Inhoud
Wat zijn zilvervisjes?
Zilvervisjes zijn kleine, langwerpige en ongevleugelde insecten. Zilvervisjes behoren tot de Franjestaarten, orde van de primitieve insecten. Ze lenen hun naam aan hun zilveren glans en de vis- of slangachtige manier waarop zilvervisjes bewegen.
Met het blote oog kun je het moeilijk zien, maar zilvervisjes hebben kleine, parelmoerachtige schubben en een zilverachtige glans. De zilvervisjes zelf zijn 7 tot 12 millimeter groot, hebben drie staartachtige uitsteeksels en twee lange antennes.
Zilvervisjes hebben een bijzonder lange levensduur. Ze worden 3 tot wel 8 jaar oud. Bovendien kunnen ze geruime tijd zonder voedsel overleven. Een vrouwelijk zilvervisje kan tot 100 eieren per keer leggen. Zo kan de zilvervis zich erg snel verspreiden.
Je kan de aanwezigheid van zilvervisjes ook wel herkennen aan een achterblijvende stoffige substantie of als ze geplet worden wanneer je zilvervisjes tegenkomt.
Waar kun je zilvervisjes aantreffen?
Heb je nog geen zilvervisjes gezien? Hieronder kan je een aantal mogelijke plaatsen vinden waar ze graag vertoeven.
- Je ziet de zilvervis voornamelijk ’s nachts actief, of in donkere ruimtes. Het zijn lichtschuwe insecten.
- Zilvervisjes houden van plekjes met een hoge luchtvochtigheid. Idealiter ligt de luchtvochtigheid tussen de 70 en 90%. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 50% drogen de zilvervisjes uit.
- Een temperatuur rond de 25 graden is ideaal voor de zilvervis.
- Zilvervisjes voeden zich met papiervezels, hout, voedselresten, kleinere insectjes en kleine beestjes.
- Je vindt ze meestal terug in badkamers, toiletten en keukens. Maar ook rond wasmachines en droogkasten kun je ze aantreffen.
- Ook in isolatiemateriaal, achter plinten en behangpapier, in waterleidingen, kieren en naden gedijt het zilvervisje prima.
- Is je slaapkamer vochtig? Dan kun je zilvervisjes zelfs terugvinden in bed.
Zilvervisjes komen dus graag in warme en vochtige ruimtes. Daar kan de zilvervis zich ook gemakkelijk voortplanten. Je krijgt dan al snel te maken met een ware plaag.
Zilvervisjes in huis: oorzaak
Maar wat is de oorzaak voor de aanwezigheid van zilvervisjes? Ze kunnen meeliften op boodschappen, verhuisdozen, meubels en zelfs kleding. Ook via naden en kieren kunnen ze binnenkomen, bijvoorbeeld vanuit de woning van de buren.
Heeft je woning de juiste temperatuur en luchtvochtigheid? Dan voelt het zilvervisje zich een welkome gast.
Hoewel zilvervisjes schadelijk kunnen zijn, valt de impact nog al mee en is het voornamelijk een vervelend probleem. Laat daarom een professionele ongediertebestrijder het ongedierte correct aanpakken.
Zilvervisjes versus papiervisjes
Een zilvervisje heeft verwanten waarmee zilvervisjes verward kunnen worden. Het zilvervisje lijkt bijvoorbeeld erg op het papiervisje. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen waardoor je ze van elkaar kunt onderscheiden.
Zilvervisjes…
- Worden tot 12 millimeter lang.
- Zijn zilver tot donkergrijs.
- Houden van donkere, vochtige hoeken. Je ziet ze bijvoorbeeld rondkruipen rond afvoerleidingen.
- Hebben een bredere kop.
- Hebben kleine schubben.
Papiervisjes…
- Worden tot 15 millimeter lang, en zijn dus iets groter dan zilvervisjes.
- Zijn bruin of grijsachtig, vaak met spikkels. Ze zijn opvallend lichter van kleur.
- Houden van droge, donkere ruimtes. Ze geven de voorkeur aan plekken waar papier gestockeerd wordt. Ook op zolders, in kasten en warme ruimtes gedijen ze prima. Papiervisjes zijn in mindere mate aangetrokken tot vocht.
- Zijn lichtbehaard, en hebben geen schubben.
- Hebben een smallere kop.
Beide soorten hebben drie staartachtige uitsteeksels en twee antennes. Het zilvervisje noch het papiervisje kan vliegen. Ze planten zich allebei snel voort, maar bij het papiervisje gaat dat doorgaans iets trager. Voorts berokkenen papiervisjes meer schade aan je woning.
