Inhoud
De afmetingen van een gemiddelde warmtepomp
We geven je graag een overzicht van de verschillende afmetingen, zodat je een beter beeld krijgt van de grootte van een warmtepomp. Met deze informatie kun je de perfecte locatie bepalen voor jouw warmtepomp.
Afmetingen binnenunit
De binnenunit van een warmtepomp is het deel van het systeem dat zich in de woning bevindt en verantwoordelijk is voor het afgeven van warmte of koude aan de binnenlucht. Het is een essentieel onderdeel van de warmtepompinstallatie en kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het type warmtepomp.
Ga voor een gemiddelde binnenunit uit van de volgende afmetingen:
- Breedte: 70 cm
- Hoogte: 90 cm
- Diepte: 26 cm
Hoe groot is een buitenunit?
De buitenunit van een warmtepomp is het deel van het systeem dat zich buiten de woning bevindt en verantwoordelijk is voor het uitwisselen van warmte met de omgeving. Het speelt een cruciale rol bij het opnemen van warmte uit de buitenlucht, bodem of water, afhankelijk van het type warmtepomp.
Voor de gemiddelde warmtepomp buitenunit moet je rekening houden met de volgende afmetingen:
- Breedte: 90 cm
- Hoogte: 75 cm
- Diepte: 35 cm
Verschillende afmetingen
De afmetingen van een warmtepomp hangt sterk af van het soort warmtepomp. Daardoor is er geen algemene afmeting. Hieronder vind je de gemiddelde afmetingen van de volgende warmtepompen:
Water/water
- Breedte: 60 cm
- Hoogte: 150-180 cm
- Diepte: 62 cm
Lucht/lucht
- Breedte: 60-76 cm.
- Hoogte: 180-190 cm.
- Diepte: 60 cm
Lucht/water
- Breedte: 60-76cm
- Hoogte: 180-190 cm
- Diepte: 62-90 cm
Hybride
- Breedte: 45 cm
- Hoogte: 89-91 cm
- Diepte: 17-40 cm
Uiteraard zijn dit geen exacte afmetingen, maar een berekend gemiddelde. Je warmtepomp kan altijd iets groter of kleiner uitvallen. Check dus goed de afmetingen bij aankoop.
Hoeveel ruimte heb je nodig voor een warmtepomp installatie?
Aangezien er verschillende soorten warmtepompen zijn met elk hun specifieke afmetingen, is het moeilijk te zeggen hoeveel ruimte je nodig zal hebben. Er zijn bovendien nog tal van factoren waar je rekening mee moet houden.
Voor een all-electric warmtepomp is meer binnenruimte nodig, inclusief plek voor de binnenunit, het buffervat en de boiler.
De buitenunit van een all-electric luchtwarmtepomp heeft een gemiddelde afmeting van ongeveer 0,8 x 0,8 x 0,4 meter (lxbxh). Bij de all-electric bodemwarmtepomp zijn graafwerkzaamheden nodig, waarbij de verticale variant vaak minder ruimte vereist.
Deze variant omvat één of meerdere boringen tot een diepte van ongeveer 150 meter, afhankelijk van de bodemsamenstelling en het benodigde vermogen.
Er zijn ook monoblock warmtepompen die uit één unit bestaan. Deze kunnen binnen of buiten worden geplaatst en hebben over het algemeen meer ruimte nodig dan warmtepompen met twee units.
De hybride warmtepomp is een veelgekozen systeem en bestaat meestal uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit is vaak compact, met typische afmetingen van minimaal 1,0 meter in lengte, 0,6 meter in breedte en 0,4 meter in diepte.
Naast dit binnendeel wordt soms ook een buffervat geplaatst. Het vat fungeert als tussenopslag van verwarmingswater voor het verdere transport naar het cv-circuit. Dit buffervat wordt doorgaans dicht bij de cv-ketel geïnstalleerd, naargelang de lengte van de leidingen, en heeft minimaal een diameter van 0,6 meter en een hoogte van 0,7 meter.
Bestaan er extra kleine warmtepompen?
Zeker, er bestaan kleine warmtepompen die ideaal zijn voor appartementen of goed geïsoleerde passiefwoningen. Hier zijn twee voorbeelden van dergelijke kleine warmtepompen:
- geoTHERM 3kW: deze bodem/water-warmtepomp hangt aan de muur en heeft een klein vermogen. Het is de perfecte oplossing voor woningen met een lage warmtebehoefte, zoals nieuwbouwappartementen of kleine passiefwoningen. Met een vermogen van 3 kW is het vaak voldoende voor goed geïsoleerde woningen met minder warmteverlies. De geoTHERM haalt zijn energie gratis uit de bodem, wat resulteert in aanzienlijk lagere energiekosten en CO2-uitstoot.
- uniTOWER: als geothermische warmtepompen geen optie zijn, zijn de lucht/water warmtepompen een alternatief. De compacte binnenunit, genaamd uniTOWER, kan worden gecombineerd met een buitenunit en zorgt voor sanitair water. Het neemt weinig ruimte in beslag, vergelijkbaar met de grootte van een koelkast. Deze warmtepomp heeft een geïntegreerde boiler van 190 liter, voldoende om aan de warmwaterbehoefte van een gezin van vier personen te voldoen.
Beide kleine warmtepompen zijn duurzaam, efficiënt en kunnen een goede oplossing zijn voor ruimtes met beperkte ruimte of lage warmtebehoefte. Daarnaast kunnen ze bijdragen aan lagere energiekosten en verminderde CO2-uitstoot, wat zowel budgettair als milieuvriendelijk slim is. Bovendien kunnen sommige modellen net als thermische zonnepanelen in aanmerking komen voor subsidies, wat het gebruik van een warmtepomp nog aantrekkelijker maakt.
Een warmtepomp is niet groter dan een cv
Over het algemeen zijn warmtepompen niet groter dan traditionele cv-ketels, ze zijn zelfs in veel gevallen kleiner. In feite zijn er veel warmtepompen op de markt die speciaal zijn ontworpen om compact en plaatsbesparend te zijn. Dit maakt ze geschikt voor verschillende soorten woningen, waaronder appartementen en huizen met beperkte ruimte.
Bovendien zijn er verschillende types warmtepompen beschikbaar, zoals lucht/lucht, water/water, bodem/water en lucht/water warmtepompen, die elk hun eigen afmetingen en installatievereisten hebben.
Extra informatie nodig? Contacteer hier experten en krijg vrijblijvend advies
Als je meer informatie nodig hebt over warmtepompen en advies wilt ontvangen, kun je hier gratis offertes aanvragen bij experts op het gebied van warmtepompsystemen. Deze professionals kunnen je helpen bij het begrijpen van de verschillende typen warmtepompen, hun installatie en de meest geschikte plaats voor jouw warmtepomp.
Bovendien kunnen ze je meer vertellen over omgevingsgeluid en het juiste vermogen voor jouw situatie. Neem vandaag nog contact op voor vrijblijvend advies en maak jouw woning klaar voor een duurzame toekomst met een warmtepomp.