Hoe kan je dit vocht herkennen?

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen, maar wordt soms wel eens verward met condensatie, doorslaand vocht of een lekkage. Als je wil weten of je te maken hebt met opstijgend vocht in huis, let dan zeker op deze kenmerken:

  1. Een vertrekpunt vanuit de kelder of aan de onderkanten van de vochtige muren op het gelijkvloers. Eens dat deze verdiepingen volledig verzadigd zijn, breidt het zich uit tot hogere verdiepingen via de binnen- en/of buitenmuren met vochtplekken tot wel 1,50 m van de vloer
  2. Opstijgend vocht zorgt voor loslatend pleisterwerk, behangpapier, gipsplaten en schilderwerk. Ook maken de vochtige muren het amper mogelijk om nieuwe verf of behang aan te brengen
  3. De plinten in je woning komen los of zijn kromgetrokken
  4. De pleisterwanden klinken hol
  5. Er is salpetervorming op de onderkant van de binnenmuren of de gevel

Verder gaat opstijgend vocht gepaard met algemene eigenschappen van vochtproblemen zoals schimmels, een muffe geur en hogere energiekosten (tot wel 30%) door de aantasting van isolatielagen.

muur vocht

Om na te gaan hoe ernstig het vochtprobleem is doorgedrongen, voert een vochtspecialist tijdens zijn diagnose twee verschillende analyses uit: de Calcium Carbide analyse en de Gravimetrische analyse.

Zeker zijn van een correcte diagnose?
Vind hier de beste vochtbestrijders in je buurt!

De Calcium Carbide analyse

Bij de Calcium Carbide analyse, meet de vochtspecialist het vochtpercentage in de muur. De vochtspecialist boort een gaatje in de muur en mengt het boorsel met een ampoule van calcium carbide. Het opstijgende vocht in het boorsel reageert op de calcium carbide en de vochtspecialist kan met een vochtmeter hieruit afleiden wat het exacte vochtpercentage is.  

De Gravimetrische analyse

De Gravimetrische analyse is iets eenvoudiger dan de Calcium Carbide analyse. Hiervoor boort de vochtspecialist opnieuw een gaatje in de vochtige muur en weegt vervolgens het boorsel. Wanneer het boorsel is opgedroogd, wordt het nogmaals gewogen en wordt er gekeken naar een gewichtsverschil. Indien er effectief een verschil is, weet je zeker dat er opstijgend vocht aanwezig is en hoeveel dat precies is.

vocht muur meten

Oorzaken van opstijgend vocht

Opstijgend vocht vertrekt altijd vanuit een lagere verdieping, zoals de kelder, en trekt vervolgens naar droge (en dus hogere) verdiepingen. De meest voorkomende oorzaak van opstijgend vocht in huis is hierdoor ofwel de ouderdom van je huis of een fout in de constructie ervan.

Een verzwakte of afwezige kelderbekuiping

Oudere woningen hebben vaak een verzwakte kelderbekuiping waardoor je meer kans krijgt op vochtproblemen. Een goede kelderbekuiping is essentieel zodat het grondwater je huis niet kan binnendringen.

Een verzwakte of afwezige waterkering

Woningen die aan het begin van de 20e eeuw gebouwd zijn, hebben vaak een verzwakte of afwezige waterkering. De waterkering is een waterdichte laag die tijdens de bouwwerken wordt geplaatst tussen de bakstenen om te vermijden dat de muren water opnemen. Zonder waterkering kan het grondvocht ongehinderd de onderste bakstenen en voegen verzadigen. De stenen en muren worden steeds brozer en poreuzer en de zouten in de muren zorgen voor een versterkend opzuigend effect. Op deze manier kan je woning ook zonder vochtige kelder last krijgen van opstijgend vocht.

Overbruggingen en condensatie

Opstijgend vocht ontstaat verder door overbruggingen en condensatie. Wanneer de afwerking van de muur, zoals het pleisterwerk, onder de waterkering komt, zal dit als brug fungeren voor het vocht. Verder kan een onnodige verflaag op plinten van natuursteen het ademend vermogen van de steen doen verminderen en ervoor zorgen dat de muur niet meer uitdroogt. Tot slot kan er condensatie ontstaan bij onvoldoende ventilatie die zich vastzet in de woning.

opstijgend vocht

Gevolgen van opstijgend grondvocht

Opstijgend vocht dat niet tijdig behandeld wordt, kan onherstelbare schade veroorzaken aan de draagkracht van je muren en de waarde van je huis doen verlagen. De schade kan plaatsvinden aan de binnenmuren (cf. loskomend pleister- en verfwerk, vochtplekken) en aan de buitenmuren (cf. structurele problemen aan de fundering, barstende gevels).

