Hoe vocht- en schimmelproblemen herkennen?

De symptomen van een vochtige vloer zijn minder zichtbaar dan bij vochtige muren. Over het algemeen herken je vocht- en schimmelproblemen wanneer de ruimtes in je huis vochtig aanvoelen en de verwarming daardoor veel harder moet werken.

Een goede test is het plaatsen van een doorzichtig plastic vel op de vloer. In het geval dat er nevel op het plastic ontstaat, heb je te maken met condensatievocht. Indien zich nevel onder het plastic vormt, heb je te maken met capillaire werking of onvoldoende droge grond.

Andere kenmerken van een vochtig huis zijn een muffe geur, schimmelsporen onder de vloer, donkere en vochtige plekken op de vloer, vloerbekleding die loskomt en salpetervorming.  

Als je graag een deskundige analyse wil om de oorzaak achter het vochtprobleem te achterhalen, aarzel niet om advies te vragen aan 1 of meerdere vochtspecialisten. Een deskundige komt langs voor een inspectie en bepaalt zo het beste behandelingsplan.

Ben je niet helemaal zeker?
Vraag gratis advies en offertes aan vochtspecialisten

Oorzaken van schimmelvorming

Schimmels horen absoluut niet in huis. Schimmels groeien door een te hoge luchtvochtigheid en komen voornamelijk voor in ruimtes met gebrekkige of beperkte ventilatie, zoals de kelder of kruipruimte.

Het is belangrijk om een vochtige omgeving regelmatig te (laten) inspecteren zodat de oorzaak van het vocht- en schimmelprobleem kan worden behandeld en toekomstige problemen vermeden kunnen worden.

1. Onvoldoende ventilatie in de ruimte(s)

In de kelder of kruipruimtes is er vaak onvoldoende ventilatie, waardoor het vocht niet kan ontsnappen en er condensatie ontstaat. Vervolgens hecht dit vocht zich vast aan de wanden of de vloer en verhoogt de kans op schimmelvorming.

kelder ventilatie

2. Opstijgend vocht

Opstijgend of optrekkend vocht vind je voornamelijk in de lagere gedeeltes van de muur. Het vertrekt vanuit de begane grond en trekt geleidelijk naar boven tot het onderste metselwerk van de woning. De fundering, spouw en wanden van je huis kunnen dit grondwater, lekwater of vocht absorberen en zo opstijgend vocht creëren.  

Hoewel opstijgend vocht vooral boven de plinten verschijnt, kan dit vochtprobleem zich ook bevinden onder de vloer. De vloer voelt vochtig en koud aan, en er kunnen schimmels groeien.

3. Lekkage in leidingen

In kelders bevinden zich er heel wat leidingen, zoals water- en rioolleidingen. Wanneer er een lek in deze leidingen ontstaat en de naden van de vloer en wanden niet waterdicht zijn, kan het water tot in de kelder doorstromen.

Lekken worden ook veroorzaakt door bodemverzakking, slechte montage, roest- en scheurvorming door een te hoge luchtvochtigheid en beschadigde buizen in de vloerverwarming.

Als je lekkage vermoedt, raadpleeg dan zeker een specialist voor een lekdetectie zodat de exacte plaats gevonden wordt. Wanneer de lekkage gedicht is, is ook het vochtprobleem verholpen. Eventueel kan de vloer ook waterdicht worden gemaakt met een bekuiping.

4. Doorslaand vocht

De vloer kan vochtig worden door doorslaand vocht of condensatievocht dat van de wanden naar beneden druppelt.

water in kelder

5. Een te hoog grondwaterpeil

Zit er veel water in de bodem onder je huis of is de vloer van ruimtes, zoals de kelder, rechtstreeks verbonden met de ondergrond? Dan kan je al snel te maken krijgen met een te hoog grondwaterpeil. Het onderliggende grondvocht doet de vloer bovendien koud en vochtig aanvoelen.

Zeker in laaggelegen gebieden komt een te hoog grondwaterpeil regelmatig voor.

6. Koudebruggen

Een koudebrug is een zwakke plek in de isolatie van je huis waar de koude buitenlucht rechtstreeks in contact komt met de warme binnenlucht. De vochtige omgeving veroorzaakt condensatie en tast langzaam de wanden en de vloer aan.

Koudebruggen vind je voornamelijk terug op plaatsen waar de spouwmuur vervuild is of bij metalen kozijnen en betonnen draagconstructies.

Tijdens een nieuwbouw of renovatie kunnen koudebruggen ook ontstaan wanneer de vochtwerende of isolerende maatregelen niet of amper genomen zijn. Koude lucht dringt daarbij door via de betondelen of leidingen en zorgen voor een vochtig huis.

7. Bouwvocht

Tijdens een nieuwbouw worden allerlei materialen, zoals cement en specie, aangebracht met een toevoeging van water. Vooraleer vloeren van parket of laminaat kunnen worden geplaatst, is het aangeraden om het bouwvocht in de ondergrond eerst goed te laten drogen en/of een grondige vochtisolatie aan te brengen. Bij een nieuwbouwwoning is de ideale droogtijd van de ondergrond twee jaar.

