Inhoud
Welke vochtschade wordt verzekerd?
De voorwaarden waarop een verzekering tussenkomt of niet zijn gebaseerd op een onderscheid tussen oorzakelijke schade en gevolgschade (1), vochtproblemen die bij of pas na de aankoop ontstaan zijn (2) en het type vochtprobleem (3):
Oorzakelijke schade vs. Gevolgschade
De verzekering maakt een onderscheid tussen oorzakelijke schade en gevolgschade. Wanneer je vochtprobleem binnen de dekking van je verzekering valt, dan vergoedt de verzekering enkel het directe gevolg van de schade en niet de oorzaak ervan.
Met andere woorden, als je een lekkage hebt van een waterleiding op de 2e verdieping, dan dekt je verzekering enkel de kosten voor het beschadigde plafond of natte muren (gevolgschade), maar niet voor de herstelling van het lek (oorzakelijke schade). Een ander voorbeeld is een lek in je leiding met schimmelvorming. Je brandverzekering dekt de kosten voor de schimmelbestrijding (gevolgschade), maar niet kosten voor de herstelling van het lek (oorzakelijke schade).
Vochtproblemen bij of na de aankoop van je woning
De verzekering dekt enkel de vochtschade die ontstaan is nadat je de brandverzekering hebt afgesloten, op voorwaarde dat het vochtprobleem niet te wijten is aan nalatig onderhoud van je woning. Als het vochtprobleem al aanwezig was bij aankoop, zijn de kosten jammer genoeg voor eigen rekening. De wet schrijft voor dat potentiële kopers een onderzoeksplicht hebben bij het aankopen van een nieuwe woning en verwacht worden om grondig na te gaan of er problemen aanwezig zijn. Indien er problemen zijn, hebben de kopers recht op de teruggave van de woning met de volledige aankoopprijs, of op het behoud van de woning met een gedeeltelijke teruggave van de aankoopprijs.
Echter, in het geval dat de verkoper de vochtproblemen verborgen heeft, is enkel hij aansprakelijk voor de kosten.
Soorten Vochtproblemen
Je brandverzekering dekt niet alle soorten vochtproblemen, maar dekt meestal wel vochtschade door een lek in de waterleiding, daklekkage of vochtschade door hevige regenval. We leggen deze vochtproblemen even in meer detail uit:
1. Vochtschade door lek in de waterleiding of daklekkage
Vocht in huis door lekkage kan heel vervelend zijn aangezien deze vaak lang ‘onzichtbaar’ blijven en pas na een lange tijd ontdekt worden. Gelukkig zit er in je brandverzekering een verplichte basisdekking voor aangetaste materialen met verschillende oorzaken, waaronder een lek in de waterleiding of een lek in het dak.
Pas wel op, want ook hier komt de verzekeraar er enkel tussen voor de herstelkosten van je plafond (gevolgschade) en zijn de herstellingen aan het dak (oorzakelijke schade) voor eigen rekening.
2. Vochtschade als directe gevolg van overvloedige regenval
De brandverzekering dekt ook een vochtprobleem dat veroorzaakt is door een overstroming of door overvloedige regenval. Bovendien geldt een lekkende wasmachine of andere defecte apparaten ook als plotse waterschade wanneer er geen sprake is van maandenlange nalatigheid.
Welke vochtschade wordt niet gedekt door je verzekering
In het algemeen worden lekkages niet verzekerd als ze het gevolg zijn van achterstallig onderhoud. De belangrijkste vochtproblemen die de brandverzekering niet dekt op basis van nalatigheid, zijn:
1. Opstijgend vocht
Opstijgend of optrekkend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen en ontstaat door een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering. De waterkering is een waterdichte laag die normaal tijdens de bouwwerken wordt geplaatst, zodat de muren geen water kunnen opnemen. Indien optrekkend vocht toch ontstaat, beschouwd de verzekering dit als achterstallig onderhoud van de bewoner en wordt dit bijgevolg niet vergoed. Een uitzondering is optrekkend vocht ten gevolge van een overstroming of hevige regenval waarbij bepaalde verzekeringen, zoals de verplichte waarborg natuurrampen in je brandverzekering, zullen inspringen voor de kosten.
2. Condensatievocht
Condensatievocht ontstaat wanneer je een warme douche neemt of aan het koken bent en de ruimtes achteraf niet (genoeg) geventileerd worden. Door de slechte ventilatie verhoogt de luchtvochtigheid en slaat de warme lucht neer op koude oppervlakken (ramen en muren) in de vorm van condensatie. Bovendien kan optrekkend of doorslaand vocht ook aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en leiden tot condensatievocht.
Aangezien je een verhoogde luchtvochtigheid kan voorkomen door te investeren in een degelijk ventilatiesysteem, acht de verzekering ook hier dat het gaat over achterstallig onderhoud en wordt de vochtschade door condensatievocht niet vergoed.
