransporteerd door een speciale koelvloeistof. De koelvloeistof heeft een kookpunt dat veel lager ligt dan bijvoorbeeld water.

De vloeistof verdampt al in contact met minimale warmte. Deze ‘hete’ damp wordt opgevangen door de compressor, die perst de damp samen. Zo wordt de warmte afgegeven aan het warmte element via condensatie, bijvoorbeeld de lage temperatuur centrale verwarming of vloerverwarming. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes aan!

Hoe is een warmtepomp opgebouwd? Vijf belangrijke onderdelen voor de installatie van een warmtepomp 

Het kwam hierboven al aan bod: een warmtepompsysteem heeft vijf belangrijke componenten. Hieronder vind je een opsomming van de onderdelen van een warmtepomp en een korte uitleg van wat elk onderdeel doet.

warmtepomp installeren

1. De koelvloeistof

Misschien wel het belangrijkste onderdeel is de koelvloeistof. Deze koelvloeistof heeft een kookpunt dat ver onder het vriespunt ligt, veel lager dus dan water. Op die manier begint het al te koken en verdampen als het in contact komt met de minste warmte. Dit maakt het tot een ideale manier om de warmte te transporteren.

2. De verdamper 

De verdamper is het onderdeel waar de koelvloeistof in contact komt met de omgevingswarmte in de bron. Onder lage druk warmt de koelvloeistof op tot verdamping.

3. De compressor 

Van de verdamper stijgt de koelvloeistof naar de compressor door middel van een aanzuigingssysteem. De compressor perst de verdampte koelvloeistof samen tot de koelvloeistof een temperatuur bereikt die hoger ligt dan de lucht of het water in het afgiftesysteem. 

De compressor werkt op elektriciteit om de druk te kunnen creëren. Wil je dus een volledig groene verwarming, installeer dan zonnepanelen zodat je warmtepomp ook werkt op groene energie.

4. De condensor 

Na de compressor passeert de gasvormige koelvloeistof de condensor onder druk waar die weer een vloeistof wordt. Dit is mogelijk omdat de koelvloeistof hier de opgeslagen warmte kwijt kan aan het warmte element (bv. lage temperatuur centrale verwarming). Na de condensor is de warmte losgelaten om water of lucht te verwarmen via het afgiftesysteem en daaropvolgende je huis of sanitair water.

5. Het expansieventiel 

Als de warmte uit de koelvloeistof is, komt de vloeistof langs het expansieventiel waar die weer op het drukniveau van de verdamper komt.

Werking warmtepomp

Waarom kiezen voor een buffervat bij een warmtepomp? 

Je verbruik is niet constant. Met een buffervat kan je jouw warmtepomp altijd ongeveer even hard laten werken en zo wat duurzamer zijn in je energieverbruik. Een buffervat kan je verwarmen tot 60°C en kan je ook laten aansluiten op je tapwater.

Met een buffervat beschik je altijd over voldoende voor sanitair gebruik, als voor verwarming.

De onderdelen van een warmtepomp correct laten installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio 

Een warmtepomp is niet meteen eenvoudig om te installeren dus kan je best beroep doen op een warmtepomp specialist. Zij helpen je graag verder met al je vragen en bedenkingen. 

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Via die offertes kom je dan in contact met ervaren warmtepomp experts.

Zo kan je prijzen vergelijken en de beste keuze maken voor jouw situatie. Want er is geen beste warmtepomp, maar wel een meest geschikte warmtepomp voor jouw noden. Laat je hierin adviseren door een expert.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: warmtepomp