Wat is een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp haalt, net als andere warmtepompen, warmte uit de natuur (grond, grondwater of lucht). Het wordt ook wel een ‘ all-electric’ oplossing genoemd, omdat het alleen elektriciteit gebruikt om warmte te genereren.

In eerste instantie kan dit minder aantrekkelijk lijken vanwege de elektriciteitskosten, maar maak je geen zorgen. Het verbruik is minimaal en je krijgt vier keer zoveel warmte terug voor elke eenheid elektriciteit die je verbruikt. Heel makkelijk verwarmen dus.

Heb ik een vergunning nodig?

Wanneer je een warmtepomp voor huishoudelijke doeleinden wilt plaatsen, is een vergunning vereist als deze een drijfkracht heeft van meer dan 200 kW. Dit geldt voor zware huishoudelijke warmtepompen en geothermische warmtepompen, die ook infrastructuurwerken vereisen.

Is de drijfkracht lager dan 200 kW, dan is er een meldingsplicht. Je meldt de werken bij de gemeente via het Omgevingsloket van de Vlaamse Gemeenschap of door een meldingsformulier in te dienen. Na correcte melding ontvang je een meldingsakte en kun je de warmtepomp laten plaatsen.

Warmtepomp installateur

Wanneer een volledig elektrische warmtepomp kopen?

Als je overweegt een elektrische warmtepomp aan te schaffen, zijn er enkele belangrijke voorwaarden en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is en geschikt voor laagtemperatuurverwarming (LTV).

Voorwaarde 1: Is je woning geïsoleerd?

Het is essentieel om een goed geïsoleerde woning te hebben voor een elektrische warmtepomp. Controleer of je dak, vloeren en muren geïsoleerd zijn en of je ramen HR++ glas hebben. Als je huis na 2000 is gebouwd, voldoet het waarschijnlijk al aan deze isolatievereisten.

Voorwaarde 2: Voorzie laagtemperatuurverwarming (LTV)

Een elektrische warmtepomp werkt het beste met laagtemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. De warmtepomp werkt met een LTV van maximaal 45 tot 55 graden, waardoor ruimtes geleidelijk en gelijkmatig opwarmen. Dit zorgt voor een comfortabele en milieuvriendelijke verwarming van je woning.

Voorwaarde 3: Is je energieaansluiting geschikt?

Onderzoek of je huidige energieaansluiting geschikt is voor het gebruik van een elektrische warmtepomp. Een warmtepomp kan een hogere elektriciteitsvraag hebben dan een conventioneel verwarmingssysteem. Zorg ervoor dat je elektriciteitsnet voldoende capaciteit heeft om de warmtepomp te ondersteunen.

Hoeveel kost een elektrische warmtepomp?

Afhankelijk van de bron zijn er verschillende soorten warmtepompen zoals de bodemwarmtepomp en de luchtwarmtepomp die elk op hun manier warmte voor jou kunnen genereren.

Als je interesse hebt in een elektrische warmtepomp, zijn hier enkele richtprijzen in euro (inclusief btw en plaatsing) voor jou: een luchtwarmtepomp is een stuk goedkoper en je kan een prijs tussen 6.500 euro en 14.000 euro verwachten, terwijl je voor een bodemwarmtepomp moet denken aan kosten variërend tussen 8.500 euro en 19.500 euro.

Op zoek naar een elektrische warmtepomp?
Ontvang hier jouw gratis offertes!

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van je elektrische warmtepomp?

1. Grootte

De grootte van de elektrische warmtepomp is een cruciale factor die de prijs beïnvloedt. Het verwarmingsvermogen van de warmtepomp moet afgestemd zijn op de warmtebehoefte van je huis.

Hoe groter je huis en hoe hoger de warmtebehoefte, hoe krachtiger en groter de warmtepomp moet zijn. Een warmtepomp met een hoger vermogen zal meestal duurder zijn, maar het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de warmtepomp voldoende capaciteit heeft om je huis efficiënt te verwarmen.

2. Solo/Combi warmtepomp

Een andere keuze die de prijs beïnvloedt, is of je kiest voor een solo- of combi-warmtepomp. Een solo-warmtepomp is specifiek ontworpen voor het verwarmen van je huis en levert warm water alleen via een externe boiler.

Als je daarentegen een combi-warmtepomp kiest, heb je een alles-in-één-oplossing voor zowel verwarming als warm water. Combi-warmtepompen zijn doorgaans duurder dan solo-warmtepompen vanwege het warm water functionaliteit.

3. Juiste isolatie

De isolatie van je huis is van groot belang bij het kiezen van een warmtepomp. Een goed geïsoleerde woning heeft minder verwarmingsvermogen nodig en kan efficiënter worden verwarmd met een kleinere warmtepomp.