3. Doorslaand vocht
Doorslaand vocht komt regelmatig voor bij verouderde en beschadigde gevels met een verminderde weerbaarheid tegen vocht. Regenwater sijpelt doorheen de poreuze buitenmuur en tast zo je binnenmuren aan. In de meeste gevallen beschouwd de verzekering een verminderde weerbaarheid door natte muren als een gevolg van nalatigheid van de gevel en wordt dit bijgevolg niet vergoed.
Tips bij het contacteren van je verzekering
Een vochtprobleem oplossen doe je best door zo snel mogelijk je verzekeraar te contacteren. Deze stuurt een verzekeringsagent naar jou toe om een verslag op te stellen van de situatie. Op basis van dit verslag bepaalt de verzekeringsmaatschappij hoeveel de eventuele dekking van de vochtschade bedraagt. Hieronder geven we nog vier tips om je aanvraag zo vlot mogelijk te laten verlopen:
- Stel een lijstje op met de beschadigde goederen en materialen en voeg foto’s toe als bewijs. Indien mogelijk, kan je ook de aankoopfacturen en offertes reeds klaarleggen
- Maak een schatting van de herstelkosten (liefst op basis van de offertes) om de beschadigde goederen te herstellen of te vervangen
- Op basis van deze schatting leg je een bewijsformulier neer van de meest dringende en noodzakelijke kosten
- In het geval dat je een lekdetectiebedrijf hebt gecontacteerd, bezorg je best het rapport van het bedrijf aan je verzekeraar. De meeste verzekeraars gebruiken dit rapport voor de terugbetaling van je schadekosten en voor de lekdetectie zelf (bijv. het openbreken van de vloer of uitbreken van de muur).
Waarom kan je best een vochtexpert inschakelen?
Aangezien de verzekering enkel de kosten dekt van vochtschade door onvoorziene omstandigheden is het belangrijk om zeker te zijn van de oorzaak van je vochtprobleem. Allereerst kan een vochtspecialist je helpen met een vochtdiagnose op maat. De specialist komt bij jou langs om de vochtschade op te meten en om met zekerheid te bepalen wat de oorzaak van het probleem is. Op basis van de diagnose kan de specialist bepalen of de vochtschade onder de brandverzekering valt. Verder kan de diagnose ook bepalen wie verantwoordelijk is voor de schade in het geval van een gemeenschappelijke muur. In het geval van waterschade door derden, zijn zij verantwoordelijk voor de herstellingskosten en de contactopname met hun verzekering.
Een vochtspecialist stelt verder ook een of meerdere behandelingen voor die geschikt zijn voor het vochtprobleem. Aan de hand van professioneel materiaal en producten, kan je zo met zekerheid het vochtprobleem oplossen. Bovendien zorgen zijn vakkennis en ervaring bij tot een snelle en efficiënte manier van werken. Als je woning ouder is dan tien jaar, vraag dan zeker naar het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de arbeidskosten en de materialen voor de vochtbehandeling,
Wil je graag een vochtexpert inschakelen? Dan kan je bij ons terecht voor gratis en vrijblijvende offertes van vochtexperts in jouw buurt. Op die manier kan je een vergelijking maken van hun adviezen, prijzen, behandelingen en kostprijzen, en zeker zijn van een vochtspecialist die bij jou past.
Vochtschade voorkomen? Hoe doe je dat?
Als je in de toekomst vochtschade wil voorkomen, geven we hier vier essentiële tips om je woning vochtvrij te houden. Allereerst is het belangrijk dat je voldoende ventileert. Wanneer je een geïsoleerde woning goed ventileert, voorkom je de vorming van condensatievocht en bijhorende vochtschade. Een tweede tip is om je gevel te impregneren zodat vocht (bijv. regen) de buitenmuur niet zomaar kan binnendringen. Verder kan je ook de kruipkelder isoleren zodat er geen vochtproblemen ontstaan. Hiervoor dien je een vloer- en/of bodemisolatie te plaatsen in combinatie met kelderventilatie. Tot slot is het ook belangrijk om tijdig je dakbedekking te controleren en voldoende te onderhouden. Op die manier kan je een daklekkage voorkomen of vroegtijdig opsporen.
Indien je liever toegespitst advies wil of zeker wil zijn van een blijvende oplossing, kan je via ons gratis offertes aanvragen en terecht bij vochtspecialisten in jouw buurt.
Advies nodig? Vind een expert in jouw buurt
Wil je graag een specialist vinden voor verder advies en nagaan of de oorzaak van de vochtschade binnen de dekking van uw brandverzekering valt? Bij ons kan je eenvoudig gratis en vrijblijvende offertes aanvragen, zodat je verschillende experts kan vergelijken en de juiste keuze kan maken voor jouw vochtprobleem: