Inhoud
Wat veroorzaakt een vieze geur in huis?
Een muffe geur in huis ontstaat zo goed als altijd door een te hoge luchtvochtigheid. In een vochtig huis kunnen schimmels en bacteriën zich veel makkelijker verspreiden. En hoe meer schimmels, hoe sterker de muffe geur in de woning.
Zowel in oude woningen als nieuwbouwwoningen kan een muffe lucht hangen. De geur kan textiel aantasten, bijvoorbeeld kleding, gordijnen of stoffen meubels. Er kan een muffe geur in je slaapkamer, badkamer, keuken, kelder of zolder hangen.
Het kan zeker helpen om tijdens en na het koken een raam of deur te openen. Zo kan de kooklucht en het kookvocht weer naar buiten, en kan er verse lucht naar binnen.
Hoe een muffe geur in huis bestrijden ? 4 tips
Hoe krijg je een muffe geur weer uit huis? Met deze tips voorkom je muffe geurtjes in je woning.
Tip 1: maak kelder en/of andere ruimtes schoon
Je woning schoonhouden is de beste manier om muffe geurtjes te weren. De keuken, badkamer en slaapkamer onderhoud je waarschijnlijk regelmatig. Dit zijn de meest voorkomende kamers waar een nare geur kan hangen.
Het kan echter aangewezen zijn om ook de kelder, de zolder en andere minder gebruikte ruimtes periodiek onder handen te nemen. Een grote schoonmaak is altijd wel handig!
Tip 2: controleer op vochtproblemen
De meest voorkomende oorzaak is vocht. Zoek tijdens het onderhoud ook naar sporen van vochtproblemen. Vochtplekken en schimmelvorming kun je op de gekste plekken aantreffen. Verschuif af en toe de meubels om de muren te controleren op aantasting. De badkamer, de keuken, … zijn zeker vochtige ruimtes die als eerst gecontroleerd moeten worden.
Zodra je een vochtprobleem vaststelt, is het tijd om een specialist in te schakelen. Lekkages, opstijgend vocht, schimmel en zwammen mag je niet laten aanslepen. Een vochtprobleem kan enkel vergroten, en raakt niet vanzelf opgelost.
Tip 3: citroen en andere huismiddeltjes voor een heerlijke geur
Wil je een aangename geur in jouw huis verspreiden? Oma weet raad! Met deze huismiddeltjes maak je korte metten met nare luchtjes.
- Citroen is een erg goedkope en doeltreffende luchtverfrisser. Je kunt citroensap toevoegen aan een mengeling van azijn en water. Doe het mengsel in een spuitbuis, en verstuif het in ruimtes waar een muffe lucht blijft hangen.
- Een andere, verrassende manier om citroen te gebruiken is het legen van de vrucht. Vul de lege schil met zout, en plaats in de getroffen ruimte.
- Je kunt ook azijn gebruiken om muffe geuren op te vangen. Vul een kommetje met azijn, en plaats het in ruimtes waar de vieze geur hangt. Zelfs in ruimtes waar gerookt werd is dit een erg doeltreffende aanpak.
- Door witte azijn aan de kook te brengen kun je de muffe lucht nog sneller doen verdwijnen. Ideaal wanneer er bijvoorbeeld iets is aangebrand in de keuken.
- Een potje koffiebonen of koffiedik is ook een prima kameraad in de strijd tegen nare geuren. Plaats een kaarsje in een kom met koffiebonen of koffiegruis. De koffie warmt op, en verspreidt een aangenaam aroma dat andere geuren neutraliseert.
- Stinkend textiel? Hang dat na het wassen te drogen in de zon.
- Is wassen geen optie? Zetels en tapijten gooi je natuurlijk niet zomaar in de wasmachine. Besprenkel dit soort textiel met zuiveringszout. Laat het een uur (of langer) intrekken, en verwijder het met de stofzuiger.
- Ook kattenbakvulling is een verrassend middel om een muffe geur uit huis te verwijderen. Vul een oude sok met kattenbakkorrels en leg die in de muf geurende ruimte. De korrels absorberen de geur, en overtollig vocht. Zodra de korrels verzadigd zijn voorzie je de sok van een verse lading.
- Als je een paar druppels parfum of etherische olie op een stofzak druppelt verspreidt de aangename geur zich vanzelf. Je huis zal heerlijk ruiken!
Tip 4: zorg voor voldoende ventilatie
Ventilatie is een van de meest efficiënte manieren om af te rekenen met nare geurtjes. Met degelijke ventilatie voorkom je bovendien heel wat vochtproblemen, die leiden naar vieze geurtjes. Onderschat nooit de kracht van frisse lucht dankzij ventilatie.
Natuurlijke ventilatie
Je woning goed verluchten is de makkelijkste manier om bij te dragen aan een degelijke ventilatie. Zet ramen en deuren twee keer per dag een kwartiertje open. Oude, vochtige lucht kan zo het huis uit vliegen, en verse lucht komt naar binnen.