Er bestaan natuurlijk uitzonderingen maar meestal als je huis niet goed geïsoleerd is, moet de warmtepomp harder werken om de gewenste binnentemperatuur te bereiken, wat kan resulteren in hogere kosten voor een krachtigere warmtepomp.

4. Meer werk

De installatiekosten van een elektrische warmtepomp zijn afhankelijk van de complexiteit van het installatieproces. Als er aanpassingen aan je huis of verwarmingssysteem nodig zijn, zoals het plaatsen van vloerverwarming, kan dit extra kosten met zich meebrengen. Ook de toegankelijkheid van je woning voor installatie kan een rol spelen in de uiteindelijke prijs.

5. Type huis

Het type huis dat je hebt, kan ook van invloed zijn op de prijs van de warmtepomp. Bij oudere huizen kunnen er extra uitdagingen zijn bij het integreren van een warmtepomp in het bestaande verwarmingssysteem, wat mogelijk extra kosten met zich meebrengt.

Een nieuwbouwhuis met moderne verwarmingssystemen zijn vaak beter geschikt voor de installatie van een warmtepomp.

6. Vergunning

Voor de installatie van een warmtepomp kunnen er bepaalde vergunningen of toestemmingen nodig zijn, afhankelijk van de lokale regelgeving. Het aanvragen van vergunningen kan extra kosten en tijd met zich meebrengen.

Premie en subsidie

Sinds 1 oktober 2022 kan je bij de plaatsing van een elektrische warmtepomp aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Het premiebedrag hangt af van het type warmtepomp dat je laat plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld voor een gezin met 3 kinderen die een lucht-water warmtepomp hebben een premie van 4.800 euro verwachten.

Elke eigenaar en investeerder in bestaande gebouwen kan de premie aanvragen. Het gebouw moet vóór 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet of de omgevingsvergunning moet meer dan 5 jaar geleden verleend zijn.

De elektrische warmtepomp moet beschikken over het juiste Europees productlabel, afhankelijk van het type. Laat de warmtepomp plaatsen door een groene energie-installateur (met RESCert-certificaat) om in aanmerking te komen voor de premie. Je kunt gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

Warmtepomp buiten

Hoeveel bespaar je met een elektrische warmtepomp?

Met een elektrische warmtepomp kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten en de jaarlijkse CO2-uitstoot van je woning verlagen.

In vergelijking met een hoogrendementsketel op aardgas of mazout zijn de resultaten indrukwekkend. Voor een goed geïsoleerde woning met 3 bewoners en een gasprijs van 79 cent per m³ en een stroomprijs van 23 cent per kWh, geven we je een overzicht van het apparaat energieverbruik per jaar, de gemiddelde jaarlijkse kosten en CO2-uitstoot voor verschillende warmtepompbronnen.

Een HR-ketel verbruikt 1.000 m³ gas per jaar, met jaarlijkse kosten van 840 euro en een CO2-uitstoot van 2.000 kg. Een elektrische warmtepomp die warmte uit de lucht haalt, verbruikt 3.200 kWh elektriciteit per jaar, met jaarlijkse kosten van 730 euro en een CO2-uitstoot van 1.300 kg.

Voor een bodemwarmtepomp is het elektriciteitsverbruik 2.500 kWh per jaar, met jaarlijkse kosten van 550 euro en een CO2-uitstoot van 1.000 kg.

Naast de energiebesparingen profiteer je ook van lagere aansluitingskosten, omdat je geen gasaansluiting nodig hebt bij een elektrische warmtepomp. 

Elektrische warmtepomp plaatsen: voor- en nadelen

Het plaatsen van een elektrische warmtepomp heeft zowel voordelen als nadelen.

Voordelen

  1. Goed voor je portemonnee: door het hoge rendement van elektrische warmtepompen kun je jaarlijks een flink bedrag besparen (gemiddeld 600 euro).
  2. Gasloos is de toekomst: door nu te investeren in een warmtepomp ben je helemaal klaar voor een gasloze toekomst.
  3. Het is veiliger: verwarmen met elektriciteit is veiliger dan op gas.
  4. Je huis wordt meer waard: huizen met een warmtepomp krijgen gemiddeld een hoger energielabel, wat je huis indirect meer waard maakt.
  5. Milieuvriendelijk: een hoog rendement gecombineerd met laag energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot, waardoor je bijdraagt aan een duurzame leefomgeving.
  6. Gelijkmatige verwarming: een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming zorgt voor een constante en gelijkmatige manier van verwarmen in je huis.
  7. Koelen: met de meeste warmtepompen kun je in de zomer ook je huis koelen, wat voor extra comfort zorgt.
  8. Premie in 2024: in veel gevallen kun je premies krijgen voor het laten plaatsen van een warmtepomp, wat de investering nog aantrekkelijker maakt.
  9. Combineren met zonnepanelen: als je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan je verbruikt, kun je het overschot gebruiken om je warmtepomp te laten draaien, waardoor je nog meer energie bespaart.

