Lekdetectie prijs?

Hoeveel kost een lekdetectie precies? Voor een lekdetectie mag je rekenen op een prijs tussen de € 250 tot € 500. Inbegrepen is het gebruik van de apparatuur, de voorrijkosten, arbeidskosten en een duidelijk overzicht met de bevindingen en resultaten van het onderzoek.

Is lekkage in huis verzekerd?

De verzekeraar vergoedt quasi alle kosten van een lekdetectie, behalve bij:

  • Nalatigheid. Gaat het om een duidelijk zichtbaar lekkage dat niet tijdig hersteld wordt? De verzekeraar vergoedt de schade dan niet.
  • Kwaad opzet.

Wat altijd onder de brandverzekering valt, is materiële schade door verschillende oorzaken. Bij de brandverzekering is namelijk ook waterschade inbegrepen. Onder die verzekering valt het detecteren en herstellen van het lek zelf dan weer niet. Ga altijd bij je verzekeraar na wat al dan niet gedekt wordt.

Een lekdetectie laat je zo snel mogelijk uitvoeren. In veel gevallen sluimeren kleine lekkages of lekken maanden tot zelfs jaren door. Wacht je te lang met het laten opsporen en herstellen van het duidelijk zichtbare lekkage? Dan is er sprake van nalatigheid. In zo’n geval zal je verzekering de gevolgschade ook niet dekken.

Tip: Gebruik het rapport van de vochtspecialist zeker bij je verzekeringsaanvraag!

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe kan je een waterlek opsporen?

Lekkage

Soms is een waterlek opsporen niet zo moeilijk, zeker wanneer je het met het blote oog kan zien. Een lek in een leiding die zich buiten de muur bevindt, stel je gemakkelijk vast. Meestal gaat het om waterschade. Leidingen en afvoerbuizen zitten echter vaak verstopt in, achter en tussen je muren.

Heb je last van vochtplekken, waterschade of een lekkage, maar weet je niet zeker waar je lek zit?

Tip: Een lek opsporen is nog steeds nodig wanneer je tot de conclusie komt dat een van de leidingen of buizen lekt. Een lekexpert moet nauwkeurig vaststellen waar het lek zich bevindt. Alleen zo kan het lek doeltreffend worden hersteld en kan je verdere schade voorkomen.

Tip: Heb je een plat dak? Controleer dan regelmatig of er een lekkage is. In de meeste gevallen heb je meer lekkages op een plat dan dan een schuine dak. Bij een plat dak is het zelfs aan te raden jaarlijks een lekdetectie te laten uitvoeren.

1. Door vochtplekken en waterschade

Een eerste indicatie van een lekkage is waterschade. Een lekkage is ook een logisch gevolg van waterschade. De vochtschade opmeten middels lekdetectie is altijd aan te raden bij een waterlek. Leidingen en afvoeren zitten echter meestal achter de muur weggewerkt. Een lek kan al een hele tijd aanwezig zijn voor je bijvoorbeeld vochtplekken of schimmel waarneemt.

De waterschade is niet altijd op dezelfde plaats als een lek. Dat is echter lang niet altijd het geval. Het vocht kan zich verspreiden naar andere plekjes op de muur, de vloer of het plafond. Een vocht- of schimmelplek kan dus ook ver van het eigenlijke lek verschijnen.

Zodra je waterschade aantreft, schiet je best zo snel mogelijk in actie. Het gaat meestal om een lek dat al langer bestaat, en dus al best wat schade heeft veroorzaakt. Een lekdetectiebedrijf zal het lek voor je opsporen.

2. Plots hogere waterkosten: stijgende waterfactuur

Heb jij reeds een hoge waterfactuur gekregen?

Niet onbelangrijk: er ontsnapt heel wat water door een lek. Het is dan ook alleen maar logisch dat een lekkage invloed heeft op je waterverbruik. Een plotse, onverklaarbare stijging van je waterfactuur kan dan ook wijzen op een lek.

Een eerste, preventieve maatregel is het controleren van je waterverbruik. Houd in de gate hoeveel water je in een normale toestand verbruikt. Stijgt je verbruik zonder duidelijke verklaring? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een lek.

