Een hybride warmtepomp kopen? Wat is Vaillant hybride verwarming?

Wat is dat nu precies, zo’n Vaillant hybride warmtepomp? Bij een Vaillant hybride warmtepomp wordt je verwarmingsketel uitgebreid met een duurzaam verwarmingssysteem. Het is vaak een combinatie van een HR-combiketel met een warmtepomp.

De HR-combiketel levert warm water, terwijl de warmtepomp de woning doorheen het jaar zal verwarmen. De ketel zal enkel opspringen indien nodig.

Bij het aanschaffen van een hybride warmtepomp heb je geen vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren nodig. Het is echter wel belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Hoe beter de isolatie, hoe minder verlies van warmte je hebt en hoe meer je zal besparen.

Hoe werkt zo’n hybride warmtepomp nu? Een hybride warmtepomp werkt het meest efficiënt bij hoge buitentemperaturen, maar kan ook heel het stookseizoen gebruikt worden. In het geval van de hr-ketel is het omgekeerd. Deze werkt het effectiefst als het koud is buiten. Het hybride systeem kiest automatisch de meest efficiënte optie van de 2, rekening houdend met de buitentemperatuur.

Via een Vaillant regelaar wordt dus bepaald of je woning verwarmd wordt door de warmtepomp of met de cv-ketel. De gas- en elektriciteitsprijs kan in de regelaar worden aangegeven, zo weet deze welke op dat moment het voordeligst is op financieel vlak.

Afhankelijk van jouw woning kan je je bestaande hr-ketel behouden en deze gebruiken in combinatie met een warmtepomp. Je kan er ook voor kiezen om een nieuw hybride warmtepompsysteem te laten installeren. Meestal kunnen de bestaande radiatoren wel behouden blijven, maar moet het leidingwerk wel wat aangepast worden.

Wil je een hybride warmtepomp installeren in jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.

Wat kost een Vaillant hybride warmtepomp in vergelijking met de kosten voor een geothermische warmtepomp, inclusief montage? 

 De exacte prijs van een Vaillant hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren:

  • Het type of soort warmtepomp: hybride warmtepomp, geothermische warmtepomp,… 
  • De installatiekosten van de installateur.
  • Het vermogen dat uw warmtepomp moet hebben om jouw woning te verwarmen.

Het is een hele investering, maar je geniet na installatie van een lagere energierekening waardoor je een kortere terugverdienperiode hebt.

De aankoopprijs en de installatiekosten van een warmtepomp liggen tussen de 6.000 euro en 10.000 euro. De installatie van een nieuwe cv-ketel is hier dus niet bijgerekend. Deze prijs geldt dus voor het gebruiken van je bestaande ketel met een nieuwe warmtepomp. Een geothermische warmtepomp zal nog een prijsklasse hierboven zitten, aangezien er ook boringen aan te pas komen. 

premie warmtepomp

Tip: vraag warmtepomp subsidie(s) aan

Een hybride warmtepomp installeren is duurzaam, hiervoor kan je dus ook subsidies aanvragen bij de Vlaamse overheid. Afhankelijk van het soort warmtepomp en de energieprestatie ontvang je tussen de 2.550 en 3.750 euro. Dit geldt voor alle soorten warmtepompen: geothermische warmtepomp, hybride warmtepomp, … 

Wil je meer informatie hierover specifiek toegepast op jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes aan!

Twee duurzame opties als tussenoplossing

Een hybride systeem is de ideale tussenoplossing om een latere overstap naar een volledig duurzaam systeem te vergemakkelijken.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een volledig elektrisch systeem en een duurzaam gas systeem. Dit zijn de 2 tussenoplossingen waarvoor je kan kiezen om uiteindelijk te komen tot een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp.

We bespreken ze hieronder in meer detail.

1. Duurzaam gas

Wanneer je woning gebouwd is tussen 1965 en 1991 kan je gebruik maken van deze tussenoplossing. Een hybride cv-ketel met een kleinere capaciteit warmtepomp om in de toekomst over te schakelen naar dezelfde hybride opstelling met een duurzaam gas.

Bij een bestaande cv-ketel een warmtepomp plaatsen met een kleinere capaciteit zorg je er meteen voor dat je wat bespaart.

De voordelen van deze tussenoplossing voor dit type warmtepomp sommen we hier even voor je op:

  • Beperkte initiële investering.
  • Besparing op aardgaskosten.
  • Subsidies beschikbaar op het aanschaffen van een warmtepomp.
  • Klaar voor groen gas bijmenging met aardgas.
  • Voorbereid op toepassing groene waterstof.

Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet blijven houden bij deze tussenoplossing. Allereerst heb je wel nog aardgas nodig om warm water te hebben in jouw woning. Daarnaast zal groene waterstof waarschijnlijk pas beschikbaar zijn vanaf 2030.

2. Volledig elektrisch

De tweede tussenoplossing is een volledig elektrisch ready systeem. Dit systeem is aan te raden wanneer je woning gebouwd is tussen 1992 en 2005. Je hebt hierbij een hybride opstelling cv-ketel met een grotere capaciteit warmtepomp. In de toekomst kan je dan overschakelen op een volledig elektrische warmtepomp, zonder ketel.

Ook bij deze optie sommen we de voordelen van dit type warmtepomp even voor je op:

  • Lagere initiële investering in vergelijking met duurzaam gas.
  • Subsidie voor het installeren van een warmtepomp.
  • Direct besparen op aardgaskosten.

Ook bij deze tussenoplossing zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden:

  • De eindoplossing voor de toekomst ligt vast.
  • Er zijn meerdere momenten van werkzaamheden.
  • Een directe aanpassing van het leidingwerk is noodzakelijk.
  • Een beperkte capaciteit van het stroomnet op middellange termijn.
warmtepomp schuin dak

Wat is de beste hybride warmtepomp? Drie modellen Vaillant hybride warmtepompen.

Er zijn 3 verschillende modellen van Vaillant hybride vaillant warmtepompen: een aroTHERM pure warmtepomp, een aroTHERM plus warmtepomp en een aroTHERM split warmtepomp. Welke van deze 3 past nu het beste voor jou? We bespreken ze soort per soort warmtepomp hieronder in meer detail.

1. aroTHERM pure lucht-water warmtepomp

De aroTHERM pure warmtepomp is de kleinste lucht-water warmtepomp die wordt aangeboden door Vaillant. Er wordt een split-technologie toegepast met het specifieke koudemiddel R32.

Het is een zeer energiezuinige warmtepomp (A+++) waarbij de buitenunit een oppervlakte heeft van een halve vierkante meter. Dit zorgt voor een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Je kan deze warmtepomp heel goed combineren met een cv-ketel of als add-on bij een al bestaande cv-ketel. Een regelaar bekijkt dan wat de meest voordelige optie is: de warmtepomp aanzetten of de cv-ketel gebruiken.

De aanvoertemperatuur van de aroTHERM pure gaat tot 60°C. Door de duurzaamheid van dit systeem kan je hier ook subsidies voor aanvragen.

2. aroTHERM plus lucht-water warmtepomp

De aroTHERM plus lucht-water warmtepomp bestaat uit een compact monoblock ontwerp. Het is een zeer zuinige warmtepomp (A++ tot A+++). Je bespaart tot 10% energie ten opzichte van andere lucht-water warmtepompen.

De aanvoertemperatuur van de aroTHERM plus gaat tot 75°C, je kan hem dus gebruiken voor renovatie en tegelijk je radiatoren behouden. De warmwatertemperatuur gaat tot 70°C. Hierdoor heb je meer comfort en is er bescherming tegen legionella.

Deze warmtepomp maakt heel weinig geluid waardoor het geschikt is in rijtjeshuizen. De snelle installatie biedt ook de mogelijkheid tot optionele inbouw van accessoires.

Ook bij deze duurzame aroTHERM plus warmtepomp kan je subsidies aanvragen.

3. aroTHERM split lucht-water warmtepomp

De aroTHERM split lucht-water warmtepomp gebruikt dan weer de koudemiddel split-technologie. Het is net zoals de andere 2 modellen een zeer zuinige pomp (A++ tot A+++).

Deze warmtepomp is vorstbestendig omdat ze geen watervoerende leidingen buiten bevat. De aanvoertemperatuur is 55°C wat ideaal is voor nieuwbouw of renovatieprojecten met lage aanvoertemperatuur radiatoren.

AroTHERM split warmtepompen werken tot buitentemperaturen van -20°C met een optimaal vermogen. Dit is de stilste warmtepomp als we de consumentenbond mogen geloven.

Je kan de warmtepomp op afstand beheren met een afstandsbediening. De koudemiddel leidingen zijn vooraf geïsoleerd, wat zorgt voor een snelle installatie

Subsidies aanvragen voor deze duurzame warmtepomp is mogelijk.

Vaillant hybride warmtepomp prijzen vergelijken? Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van verschillende specialisten uit jouw regio

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over een Vaillant hybride warmtepomp aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en makkelijk prijzen te vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: warmtepomp