Er bestaan verschillende soorten vochtproblemen. De meest voorkomende vochtproblemen zijn opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht, enzovoort.
Merk je vochtplekken? Snel loslatend behang? Dan heb je hoogswaarschijnlijk te maken met vocht. Dit is ook helemaal normaal : een gemiddeld gezin produceert bij dagelijkse bezigheden zo’n 10 liter vocht.
Vocht uit huis halen is een heel vervelend probleem. Het kan zorgen voor een muffe geur. In het ergste geval, krijg je hierdoor gezodeidsproblemen. In het dagelijks leven produceren we waterdamp op allerlei manieren, dit is onvermijdelijk.Toch zijn er een paar tips die helpen vocht onttrekken uit huis.
Inhoud
Hoe haal je vocht op dagelijkse basis uit huis?
Vocht aanpakken is niet altijd even evident. Er zijn verschillende soorten vocht , zoals bijvoorbeeld doorslaand vocht, en worden op verschillende manieren aangepakt. Een te hoge luchtvochtigheid beschadigt daarnaast ook de materialen in je huis en kan voor schimmelplekken, algen, enzovoort zorgen.
Toch zijn er een aantal tricks die je kunnen helpen de luchtvochtigheid verminderen in je woning. Deze zullen voor geen drastische veranderingen zorgen, maar in combinatie met de andere tips zou het zeker een impact kunnen hebben.
Alleen is het belangrijk om in het hoofd te houden dat ze geen definitieve oplossing aanbieden en moet vocht vanaf de oorsprong aangepakt worden om definitief vocht uit lucht halen.
Tip 1: Door regelmatig te verluchten
In kamers zoals de keuken, badkamer en slaapkamer is vochtige lucht vaak voorkomend. Wanneer er onvoldoende ventilatie is, slaat de vochtige lucht als condens neer op oppervlakten zoals ramen, muren of kelders.
Een slechte ventilatie is een van de meest voorkomende oorzaken van vocht.
Een heel goede en gemakkelijke manier om de luchtvochtigheidgehalte te verminderen in huis is om de aangetaste kamers regelmatig te verluchtigen. Dit kan door een raam open te zetten of de deur van de badkamer op te laten staan. Daarom komt vocht vaker voor in ruimtes waar er juist minder ventilatie is, of tijdens de winter wanneer ramen dicht blijven. Een goede ventilatie is belangrijk wanneer het aankomt op een vochtprobleem.
Een goede ventilatie is niet genoeg indien je te maken hebt met doorslaand of optrekkend vocht.
Tip 2: Door de productie van vocht in huis in te perken
Een gemiddeld gezin produceert bij dagelijkse bezigheden zo’n 10 liter vocht. Welke betere manier om vocht uit huis te krijgen dan de productie van vocht te verminderen. Dit kan door kleine acties te ondernemen. Zoals de dampkap aanzetten tijdens het koken, de deur van de badkamer open te laten staan na het douchen, voldoende ventilatie, meubilair en objecten een beetje van de muur te plaatsen zodat de lucht beter kan circuleren.
Wil je de relatieve luchtvochtigheid meten? Gebruik dan een hygrometer!
Tip 3: Voorzie een luchtontvochtiger
Overmatige condensatie ontstaat wanneer er warme, vochtige lucht op een koude oppervlak, zoals op een koude muur. Op die koude muur ontstaan er vaak druppeltjes. Dit gebeurt op plekken in de woning waarbij er een directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenzijde van de woning. Denk hierbij aan metalen kozijnen, betonnen draagconstructies of vervuiling in de spouwmuur. Deze plekken heten koudebruggen.
Op plaatsen waar er geen ramen zijn of waar ventileren een beetje moeilijker kan zoals de kelder of de badkamer kan er een luchtontvochtiger geplaatst worden om overtollig vocht weg te halen.
Dit product voorkomt dat condensatievocht je muren binnendringt en lelijk gaat huishouden. Het zorgt er niet alleen voor dat de binnenlucht droger wordt, ook krijg je zo een aangenamer woonklimaat.