Bij oudere woningen, gebouwd voor 1975, is de kans op opstijgend vocht dan weer groot aangezien de wanden nog niet werden voorzien van een vochtwerende laag en de huizen enkel beschikken over natuurlijke ventilatie (bijvoorbeeld ramen).

Wat te doen tegen vocht en schimmels in de vloer / Hoe schimmels van de vloer verwijderen?

Schimmel verwijderen kan eenvoudig en snel, maar het is belangrijk om altijd eerst de oorzaak van het vochtprobleem te bepalen. Zolang de oorzaak niet wordt behandeld, blijft schimmelvorming een risico. Hieronder geven we vier opties om vochtproblemen te behandelen.

De oorzaak kan het best door een specialist worden onderzocht. Bij ons kan je eenvoudig gratis offertes aanvragen en experts vergelijken in jouw buurt.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je gratis en vrijblijvende offertes aan!

Optie 1: Ventilatie

Als je te maken hebt met condensatievocht door een te hoge luchtvochtigheid is ventileren de beste oplossing. In een kelder of kruipruimte met beperkte ventilatie kan je zorgen voor natuurlijke ventilatie door het raam dagelijks open te zetten. Indien er geen raam beschikbaar is of meer ventilatie wil, kan je ook een mechanisch ventilatiesysteem aanleggen. Vergeet verder niet te ventileren na het koken of douchen.

Goede ventilatie zorgt ervoor dat condensatievocht uit de ruimte geraakt. Op die manier blijft de luchtvochtigheid op peil en vermijdt je schimmels en vocht onder de vloer.

condensatie raam

Optie 2: Drainage of kelderbekuiping

Wanneer de vloer heel vochtig is, wordt er gekozen voor drainage. Deze behandeling gebeurt door drainagematten te plaatsen waarin kanaaltjes het vocht tot aan een verzamelput brengen dat uiteindelijk uitmondt in de riool. Over de matten wordt een nieuwe vloer gemetseld.

Wil je niet alleen de vloer, maar ook de muren waterdicht maken? Dan kan je kiezen voor een kelderbekuiping. De keldermuren worden behandeld met verschillende lagen fixeermiddel en cementlagen zodat je gehele ruimte waterdicht wordt. Let wel op dat je eventuele lekken altijd eerst behandelt vooraleer je aan drainage of kelderbekuiping doet.

Optie 3: Injecteren vochtwerende gel

Als je vochtige vloer veroorzaakt wordt door opstijgend vocht is het injecteren van een vochtwerende gel een goede oplossing. De vakman boort hiervoor gaten in de onderste laag stenen van de binnen- en buitenmuur die in contact komen met het opstijgend grondwater. Vervolgens worden de gaten onder hoge druk opgevuld met een vochtwerende gel.

De gel trekt in het metselwerk en vormt een waterkerende laag zodat het opstijgend vocht niet langer naar boven kan trekken. Deze methode kan eventueel ook gecombineerd worden met drainage om ervoor te zorgen dat het vocht de wanden niet langer kan bereiken.

Optie 4: Vloerisolatie

Een goede bodemisolatie brengt heel wat voordelen met zich mee. Het vermindert de luchtvochtigheid en voorkomt zo schimmelvorming, het verlaagt de energiekosten, er is minder kans op ongedierte die naar vochtige plekken op zoek gaan, en het kan zwam- en condensvorming op de ramen oplossen.

kelder waterdicht maken

Hoeveel kost het om schimmels te verwijderen?

Schimmels verwijderen kan niet zonder de onderliggende vochtproblemen te behandelen. De prijs om een vochtige vloer waterdicht te maken, varieert afhankelijk van de methode en het bedrijf.

Hieronder geven we algemene richtprijzen van mogelijke behandelingen:

Vochtprobleem Algemene Richtprijs
Een ventilatiesysteem plaatsen Vanaf ca. 3000 euro
Vloer van de kelder draineren 3000 à 10.000 euro
Kelderbekuiping 15 à 20 euro per m2
Het injecteren van een vochtwerende gel Vanaf 100 euro per meter
Lekdetectie 300 à 400 euro

Na de vochtbehandeling kan je in vochtige ruimtes zoals de badkamer, de wasruimte of kelder een schimmelbestendige muurverf aanbrengen. Let op dat je nooit over bestaande schimmelplekken verft! Behandel eerst de schimmelplekken met een schimmelbestrijder en vervolgens een laag schimmelbestendige verf. De kans op toekomstige schimmels is hierdoor veel kleiner.

Hoewel een schimmelbestrijder beter is dan een huismiddeltje als soda of chloor, dien je goed de gebruiksaanwijzing te volgen en het product te recycleren onder klein chemisch afval. Check ook altijd de gevaarsymbolen die op het etiket van het bestrijdingsmiddel staan.

Wil je meer informatie over het veilig gebruik van chemische huishoudproducten? Raadpleeg dan zeker de Belgische overheidswebsite Lezen voor Gebruik.

Overloop jouw opties met een vochtexpert: vraag advies en ontvang gratis offertes

Ben je niet helemaal zeker over de oorzaak van je vochtprobleem of heb je alles al geprobeerd en nog steeds last van schimmels, een muffe geur en een koude vloer?

Aarzel niet om hier gratis en vrijblijvend info, advies en offertes aan te vragen. Vergelijk vochtspecialisten en prijzen, en vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: vochtbestrijding