Nadelen

  1. Geschikte isolatie vereist: een woning moet goed tot zeer goed geïsoleerd zijn om een volledig elektrische warmtepomp te kunnen gebruiken. Onvoldoende isolatie kan leiden tot onvoldoende verwarming van de woning met de lagere temperaturen van de warmtepomp.
  2. Geluid van buitenunit: bij een volledig elektrische warmtepomp met buitenlucht als bron kan de buitenunit met ventilator geluid maken. Het geluid van de buitenunit wordt meestal niet als storend ervaren in de praktijk. Maar je plaatst deze best op een slimme plek

Welke warmtebron kiezen? Lucht of bodem?

Als je een elektrische warmtepomp wilt installeren, moet je kiezen tussen lucht of bodem als warmtebron. Een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt heeft enkele voordelen: het verbruikt minder energie door de constante temperatuur in de bodem, het is niet zichtbaar en veroorzaakt geen geluidshinder, het is energiezuiniger bij het koelen tijdens de zomer en heeft doorgaans een langere levensduur. 

Het enige nadeel van een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt is de hogere kostprijs vanwege de grondwerken, die ongeveer 5.000 euro meer kunnen kosten dan een warmtepomp met luchtbron. Overweeg deze aspecten zorgvuldig bij het maken van je keuze.

warmtepomp in de tuin

Elektrische warmtepomp versus hybride- en gaswarmtepomp

Een elektrische warmtepomp is geschikt voor goed tot zeer goed geïsoleerde huizen met optimale isolatievoorwaarden. Het werkt met lage temperatuurverwarmingssystemen, zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Het vereist een goede isolatie om efficiënt te werken en voldoende warmte te genereren. Dit type warmtepomp is ideaal als je op zoek bent naar een volledig elektrische en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing.

Een gaswarmtepomp en een hybride warmtepomp combineren de werking van een warmtepomp met die van een cv-ketel op gas. Hierdoor bieden ze de mogelijkheid om te verwarmen met hoge temperatuurverwarmingssystemen. Ze schakelen over op gas wanneer het te koud is om efficiënt met de warmtepomp te verwarmen, waardoor je toch kunt profiteren van de milieuvriendelijkheid van een warmtepomp.

De gas- en de hybride warmtepompen zijn ideaal als je hoge temperatuurverwarming wilt behouden en toch wilt besparen op energiekosten.

Zowel de gas- als de hybride warmtepompen bieden een aanzienlijke besparing op de energiefactuur, meestal tussen de 25% en 30%. Bij de keuze tussen de warmtepompvarianten is het belangrijk om rekening te houden met de goede isolatie van je woning en je persoonlijke voorkeuren voor verwarmingssystemen. Zorg ervoor dat je de juiste oplossing kiest die het beste past bij jouw situatie en duurzaamheidsdoelstellingen.

Meer weten over elektrische warmtepompen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wil je meer weten over elektrische warmtepompen en welke optie het beste bij jou past? Vraag dan advies aan onze experts en vergelijk gratis offertes van gecertificeerde installateurs. Op die manier kan je alles goed op voorhand plannen en hogere energieprijzen vermijden.

Kies voor een duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossing en draag voor een groot deel bij aan een groenere toekomst!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat is goedkoper elektrisch verwarmen of warmtepomp?

+
Een warmtepomp is volgens onderzoek vijf keer zuiniger dan traditionele elektrische verwarming. Het is dus een zeer logische keuze voor efficiënte en milieuvriendelijke verwarming op zowel lange als korte termijn.

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische warmtepomp?

+
Het energieverbruik van de warmtepomp varieert afhankelijk van de warmtebron, meestal zo’n 20 tot 25 procent. Dit betekent dat ongeveer 2 kilowattuur (kWh) stroom nodig is om 10 kilowattuur bruikbare warmte te produceren uit water, lucht of bodem.

Wat is de beste elektrische warmtepomp?

+
Mitsubishi staat al jarenlang bij mensen bekend als de koploper van bedrijven op het gebied van warmtepompen. Hun warmtepompen behoren tot de beste in termen van kwaliteit en prestaties. Bovendien zijn ze super compact, waardoor ze ook nog eens ruimtebesparend zijn.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: warmtepomp