Inhoud
Wat is gevel impregneren?
Je gevel impregneren of hydrofoberen beschermt je gevel tegen doorslaand vocht. Wat houdt het precies in?
Als je jouw gevel impregneert, breng je een waterafstotende vloeistof aan op de buitenmuren. Dat product dringt door tot diep in de gevelstenen en laat een waterafstotende laag of hydrofobe laag achter. Die coating heeft een dubbele functie:
- Vocht kan niet langer de muur intrekken.
- Vuil hecht zich niet meer (zo snel) aan de geïmpregneerde gevel.
Heeft gevel impregneren zin? Is het een goed idee?
Als je van plan bent om je gevel te impregneren, is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Hieronder lees je alles over de voordelen en nadelen van gevel impregneren.
Voordelen
Je gevel impregneren biedt een aantal belangrijke voordelen.
- Door het waterafstotend maken van de muur kan vocht niet langer naar binnen. Doorslaand vocht kan grote schade aanrichten aan je binnenmuren. Denk maar aan muurschimmel, vochtplekken, loskomend behang en verf die afbladdert. Ook langs buiten kan vocht problemen veroorzaken: van aanslag op de gevel tot een beschadigde gevel (scheuren of barsten) als het vocht in de winter bevriest en uitzet.
- Met een goede impregnatie vermijd je dure herstellingswerken of dure herstellingskosten indien het vocht structurele schade heeft veroorzaakt. Denk ook aan alle andere werken die je mogelijk aan je gevel hebt uitgevoerd: een reiniging, nieuwe isolatie of een beschermende laag bijvoorbeeld. Door het impregneren van de buitenmuur bescherm je de volledige muur.
- De gevels blijven ook langer schoon en behouden een langdurig resultaat. Het impregneren van de gevel gebeurt vaak na een gevelreiniging en dient als beschermlaag. Een geïmpregneerde gevel blijft langer netjes aangezien het vuil zich niet meer aan de muren kan hechten.
- De waarde van je woning daalt wanneer de gevel in slechte staat verkeert. Kun je potentiële kopers verzekeren dat je woning in goede conditie is door een verzorgde gevel, dan stijgt de waarde aanzienlijk.
Nadelen
Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan het impregneren van de gevel.
- Je kan je gevel pas hydrofoberen wanneer ze gereinigd is en in goede staat verkeert. Een gevel impregneren die verontreinigd of beschadigd is, heeft weinig zin.
- Als je een gevelrenovatie of andere gevelwerken plant, bestaat de kans dat het impregneermiddel die werken bemoeilijkt. Deze behandeling hou je dus best pas als laatste stap in de gevelwerken.
- Om de extra bescherming niet te verliezen is het belangrijk om het impregneren van de gevel om de zoveel tijd te herhalen.
Muren impregneren versus muren injecteren
Naast je gevel impregneren kan je ook de muren laten injecteren. Het verschil zit zowel in de methode als in het doel.
Gevel impregneren tegen doorslaand vocht
Methode: Bij impregnatie van de gevel breng je een transparant impregneermiddel aan op de buitenmuren.
Doel: Door impregnatie weer je doorslaand vocht, afkomstig van neerslag. Doorslaand vocht dringt via de gevel naar binnen, wat vaak een probleem vormt bij beschadigd pleisterwerk of gevels uit poreus materiaal.
Gevel injecteren tegen opstijgend vocht
Methode: Je injecteert een vochtwerende gel in de binnen- of buitenmuur.
Doel: Door het injecteren van de gevel bescherm je de muren tegen opstijgend vocht. Dat vocht komt, in tegenstelling door doorslaand vocht, uit de bodem. Dit is vooral een bedreiging voor oudere woningen waarbij geen waterkering* is ingebouwd.
*De waterkering is een beschermlaag uit kunststof, ingebouwd tussen twee lagen steen.