Bovendien zorgt de aanwezigheid van vocht voor een verhoogde, gemiddelde luchtvochtigheidsgraad. Hoe vochtiger de lucht, hoe hoger je energieverbruik gaat zijn om de lucht te doen opwarmen. Opstijgend vocht kan zo tussen de 5 en 10% van de totale energiefacturen bedragen.

Tot slot zorgt opstijgend vocht voor ernstige gezondheidsproblemen. De hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van schimmels veroorzaken een hoog risico op ademhalingsproblemen en allergieën. Dit uit zich vaak in regelmatige verkoudheden, gewrichtspijn of keelpijn.

Liever opstijgend vocht laten behandelen?
Vraag hier gratis en vrijblijvend advies en offertes aan!

Opstijgend vocht bestrijden: drie verschillende methodes

De eerste stap in de behandeling van vochtproblemen is om met zekerheid vast te stellen wat de oorzaak is. Aangezien vochtige muren niet alleen veroorzaakt worden door opstijgend vocht, maar ook door problemen met condensatie, de gevel of een lekkage, is het belangrijk dat een specialist een vochtdiagnose opstelt. De specialist komt langs bij jou thuis en gaat na wat de geschikte behandeling is. Hieronder vind je de drie meest voorkomende behandelingen:

Eerste mogelijkheid: muren injecteren

Dit is de meest gebruikte methode om opstijgend vocht te bestrijden en gebeurt in vier stappen.

  1. Het voorbereiden van de ondergrond: als er voegen of barsten in de aangetaste muur zitten, dienen deze eerst grondig hersteld te worden
  2. Het boren van gaten: net boven het grondniveau worden er op strategische plaatsen gaten geboord tussen de 10-12 cm. De ideale diepte van deze gaten is tot ongeveer 90-95% van de muur.
  3. Het injecteren van de muur: nadat de gaten grondig zijn schoongemaakt, worden ze volledig opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. Dit vochtwerend product zet zich uit en verhard in het metselwerk
  4. Afwerken van de muur: na het aanbrengen van de gel worden de boorgaten afgesloten met mortel. Op deze manier kan het opstijgende vocht niet langer de woning binnendringen en kunnen de muren verder afgewerkt worden met nieuwe verf, bepleistering, behang, enz.  

Deze methode is voornamelijk aangeraden als je snel opstijgend vocht wil bestrijden, maar geen ingrijpende werken wil ondernemen.

muur injecteren

Tweede mogelijkheid: muren onderkappen

Een tweede mogelijkheid voor de behandeling van opstijgend vocht is muren onderkappen. Dit gebeurt in twee stappen:

  1. Muren onderkappen: horizontale sleuven worden in het metselwerk gekapt zodat je woning van de fundering los komt te staan en kan worden opgetild
  2. De waterkering: vervolgens wordt een waterkering van kunststof aangebracht in de vrijgekomen ruimte die het huis 100% waterdicht maakt.

Deze oplossing is ingrijpender dan injecteermiddelen en enkel aan te raden in combinatie met andere renovatiewerken door het risico op scheuren. Hoewel het de beste manier is om van opstijgend vocht af te geraken, zijn dit de belangrijkste nadelen:

  1. Muren onderkappen veroorzaakt heel wat vrijkomend stof
  2. De binnenmuur dient opnieuw gepleisterd te worden
  3. De buitenmuur dient opnieuw hersteld of afgewerkt te worden met plint
  4. De techniek is enkel gepast voor vrijstaande woningen
muur onderkappen

Derde mogelijkheid: muren impregneren

Een laatste mogelijkheid is om de muren te impregneren, waarbij een hydrofoberende vloeistof aan de buitenzijde van de muur wordt gebracht. Dit middel zorgt voor een beschermlaag die voornamelijk gebruikt wordt tegen doorslaand vocht.

Aangezien opstijgend vocht afkomstig is vanuit het grondwater, is de behandeling van de buitenmuur minder effectief dan de muren injecteren of onder te kappen.

muur impregneren

Op zoek naar een vochtspecialist om opstijgend vocht te herkennen? Vraag gratis offertes aan!

Opstijgend vocht is gemakkelijk te behandelen, maar het is belangrijk om dit op een tijdige en efficiënte manier te doen. Als je denkt dat er een opstijgend vochtprobleem is bij jou thuis, is het zeker aangeraden om beroep te doen op een vochtspecialist. Via onze vrijblijvende en gratis offertes kan je eenvoudig een specialist vinden die langskomt voor een vochtmeting bij jou thuis. Vervolgens kan de expert op basis van zijn diagnose direct laten weten wat de mogelijke kostprijzen zijn van de behandeling en voor de correcte uitvoering zorgen. Vul snel het formulier in en los je vochtprobleem meteen op!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: vochtbestrijding