Vermoed je dat er een lek in je woning is? Dan kun je dat vermoeden bevestigen door de waterstand bij te houden. Noteer de stand voor het slapengaan, en ga die ’s morgens na. Heb je ’s nachts geen water gebruikt, maar is de stand toch gewijzigd? Dan kun je er bijna zeker van zijn dat een van je leidingen lekt.

3. Plots hogere energiekosten

Wanneer vocht het isolatiemateriaal aantast, kan de isolatiewaarde van het materiaal sterk dalen. Onder meer glas- en rotswol zijn niet bestand tegen vocht.

Ten gevolge van een slecht werkende isolatie, zal er meer energie verbruikt worden.

Laat dus ook bij een onverklaarbare stijging van je energierekening een lekdetectie uitvoeren. Gespecialiseerde vakmannen sporen lekkages op een zeer professionele manier met geavanceerde apparatuur. Wil je ook een lekdetectie laten uitvoeren? Ga snel naar onderstaand formulier en kom in contact met de beste vakmannen in jouw buurt!

Verschillende soorten waterlekken of lekkages

schimmel bestrijden

Er zijn verschillende soorten lekken. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende lekkages.

1. Verwarmingssysteem lekkages

Lekkages bij verwarmingssystemen komen veelvuldig voor. Een verwarmingssysteem maakt doorgaans gebruik van warm water. Het warme water wordt via een netwerk van leidingen van de ene naar de andere ruimte gevoerd. Een lek in een van die leidingen kan voor heel wat problemen zorgen.

En lek in warmwaterleidingen opsporen is niet altijd evident. Het duurt een tijdje voor dergelijk lek zichtbaar wordt. Het gaat vaak om heel kleine beetjes water die uit het lek sijpelen. Daarbij zitten die leidingen nagenoeg altijd in de muren of vloeren van je woning. Het kan dus een hele tijd duren voor je zo’n lek detecteert.

Het lek kan ontstaan bij werken aan of rond de muur. Een gat boren op de foute plaats kan de leiding bijvoorbeeld beschadigen. Ook de koppelingen van de leidingen zijn vatbaar voor lekkages. Toch zijn het vooral de aanvoer- en afvoerleidingen van je verwarmingssysteem die beginnen lekken.

2. Lek in de waterleiding

Waterleidingen komen via een centraal punt de woning binnen. Daarna vertakt de leiding zich om de verschillende ruimtes van water te voorzien. Het is op die vertakkingspunten, waar de leiding opsplitst, dat de meeste lekken ontstaan.

De vertakkingspunten beschikken over koppelingen die de vertakte leidingen verbinden met elkaar en de centrale leiding. Zo’n koppeling is, net als bij andere leidingsystemen, het meest vatbaar voor lekkages. Het gaat daarbij om kleine lekkages bij de koppelingen die pas na verloop van tijd ontstaan.

3. Waterlek in 1 of meerdere afvoerbuizen

Je douche, je lavabo of de gootsteen in de keuken zijn niet enkel verbonden met de waterleiding en zijn plaatsen met een relatieve vochtigheid. Ze zijn ook voorzien van afvoerbuizen waarlangs het gebruikte water wordt weggevoerd.

Deze lekken worden dikwijls veroorzaakt door een lekkende koppeling of door het boren van gaten in de muren en vloeren. Een gat boren in de buurt van een afvoerbuis doe je natuurlijk niet met opzet. Met wat pech creëer je zo wel een lek in de afvoerbuis.

Omdat het om een afvoerbuis gaat, merk je zo’n lek niet op aan je waterrekening. Zit er geen isolatiemateriaal rondom de buis, dan zal ook je energierekening niet verhogen. Vaak merk het lek pas op wanneer je waterschade aantreft. Het kan dagen tot zelfs maanden duren voor het probleem zichtbaar wordt.

Aarzel niet om hulp te vragen aan gespecialiseerde vakmannen voor er verdere schade komt. Zij sporen lekkages op een zeer professionele manier met geavanceerde apparatuur.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Hoe waterlekken opsporen?

Een lek vaststellen in een buis of leiding die zich buiten de muur bevindt, is niet al te moeilijk. Je kunt de druppels er zo uit zien komen. In zo’n geval is het slechts een kwestie van je loodgieter contacteren.

Wat dan met lekkages in de muren, vloeren of plafonds? Die kun je natuurlijk niet zomaar opsporen. Zelfs wanneer je vocht- en schimmelplekken aantreft verraden die plekken de locatie van het lek niet. Meestal ga je wel op zoek naar ruimtes met het meeste vocht.

Je zult in dat geval beroep moeten doen op een lekdetectiebedrijf. Lekspecialisten beschikken over de speciale apparatuur en technieken om vast te stellen waar een lek zich bevindt. Vaak zijn waterlekken niet met het blote oog te zien.

Waterlekken opsporen kan je volgens deze methodes :

  • Infraroodcamera. Een lek in een warmwaterleiding vindt de lekexpert met een infraroodcamera. De camera maakt warmteverschillen zichtbaar, en verraadt zo waar een lek zich bevindt.
  • Endoscopische camera. Een lek in een leiding of afvoerbuis kun je ook opsporen met een endoscopische camera. Het gaat om een klein cameraatje op het einde van een lange, flexibele buis. De vochtexpert begeleidt de camera de holle ruimtes in.
  • Hygometrie of vochtmeting. Om nauwkeurig een lek vast te stellen kan je deze methode gebruiken. De hygrometer meet de vochtigheid van verschillende materialen. Hoe dichter bij het lek, hoe hoger de meting.
  • Ultrasone detectie. Bij een ultrasone detectie gebruikt de vochtspecialist geluidsgolven. Aan de hand van die golven kan hij of zij vaststellen waar het lek zich bevindt. Op deze manier kan de locatie en de grootte van het probleem in kaart gebracht worden.
  • Elektro-akoestiek. Ideaal voor het opsporen van lekken in drukleidingen (hydraulische leidingen). Met een akoestische lekdetectie spoor je een lek op aan de hand van de trilling die het lek veroorzaakt. In veel gevallen volstaat dit om de exacte locatie van het lek te achterhalen. Lukt dat niet? Dan is een elektroakoestische lekdetectie nodig. Daarvoor plaatst de lekexpert twee zenders op de lekkende leiding. Met speciale software kan de lekspecialist achterhalen waar het lekkage precies zit.
  • Druktest. Met deze methode stelt de specialist vast of je al dan niet te maken hebt met een lek. De vochtexpert voert de druk in de leidingen op, om die vervolgens weer te laten dalen tot de normale hoogte. Wanneer de druk zelfs tijdens het opvoeren constant blijft, heb je te maken met een lek.

Het is altijd goed om een lekdetectie uit te laten voeren op een van die manieren om de precieze locatie van het lek op te sporen en het vervolgens op te lossen.

Wie contacteren in verband met een lek?

In eerste instantie doe je beroep op een lekdetectiespecialist, die over geavanceerde apparatuur beschikt. Die zal vaststellen waar het lek zich bevindt. Het lekdetectiebedrijf geeft je ook mee hoe je het lek professioneel kunt laten aanpakken.

Een lek in een leiding of afvoerbuis laat je herstellen door een loodgieter. Weet je zelf met zekerheid de positie van het lek ? Dan kun je natuurlijk meteen een loodgieter contacteren.

Gaat het om een lek in een dak, regenpijp of dakgoot? Dan doe je beroep op een dakwerker. Vooral bij platte daken is het controleren van lekkages heel belangrijk.

Wil je een lekdetectie laten uitvoeren? Vind een specialist in jouw regio

Een lekspecialist met een paar jaar ervaring kan je bijstaan met raad en daad, met de juiste geavanceerde apparatuur. Je doet er daarnaast goed aan om verschillende offertes te vergelijken alvorens beroep te doen op een lekexpert.

Door onderstaand formulier in te vullen, kan je gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat aanvragen. Zo hoef jij er enkel nog de meest voordelige optie uit te pikken om jouw specifieke probleem op te lossen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: vochtbestrijding