Verluchtingsroosters kunnen ook helpen bij het natuurlijk ventileren. Zet ze regelmatig open om je woonst van frisse lucht te voorzien.
Mechanische ventilatie
Een mechanisch ventilatiesysteem is het meest efficiënte middel tegen een hoge luchtvochtigheid, en dus ook een muffe geur. Mechanische ventilatie zorgt voor de automatische afvoer van oude, vochtige lucht, en de aanvoer van frisse lucht.
De meest moderne ventilatiesystemen maken gebruik van warmterecuperatie. Het systeem slaat de warmte uit de lucht die wordt afgevoerd op. Vervolgens wordt die warmte gebruikt om de frisse lucht op te warmen.
Tip 4: plaats een luchtontvochtiger
Met een luchtontvochtiger kun je de luchtvochtigheid in huis beperken. In combinatie met een luchtvochtigheidsmeter kun je zo zeer nauwgezet de luchtvochtigheid in huis regelen. Nog een uitstekend middel in de strijd tegen een muffe geur.
De luchtreiniger zuivert de lucht in jouw woning. De filter vangt in de lucht zwevende schimmelsporen op. Het risico dat ze zich aan oppervlakken hechten en een muffe geur veroorzaken wordt verkleind.
Opgelet: de luchtvochtigheid mag niet lager zijn dan 40%. Dan wordt de lucht te droog. Luchtontvochtigers gebruiken overigens ook veel elektriciteit. Een duurzame oplossing is het dus niet.
De oorzaken van een muffe geur in huis
Kortom: de muffe geur kan zich naar elke ruimte verspreiden. En dat kan erg vervelend zijn. Maar waarom ruikt je huis muf? Een overzicht van mogelijke oorzaken :
Muffe geur door schimmel
Schimmelaantasting kan zorgen voor een muffe, vaak stoffige lucht in huis. De geur doet wat denken aan natte sokken, oude zolders of een vochtig tapijt.
Ideale omstandigheden voor schimmel zijn vochtige, donkere ruimtes met weinig of geen ventilatie. Een muffe geur in de badkamer kan bijvoorbeeld wijzen op een schimmelprobleem.
Meeldauw
Meeldauw is een schimmelvorm. Schimmels komen in allerlei vormen en kleuren, van wit tot paars en roze. Meeldauw verspreidt een minder sterke, maar toch muffe geur.
Deze schimmelvorm is wit en poederachtig.
Zwam
Huis- en kelderzwammen verspreiden eveneens een muffe geur. De kelderzwam gedijt goed in vochtigekeldersenkruipruimtes. De huiszwam vindt je overal in huis terug.
Zwamgroei wijst, net als schimmelgroei, op een onderliggend vochtprobleem.
Gebrek aan ventilatie
Een slecht geventileerde woning heeft geen goede aanvoer van verse lucht. Een slechte ventilatie kan dus ook zorgen voor muffe lucht in huis. Daarnaast kan een gebrek aan ventilatie ook vochtproblemen in de hand werken.
Vocht in huis
Vochtproblemen van elke aard kunnen je huis muf doen ruiken. Optrekkend vocht vormt niet enkel een broeihaard voor schimmels en zwammen. Je kunt te maken krijgen met vochtplekken, loskomende muurbekleding, en vochtige vloeren. Vochtig materiaal kan bovendien rotten, wat voor nare geuren zorgt.
Vocht in huis kan heel wat oorzaken hebben. Bijvoorbeeld opstijgend grondvocht, doorslaand regenwater, lekkages en gebrekkige ventilatie.
Stilstaand water
Water kan plassen vormen in kelders en kruipruimtes. Ook in de wasmachine kan stilstaand water staan.
Stilstaand water is een broeihaard voor bacteriën en ongedierte, die op hun beurt weer kunnen zorgen voor muffe geurtjes. Ook schimmels en zwammen kunnen op stilstaand water teren.
Vuilnisbakken
Vochtig afval, vlees- en visresten, en compost verspreiden een onaangename geur. Als je de vuilbakken en -emmers niet om de zoveel tijd schoonmaakt, blijft die geur ook hangen.
Kom je na een vakantie terug, en hangt er een muffe geur in huis? Dan kan het goed zijn dat die uit de (lege) vuilnisbakken komt. Is zo’n vuilnisbak vochtig en donker, dan kan er zelfs schimmel in ontstaan.
Het is dus belangrijk om ook vuilnisemmers regelmatig schoon te maken. Bewaar vlees- en visresten in een aparte, goed afgesloten zak. Ook groenafval bewaar je tot het afhaalmoment beter buitenshuis.