Kostprijs gevel impregneren
Een gevel impregneren van een rijwoning kost tussen de 480 en 720 euro. De gevel impregneren van een losstaande woning kost je 1.200 tot 1.800 euro. Dat zijn slechts richtprijzen. De uiteindelijke prijs zal afhangen van onder andere de totale oppervlakte van de gevels, de vraagprijs van je vakman en het gebruikte impregneermiddel.
Vaak komt er echter meer kijken bij het impregneren van de buitenmuur. Zo is het in sommige gevallen nodig de muur eerst te herstellen. Meer courant is dat je de gevels eerst moet laten reinigen om een goede applicatie van het impregneermiddel te verzekeren.
Methode | Kostprijs |
---|---|
Impregneren/hydrofoberen | € 8 – 12 per m2 |
Injecteren | Vanaf € 100 per lopende meter |
Impregneren of hydrofoberen: stappenplan
Met dit stappenplan kan je het impregneren of hydrofoberen van jouw gevel tot een goed eind brengen. Twijfel je over bepaalde stappen? Dan is het altijd een goed idee om een vakman om advies of hulp te vragen.
Stap 1: Inspecteer je gevel en bepaal het impregneerproduct
Eerst moet je bepalen of je gevel in aanmerking komt voor impregneren. Is je gevel bijvoorbeeld bekleed met kunststofplaten, kunsthars, geverfde tegels of geglazuurde tegels, dan kan het impregneermiddel niet intrekken.
Daarnaast is het belangrijk dat de gevel voldoende gereinigd is. Ook eventuele beschadigingen moet je eerst herstellen voor je de buitenmuren kunt impregneren.
Daarna kan je op zoek gaan naar het beste impregneermiddel voor de buitenmuren, waar we wat verder nog over uitweiden.
Vind je het moeilijk om zelf een inschatting te maken? Raadpleeg een vakman die je in deze stap kan bijstaan met advies.
Stap 2: Doe herstellingen en reinig de gevel
Een tweede stap is het eventuele herstellen en reinigen van de gevel. Hier lees je meer over hoe je dat aanpakt.
Het is noodzakelijk deze stap volledig af te ronden voor je het impregneren aanvat. Zelfs lichte verontreiniging kan een goede inwerking van het impregneermiddel verhinderen.
Bij beschadigingen is de kans bovendien groot dat je gevel impregneren weinig zin heeft en kan het impregneermiddel een latere herstelling bemoeilijken.
Stap 3: Maak je buitenmuur waterdicht
Als de gevel eenmaal in goede staat is, kan je bijna beginnen met je gevel impregneren. Om je deuren en ramen te beschermen is het soms nodig je deuren en ramen af te plakken, afhankelijk van welk impregneermiddel je gebruikt. Houd er ook rekening mee dat je de gevel niet kunt impregneren wanneer het vriest.
Breng vervolgens het impregneermiddel aan op de propere buitenmuren. Dat gaat doorgaans best vlot. Je hebt de keuze tussen een spray of een middel dat handmatig (bijvoorbeeld met een roller) op de gevel aangebracht moet worden.
Bij de volgende stap doet het middel verder het werk en heb jij genoeg geklust.
Hoe vaak je gevel laten impregneren?
Met een goede impregnatie blijft je gevel gemiddeld 10 jaar beschermd tegen vocht. De levensduur van die beschermende coating wordt beïnvloed door factoren zoals…
- De ligging van de gevels. Gevels die zo georiënteerd zijn dat ze meer onderhevig zijn aan regen en wind, moet je vaker hydrofoberen. Een vrijstaande gevel is bijvoorbeeld gevoeliger aan de grillen van het weer
- De kwaliteit van het impregneermiddel. Je bezuinigt hier beter niet op: ga meteen voor een degelijk product.
- De kwaliteit van de behandeling. Het is mogelijk je muren zelf te impregneren, maar wanneer een professional dit aanpakt blijft je muur vaak langer beschermd. Soms is het beter te vertrouwen in het vakmanschap van een deskundige om een langere levensduur van je gevel te verzekeren.
Kan je zelf je gevel impregneren?
