Inhoud
Past een warmtepomp in jouw woning?
We onderscheiden drie belangrijke categorieën warmtepompen: de elektrische warmtepomp, de grondgebonden warmtepompen en ten slotte de hybride warmtepomp. Voor alle drie deze opties kun je een overheidssubsidie ontvangen.
Een hybride warmtepomp is geschikt voor woningen die onvoldoende geïsoleerd zijn. Met een hybride warmtepomp combineer je de duurzaamheid van de warmtepomp met de grotere capaciteit en temperaturen van een cv-ketel. Omdat je woning minder geïsoleerd is, moet je verwarming harder werken om je woning warm te houden. Zo’n gas ketel verwarmt doorgaans tot wel 80°C terwijl een warmtepomp water maar kan verwarmen tot een maximumtemperatuur van 35°C.
Is je woning goed geïsoleerd en beschik je over vloerverwarming? Dan past een warmtepomp in je woning! Met een elektrische warmtepomp of een grondgebonden warmtepomp ben je niet langer afhankelijk van gas. Door de combinatie met een boiler of buffervat kan je jouw huis op een voordelige manier verwarmen via lage temperatuur radiatoren. Bovendien doet je verwarmingssysteem op hete dagen aan passieve koeling.
Uiteraard ben je met een hybride warmtepomp verwarming met ketel niet beperkt tot woningen met een lagere epc-score. Een hybride warmtepomp is in zo goed als elk huis inzetbaar.
Tips bij aankoop warmtepomp
Wat zijn nu de aandachtspunten bij de aankoop van een warmtepomp? Het aanbod is enorm en er zijn tal van verschillende soorten. En wat is die COP waar alle leveranciers over spreken en wat bepaalt de prijs van een warmtepomp?
Tip 1: Rendement
Het rendement van een warmtepomp wordt berekend door de hoeveelheid opgewekte energie te delen door de hoeveelheid verbruikte energie. Dit rendement wordt ook wel eens uitgedrukt in COP (Coëfficiënt Of Performance). Hoe groter de COP-waarde, hoe hoger je rendement.
Een warmtepomp met een hoger rendement gaat je meer kosten maar dat geld kan je al snel terugverdienen. Laat een vakman je verwachte verbruik opmeten en kies dan een warmtepomp die het verbruik zo goed mogelijk benaderd.
Tip 2: Beste warmtepomp verwarming? Juiste installateur kiezen
Een goede installateur brengt alle factoren in rekening. Wat je verbruik is, hoeveel sanitair water daarvan deel uitmaakt, welke dimensionering van toepassing is, de staat en aard van je woning en waar je die warmtepomp dan best plaatst. Een ervaren vakman zal er dus voor instaan dat je warmtepomp een maximaal rendement heeft en correct geplaatst wordt. Vaak zullen ze ook het onderhoud op zich nemen.
Tip 3: Subsidies
Laat je jouw warmtepomp installeren door een professionele installateur met een RESCertificaat, krijg je al een deel terugbetaald. Verder bestaan er nog subsidies die worden voorzien door zowel netbeheerder, fiscus en gemeente als de Vlaamse overheid.
Waar hybride warmtepomp kopen in België?
De efficiëntie van je hybride warmtepomp is van zoveel verschillende factoren afhankelijk dat het soms moeilijk lijkt om de juiste keuze te maken. Via onderstaande offerteaanvraag kom je in contact met speciaalzaken, installateurs, onlinedistributeurs, ervaren vakmannen, energieleveranciers, bedrijven… die je allemaal met plezier helpen bij het maken van de juiste keuze.
Je hybride warmtepomp kun je best bij een vakman kopen. Zij weten waar je rekening mee moet houden. De grootte van je woning, budget, verbruik, plaatsingsmogelijkheden en noem maar op, alles telt.
Warmtepomp kopen: vergelijk prijzen en service
Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Zo kom je in contact met de beste vakmensen of installateurs en hun adviezen maar ook de voordeligste prijzen voor jouw specifieke warmtepompen noden. Zo kan je nog beter prijzen vergelijken, hoe meer offertes je aanvraagt, des te beter kan je je informeren. Door al die prijzen te vergelijken, beloon je jezelf met de meest voordelige warmtepomp op jouw maat.