Kooklucht
Tijdens het koken ontstaan allerlei luchtjes. Aanvankelijk heerlijk (als je natuurlijk wat handig bent in de keuken), maar storend als ze langer blijven hangen. Je vermijdt kookluchtjes eenvoudig door de dampkap te gebruiken.
Vet, aangebrande etensresten en sterk smakend voedsel kunnen allemaal een vervelende geur in de lucht veroorzaken. Een nadeel van koken is de penetrante geur die zich door het huis verspreidt.
Waar en wanneer kan het muf ruiken?
Oud huis
Oude huizen zijn meestal gevoeliger voor muffe geurtjes. Ze zijn vaak minder goed geventileerd en hebben daardoor sneller last van vochtproblemen. Op korte termijn kan je een luchtontvochtiger plaatsen, maar voor een definitieve oplossing is een goedwerkend ventilatiesysteem nodig.
Kelder
Omdat kelders zich ondergronds bevinden, zijn ze vaak onderhevig aan vochtproblemen zoals lekkages, opstijgend vocht en condensatie. Vocht kan leiden tot de groei van schimmels en bacteriën, wat een muffe geur kan veroorzaken.
Het is belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem in de kelder snel te achterhalen. Anders kan dit tot ernstige gevolgen leiden voor de gezondheid van huis en gezin.
Kruipruimte
Heeft je huis een kruipruimte? Dan controleer je die best. Mogelijk ligt daar de oorzaak van de vieze geur. Een kruipruimte is een vochtige en donkere omgeving, de perfecte voedingsbodem om verschillende soorten schimmels te kweken.
Na lekkage
Na een lekkage in huis kan het huis muf ruiken. Schimmels en bacterieën gedijen zeer goed in vochtplekken en verspreiden na verloop van tijd een onaangename geur. Het lek moet dus zo snel mogelijk gedicht worden, zodat de omgeving kan opdrogen.
Is een muffe geur schadelijk?
Een muffe geur is op zich niet schadelijk. Een muffe lucht in huis kan echter wel een teken zijn van een ander probleem.
Wordt de muffe geur verspreid door schimmels, zwammen of andere vochtige omstandigheden? Dan heeft dat probleem nare gevolgen voor je woning en gezondheid.
1. Gevolgen voor je huis
Vochtproblemen kunnen heel wat schade berokkenen aan je woning. Vocht kan je inboedel aantasten, muurbekleding los doen komen en lelijke plekken veroorzaken. Ook loop je het risico op schimmels en zwammen.
Een aanslepend vochtprobleem kan de bouwkundige constructie van je woning in gevaar brengen. Bijzonder gevaarlijk voor woningen met houten onderdelen is de huiszwam.
2. Gevolgen voor je gezondheid
Een muffe geur in huis kan de aanwezigheid van schimmels en zwammen verraden. Beide zijn schadelijk voor je gezondheid. Astmatische klachten, allergische reacties, aandoeningen aan de luchtwegen en huidirritaties zijn mogelijke symptomen. Je kunt ook last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid.
Ook een hoge luchtvochtigheid is schadelijk voor de gezondheid. Ziektes verspreiden zich bovendien een stuk sneller in een vochtige omgeving.
Zelf vieze geurtjes aanpakken of een expert inschakelen?
Welke problemen met nare luchtjes kun je zelf oplossen? En wanneer doe je beroep op een specialist?
Wat kan je zelf?
Nare lucht gedetecteerd? Zo ga je te werk!
- Ga eerst en vooral op zoek naar de bron van de muffe geur. Soms kun je zo’n bron erg gemakkelijk terugvinden. Een vochtige doek die ergens ligt de beschimmelen of een stinkende vuilbak is snel opgespoord. Volg je neus!
- Zorg voor een goede verluchting en voldoende lichtinval. Vaker en beter verluchten is een eenvoudige en ontzettend doeltreffende manier om een naar luchtje te verwijderen. Door regelmatig te verluchten voorkom je dat nieuwe nare geurtjes ontstaan.
- Onderhoud je woning goed. Niet enkel schimmel en vuilbakken zorgen voor een muffe geur. Ook stof kan voor onaangename geuren zorgen.
- Heb je een huisdier? Onderhoud dan al het bijhorende materiaal. Slaapkussens, kooien, voedselbakjes en kattenbakken kunnen muffe geuren verspreiden.
Tref je schimmel, zwammen of vochtproblemen aan? Dan is het tijd om een specialist in te schakelen. Ook wanneer je een mechanisch ventilatiesysteem wilt installeren, doe je beroep op een expert.
Wanneer een vochtspecialist inschakelen?
Wil jij de muffe geur verwijderen in jouw woning? Nare luchtjes kunnen een vochtprobleem aan het licht brengen. Doe steeds beroep op een expert om zulke problemen aan te pakken. Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes aan van experts in jouw omgeving. Een stap dichter bij de meest voordelige oplossing voor je probleem!