Het is mogelijk om zelf je gevel te impregneren. Een gevel impregneren voorkomt dat er vuil en vocht in de gevel trekt, waardoor je gevel langer meegaat. Je gevel impregneren is een arbeidsintensieve klus. Als je niet zeker bent van je vaardigheden kan het verstandig zijn om een vakman in te huren om het werk voor je te doen.
Kan je de binnenmuur impregneren?
Het is echter ook mogelijk om de binnenmuur te impregneren. Als je een vochtprobleem hebt in een binnenmuur, is het raadzaam om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen, voordat je de binnenmuur gaat impregneren. Een erkend gevelspecialist kan je hierbij helpen.
Soorten impregneermiddel
Er zijn verschillende soorten impregneermiddel beschikbaar. Elk product heeft zijn voor- en nadelen. Om het beste impregneermiddel voor jouw buitenmuren te vinden is het verstandig een vakman te raadplegen. Voor muren die met impregneermiddel behandeld moeten worden is dat sterk aangeraden.
Hieronder bespreken we drie soorten impregneermiddels: de crème, het product op waterbasis en het oplosmiddelhoudend product.
Een crème
Deze variant kun je niet sprayen of spuiten. Je brengt de impregneercrème aan met een roller. Hoewel je hier mag rekenen op meer werkuren is het een relatief eenvoudige methode. Je bespaart jezelf bijvoorbeeld heel wat voorbereidingswerk omdat je geen ramen en deuren moet afschermen.
Daarnaast kun je jezelf met een impregneercrème wat geknoei permitteren. Een beetje gemorst? Dan veeg je dat gewoon weg, zolang je er maar snel bij bent.
Een product op waterbasis
Een impregneermiddel op waterbasis is de goedkoopste optie. Je kan het middel eenvoudig op de buitenmuren spuiten.
Ook hier is er wat ruimte voor ongelukjes: het gemorste product is zo weer opgeveegd. Bovendien is het de milieuvriendelijkste optie.
Weet wel dat als je kiest voor een behandeling met een impregneermiddel op waterbasis, je de gevel daarna niet met een ander middel op waterbasis kan behandelen.
Een oplosmiddelhoudend impregneermiddel
Dit laatste middel breng je probleemloos aan op ondergronden die al met andere producten geïmpregneerd werden. Met een oplosmiddelhoudend impregneermiddel daarentegen kan je je absoluut geen ongelukjes permitteren. Draag dus zeker beschermende kledij en handel bij vlekken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Welk impregneermiddel voor jouw gevel geschikt is zal afhankelijk zijn van je geveltype. Je kunt hierover advies inwinnen bij de winkel waar je het middel koopt of bij een ervaren vakman.
Alternatief = een nieuwe gevelbekleding
In sommige gevallen is je gevel impregneren niet de beste optie. Is je gevel bijvoorbeeld beschadigd, is de bekleding niet in goede staat of is je woning aan isolatie toe? Dan stel je het impregneren best uit of laat je het beter achterwege.
Een alternatief is het (laten) plaatsen van nieuwe gevelbekleding, al dan niet met nieuwe gevelisolatie.
Laat je de gevel opnieuw bekleden? Kies dan voor de opties die je gevel beschermen tegen vocht. Ga bijvoorbeeld voor dampopen verf, kalkpleister of spuitkurk.
Eens je gevel geïsoleerd en opnieuw bekleed is, kan je er vaak alsnog voor kiezen om de buitenmuren te impregneren. Een dubbele bescherming is vaak beter dan een enkele. Bovendien kan het impregneermiddel de levensduur van de onderliggende bekleding en isolatie verlengen.
Advies en offertes vergelijken? Vind de juiste vakman in jouw regio
Overweeg jij je gevels te laten impregneren? Een gespecialiseerde gevelwerker kan je met raad en daad bijstaan. Via onderstaand formulier kan je advies op maat aanvragen en ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en offertes. Zo kan je prijzen en adviezen vergelijken en vind je gegarandeerd de beste optie voor jouw specifieke situatie.