Hoe zilvervisjes aanpakken of bestrijden?
Wat de doen tegen zilvervisjes, hoe kan je zilvervisjes bestrijden? Enkele handige manieren om zilvervisjes te bestrijden, en om vast te stellen of je te maken hebt met een zilvervisjesplaag.
1. Voorzie voldoende ventilatie
Zilvervisjes zijn dol op slecht geventileerde, vochtige ruimtes. Met goede ventilatie kun je heel wat vochtproblemen vermijden. Gebrekkige ventilatie en een hoge luchtvochtigheid gaan dan ook hand in hand.
Je kunt op een natuurlijke manier verluchten door ramen en deuren dagelijks tweemaal een kwartiertje open te zetten. Meer efficiënt is een mechanisch ventilatiesysteem. Met een luchtvochtigheidsmeter kun je de luchtvochtigheid in huis nauwgezet in de gaten houden.
Een luchtvochtigheid onder de 50% zorgt dat zilvervisjes uitdrogen. Wil je dus zilvervisjes bestrijden, voorzie voldoende ventilatie!
2. Neem vochtwerende maatregelen
Niet enkel gebrekkige ventilatie kan voor vochtproblemen zorgen. Er zijn heel wat manieren waardoor de luchtvochtigheid in huis stijgt. Niet enkel ongedierte zoals zilvervisjes gedijen goed in vochtige woningen. Ook zwammen en schimmels zijn dol op vocht.
Enkele situaties waarin een vochtprobleem kan ontstaan.
Lekkages
Zeker in de badkamer of keuken kan een lekkage zilvervisjes aantrekken. Een lekdetectiebedrijf kan het lek vaststellen, een loodgiet herstelt het. Je kunt buizen en leidingen die warm water aanvoeren preventief isoleren.
Doorslaand vocht
Regenwater kan je muren vochtig maken. Dit zie je vaak als eerste terug op de gevel. Een doeltreffende oplossing is het impregneren of hydrofoberen van de gevels. Ook met waterdichte verf kun je vochtige muren voorkomen.
Gebrek aan ventilatie of isolatie
Een vochtige kruipruimte kun je bijvoorbeeld voorzien van vloer- of bodemisolatie. Daarmee verlaag je tegelijk je energieverbruik!
3. Hou de temperatuur laag in weinig gebruikte ruimtes
Een temperatuur lager dan 20 graden bemoeilijkt de voortplanting en ontwikkeling van zilvervisjes. Met deze methode kun je de zilvervisjes niet uitroeien, maar kun je een eventuele plaag wel vermijden.
Wat een meer efficiënte oplossing kan zijn, is droogstoken. Verwarm daarvoor alle ruimtes in huis, maar open tegelijk de ramen en deuren. Energiezuinig is dit natuurlijk niet. Het is wel een manier om de zilvervisjes zonder chemische middelen te bestrijden.
4. Met lokdozen en lijmvallen
Lokdozen en lijmvallen speciaal voor zilvervisjes zijn verkrijgbaar in speciaalzaken. Lokdozen noch lijmvallen zijn een echte remedie voor een zilvervisjesplaag. Je kunt er de aanwezigheid van zilvervisjes wel mee vaststellen.
5. Met eenvoudige huismiddeltjes
Allerlei huismiddeltjes kunnen je helpen bij het vaststellen van een zilvervisjesplaag. Er zijn ook enkele huismiddeltjes waarmee je een plaag kunt bestrijden.
Leg een val
Maak een zilvervisjes val door een glazen potje te omwikkelen met tape. Doe er een beetje suikerwater in. De zilvervisjes kunnen dankzij de tape omhoogklimmen. Eenmaal in het potje raken ze er niet meer uit. Daarvoor zijn de glazen wanden te glad.
Zet ze buiten
Leg een vochtige, witte doek neer. Bestrooi de doek met gipspoeder. De zilvervisjes komen af op het vocht. De volgende ochtend kun je de doek buiten uitschudden.
Rol een vochtige krant op en doe er een elastiek omheen. Leg de krant ’s nachts in de buurt van de zilvervisjes. ’s Morgens kun je de zilvervisjes buitenzetten.
Laat de stofzuiger het werk doen
Als je weet waar deze kruipende insecten zich schuil houden, kan je ze actief weghalen. Zuig de zilvervisjes op met een stofzuiger als je zilvervisjes tegenkomt.