Dit apparaat zal vocht uit de lucht halen door de vochtige lucht in te voeren en de ingebouwde verdamper onttrekt de waterdamp. Dit water wordt opgevangen in de opvangbak of afgevoerd via de aangesloten waterleiding. Een luchtontvochtiger kan tussen de 50 à 100 euro kosten.
Tip 4: door een mechanisch ventilatiesysteem
Een slechte ventilatie is een van de meest voorkomende oorzaken van vocht. Vochtige muren wijzen op het binnendringen van vocht van buitenaf. Hoewel een luchtontvochtiger ideaal is om vocht uit huis halen, doet het weinig aan de luchtkwaliteit. Hiervoor is het best om een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen. Dit kan door een centraal ventilatiesysteem voor nieuwbouw of bij een grondige renovatie, of een decentraal ventilatiesysteem voor een specifieke ruimte.
Tip 5: Via energiebesparende maatregelen
Woningen zijn van de dag zodanig goed geïsoleerd dat er geen plaats is dat waterdamp op geen andere manier de woning kan verlaten. Een goede doorgedreven isolatie aanleggen is een goede energiebesparende manier om voor ventilatie te zorgen om vocht uit huis te halen.
De luchtvochtigheid stijgt als gevolg daarvan. Een goede isolatie laat niet zo veel lucht binnen. Daarom kan je dit met een mechanische ventilatie koppelen.
Tip 6: Door de binnentemperatuur constant te houden
De temperatuur constant houden kan een goede manier zijn om de productie van vocht te beperken. Want hoe koeler een ruimte is, hoe sneller de luchtvochtigheid toeneemt. De condensatie ontstaat door een kamer onder de 15°C langdurig te ventileren. Dit zorgt ervoor dat de muren, het plafond en de vloer kouder worden en ontstaan er vochtproblemen.
Tip 7: Door met vochtbestendige materialen te werken
Van plan om een nieuwe verflaag aan te brengen in aangetaste kamers of ruimtes in de woning, dan is het zeker geen slecht idee om vochtwerende verf te gebruiken in plaats van gewone verf. Ook is het zeker de moeite waard om het onderliggend vochtprobleem aan te pakken en dan pas een nieuwe verflaag aan te brengen. Als het probleem niet grondig aangepakt wordt is de kans groot dat het opnieuw de verf aantast van binnenuit. Over vocht uit de muren halen is er hier meer te lezen.
Vochtwerende verf is zowel voor binnen- als buitenmuren verkrijgbaar. Dicht gaten van de beganegrondvloer bij meterkast en keukenafvoer.
Hoe vochtproblemen in huis herkennen?
Vochtproblemen is niet altijd even zichtbaar, maar met juiste aanwijzingen is het niet te missen. Optrekkend vocht bijvoorbeeld komt meestal via funderingen, kruipruimten en (spouw-)muren de woning binnen. Het vocht trekt via de wanden en de spouw omhoog. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge waterstand en een opzuigende werking van verticaal metselwerk.
In geval van een lekkage, grote schimmelplekken op de muur, dan is het onmiddellijk opmerkend dat er een vochtprobleem is. Het is aangeraden om direct het vocht te stoppen, want, zoals eerder vermeld, is de kans groot dat het probleem blijft persisteren zolang het vochtprobleem niet effectief is opgelost.
In het geval waar vochtproblemen niet altijd even zichtbaar zijn, is het nog steeds even ongezond. Betwijfel je dat er een vochtprobleem aanwezig is in jouw woning, schakel een expert in om je situatie te analyseren.
Zelf of laten oplossen? Vraag info, advies en prijzen om te vergelijken
Hoewel je al veel verschillende dingen zelf kan ondernemen, dienen ze niet als permanente oplossing voor het probleem. Meestal is goede ventilatie, zoals een mechanisch ventilatiesysteem, een goede oplossing voor de tussentijd, maar om het probleem van de wortels aan te pakken is het best om een expert in te schakelen. Niet enkel om luchtvochtigheid aan te pakken, maar ook om de beschadigde woning te herstellen.
Last van vocht, twijfel je hoe je dit best aanpakt? Vraag hier vrijblijvend en gratis offertes aan van experts in jouw omgeving en vindt een oplossing op maat voor jouw woning.