Inhoud
Wat is de perfecte luchtvochtigheid in huis?
De relatieve luchtvochtigheid duidt aan hoeveel waterdamp er op een gegeven moment in de lucht circuleert en wordt bepaald door de al dan niet aanwezige hoeveelheid vocht, de temperatuur en de luchtdruk in de ruimte. De beste luchtvochtigheid ligt tussen 40 % en 60 %.
In combinatie met de juiste temperatuur en luchtkwaliteit zal een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50 % zeker een uitstekend effect hebben op het comfort in jouw slaapkamer. Een goede nachtrust begint immers met de juiste vochtigheidsgraad en temperatuur.
Het is natuurlijk niet gemakkelijk om in elke kamer een constante vochtigheidsgraad te handhaven. Dit is bijvoorbeeld het geval in de badkamer, waar korte schommelingen onvermijdelijk zijn. Gelukkig is dit geen probleem als je over een goed ventilatiesysteem beschikt dat die schommelingen snel corrigeert.
Ideale luchtvochtigheid in huis bereiken: een paar tips
Hieronder geven we je een paar tips om de optimale luchtvochtigheid in huis te bereiken.
Tip 1: een ventilatiesysteem installeren
De efficiëntste manier om een ideale luchtvochtigheid in huis te behalen is en blijft ventileren, zeker in ruimtes waar er een zekere hoeveelheid waterdamp aanwezig is. In kleinere ruimtes kan je het raam open zetten, om wat droge lucht binnen te laten. Vooral in de winter omdat de buitenlucht dan weinig vocht bevat.
Ook in het geval van te droge lucht (te lage luchtvochtigheid), is het raadzaam om voldoende te ventileren. Ook hier is jouw raam openzetten niet genoeg. Want de koude lucht bevat dan maar een kleine hoeveelheid vocht.
Wel wordt het aangeraden om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Die apparaten meten de luchtvochtigheid en voegen automatisch vocht aan de lucht toe, tot er een gezond binnenklimaat in huis bereikt is. Voor een goede ventilatie heb je enkele opties:
- Gedecentraliseerd ventilatiesysteem met warmtekrachtkoppeling : Ook wel decentraal WTW-ventilatiesysteem genoemd. Dit systeem werkt met warmteterugwinning en regelt de mechanische toevoer en afvoer van lucht in een ruimte. De warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt teruggewonnen om de aangevoerde buitenlucht te verwarmen.
- Afzuigventilator : Een afzuigventilator zuigt alleen lucht af en is alleen geschikt voor kleine ruimtes zoals badkamers, toiletten, enzovoort. Voor grotere ruimtes zoals de woonkamer of slaapkamer is een afzuigventilator niet geschikt.
Tip 2: vocht in de lucht regelen via een bevochtiger of een ontvochtiger
Heb je last van een hoge of lage luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte? Bij een lage luchtvochtigheid kan je het probleem in die kamer wellicht oplossen met een luchtbevochtiger, die stoom of nevel in de kamer blaast die de droge lucht wat vochtiger maakt. In geval van een hoge vochtigheidsgraad kan je een luchtontvochtiger gebruiken, die overtollig vocht uit de lucht haalt.
Tip 3: de oorzaken van vochtproblemen behandelen
In sommige gevallen is een hoge luchtvochtigheid in huis niet het gevolg van slechte ventilatie, maar van een onderliggend vochtprobleem. Ook door opstijgend vocht of doorslaand vocht, een waterlek enzovoort, kan de luchtvochtigheid stijgen.
In dat geval volstaat het niet om de symptomen te bestrijden met een ventilatiesysteem of een luchtontvochtiger, maar moet je het vochtprobleem zelf aanpakken. Dit laat je best uitvoeren door een professionele vochtbestrijder.
Zorgt er ook voor dat je wat buitenlucht binnenlaat. Niet alleen zorg je zo voor drogere lucht, je haalt ook voldoende verse lucht binnen, wat bijdraagt tot een gezond binnenklimaat.
Hoe meet je de luchtvochtigheid in huis?
Je kan de luchtvochtigheid meten aan de hand van een hygrometer, ook wel luchtvochtigheidsmeter genoemd. Een hygrometer helpt zeker om te bepalen of je een hoge of lage luchtvochtigheid hebt.
Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan door de gemeten vochtigheid in relatie te brengen met de maximale vochtigheid in jouw huis.
De maximale vochtigheidsgraad hangt namelijk af van de gemeten temperatuur en luchtdruk. Die afhankelijkheid maakt dat de relatieve vochtigheid buitenshuis snel en fel kan veranderen, schommelend tussen 20 % en 80 %.
Aangezien de temperatuur en luchtdruk in jouw woning minder schommelt en het om afgesloten ruimtes gaat, is het makkelijker om binnenshuis de relatieve luchtvochtigheidsgraad op peil te houden. Toch blijft het belangrijk de vochtigheid in het oog te houden en aan te passen, aangezien de vochtigheidsgraad van de omgevingslucht invloed heeft op jouw gezondheid en die van de muren.
Hoge luchtvochtigheid in huis, wat nu?
Oorzaken
Van hoge vochtigheid is sprake wanneer het vochtigheidspercentage hoger is dan 60 %. Onder 40 % is het droge lucht. Droge lucht is minder schadelijk dan vochtige lucht, maar kan toch voor een droge huid of droge ogen zorgen.
De meest voorkomende oorzaak van een hoge luchtvochtigheid is een gebrekkige ventilatie in combinatie met vocht dat niet kan ontsnappen. Dit is vaak het geval in goed geïsoleerde huizen waar vocht niet kan ontsnappen.
In oudere, minder goed geïsoleerde huizen zijn er vaak kieren en spleten, waardoor vocht het huis relatief makkelijk kan verlaten. Dus heb je minder last of kans op een hoge luchtvochtigheid.
Een hoge luchtvochtigheid in huis komt meestal voor in de zomer, omdat warme lucht meer vocht bevat dan koude lucht.
Gevolgen
Een hoge luchtvochtigheid in huis is ongezond. Het zorgt voor diverse gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, droge huid, branderige ogen enzovoort. Deze symptomen kunnen ook teken zijn van een te lage luchtvochtigheid. Droge lucht is wel minder problematisch dan vochtige lucht.
Daarnaast is het ongezond voor jouw woning. Teveel vocht zorgt voor muffe geurtjes, vochtplekken op de muren of plafond, schimmels, (houten) meubels die uitzetten en veel meer.
Behandeling
Jouw woning verluchten is een aan te raden. Jouw ramen openzetten is helaas onvoldoende voor een goede luchtvochtigheid.
Heb je in enkel één kleine ruimte last van een te hoge luchtvochtigheid, dan kan je eventueel een luchtontvochtiger in de ruimte plaatsen.
Wil je een blijvende en duurzame oplossing, dan laat je beter mechanische ventilatie plaatsen.
Advies nodig over luchtvochtigheid in huis? Vind een vochtspecialist in jouw buurt
Problemen met de luchtvochtigheid in jouw woning? Laat een professionele vakman jou helpen met dit probleem.
Ontvang gratis meerdere, vrijblijvende offertes door onderstaand formulier in te vullen. Door offertes te vergelijken, vind je de juiste en meest voordelige specialist in jouw omgeving.