Laat moeder natuur haar gang gaan
Laat spinnenwebben hangen. Spinnen eten insecten, waaronder zilvervisjes. Zo kan je meteen ook een ecosysteem in balans houden!
Huis tuin en keukenmiddelen in een brouwsel
Maak een bestrijdingsmiddel. Toiletblokjes, lavendel (en andere etherische oliën), honing en appel zouden zilvervisjes verjagen. Een mengeling van 1 deel azijn op 1 deel water zou ook effectief zijn. Spuit het middel op de plekken waar de zilvervisjes zich hebben genesteld.
5. Chemische bestrijding
Ook met chemische middelen kun je zilvervisjes bestrijden en uit je woning weren. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je met zilvervisjes te maken hebt. Zo voorkom je dat je zomaar een schadelijk middel gebruikt.
Volg ook steeds de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig op. Zelfs wanneer een product als milieuvriendelijk of onschadelijk voorgesteld wordt, gaat het om vergif. Chemische middelen kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk zijn voor jouw gezondheid en die van je medebewoners en eventuele huisdieren.
Je kunt met zo’n chemisch middel ook het grondwater, de bodem en andere onschuldige dieren aantasten. Door de aanwijzingen goed op te volgen, beperk je het gevaar.
Checklist voor het bestrijden van zilvervisjes
Wat kun je zelf doen tegen zilvervisjes? En wat eten zilvervisjes? Waar komen zilvervisjes vandaan? Met deze aandachtspunten vergemakkelijk je de strijd.
- Verwijder alle mogelijke voedselbronnen: kartonnen dozen, kranten, (bedorven) voedselresten, …
- Berg boeken en andere papierwaren goed en netjes op.
- Gebruik vochtvreters.
- Ventileer! Hoewel een goede hygiëne de aanwezigheid van zilvervisjes enigszins vermijdt, is ventilatie nog veel belangrijker. Een hoge luchtvochtigheid is dan ook de belangrijkste oorzaak voor de aanwezigheid van zilvervisjes. Door goed te ventileren doe je de luchtvochtigheid in huis dalen.
- Vermijd loszittend behang. Daarachter kunnen zilvervisjes zich verstoppen. Behanglijm is bovendien een uitstekende voedselbron voor het zilvervisje.
- Kijk regelmatig achter schilderijen of andere muurversieringen. Dat zijn uitstekende verstopplekken voor zilvervisjes.
- Sluit naden en kieren hermetisch af, hoe smal ze ook zijn. Je kunt deze openingen vinden door te letten op de luchtstroom. Openingen waar wind door komt, zijn ook geschikt voor zilvervisjes. De zilvervisjes komen hierlangs binnen.
- Verlucht je dekbed regelmatig om te voorkomen dat zilvervisjes zich er in nestelen.
Met deze huismiddeltjes kun je de zilverpopulatie waarschijnlijk enigszins terugdringen. Er is echter geen garantie dat je de zilvervisjes volledig bestrijdt. Er is maar een zwanger vrouwtje nodig voor een nieuwe plaag.
Een ongediertebestrijder zorgt voor het beste resultaat: geen zilvervisjes meer in huis. Hij kan je ook wijzen op mogelijke gebreken en je geschikte oplossingen aanreiken.
Wat zijn de gevolgen voor jouw huis en je gezondheid?
Zilvervisjes verspreiden geen ziektes, maar kunnen wel allergische reacties veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van een loopneus of waterende ogen.
Een meer voorkomend gevolg van een zilvervisjesplaag is aantasting van de inboedel. Ze smullen bijvoorbeeld van boeken, kranten en andere papierwaren.
Zilvervisjes houden ook van hout. In grote getalen kunnen ze dan ook schade berokkenen aan houten onderdelen van je woning. Zo kunnen ze bijvoorbeeld houten wandbekleding wegvreten. Ook houten kasten en andere meubels komen in gevaar.
Daarnaast kan de psychologische impact vervelend zijn. Geen enkele insectenplaag is aangenaam. Net als andere plagen kunnen zilvervisjes je heel wat stress en kopzorgen bezorgen.
Wil je een specialist inschakelen? Vind een specialist of expert in jouw regio
Op zoek naar een ongediertebestrijder in jouw omgeving? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. Jij hoeft er enkel nog de beste aanbieder uit te kiezen. Zo ben je in enkele klikken dichter bij een zilvervisvrije woonst!