Optrekkend vocht zelf behandelen: hoe zelf muren injecteren? [Stappenplan]

vocht behangpapier

Eerst en vooral: wat is optrekkend vocht precies? Opstijgend vocht is grondvocht. Woningen in natte gebieden zijn het vatbaarst voor optrekkend vocht. Ook tijdens periodes met hevige regenval kan het grondvocht snel stijgen. Hierdoor kan grondvocht ongehinderd in de muren trekken.

Het probleem doet zich voornamelijk voor bij oudere woningen, gebouwd voor de jaren 80. Na de jaren 80 werd de fundering van nagenoeg elke woning voorzien van een waterkering. Zo’n waterkering vormt een barrière voor grondvocht.

Hoe weet je last hebt van opstijgend grondvocht? De aantasting begint vaak in de kelder, en zet zich voort naar de onderkant van de muren op de begane grond.

Je ziet de eerste tekenen doorgaans in de kelder, als die er is. Grondvocht komt in kelders vaak met het hele muuroppervlak in aanraking. Het dringt als gevolg de vochtige buitengevel in.

Heb je geen kelder of is het opstijgend vocht verder omhoog gekropen? Dan tref je de aantasting aan onderaan de muren van de benedenverdieping. Het vocht kan zich bijvoorbeeld achter de plinten verzamelen. Je kunt ook vochtplekken en schimmel aantreffen onderaan de muur.

De eenvoudigste methode om je woning zelf tegen opstijgend vocht te behandelen, is het muur injecteren.

Hoe kun je zelf vocht bestrijden? Als je zeker weet dat het om opstijgend vocht gaat, kan je door middel van de stappen hieronder overgaan tot de aanpak ervan :

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Stap 1: Ondergrond voorbereiden

schimmelvorming

Een correcte voorbereiding verzekert het beste resultaat.

Kijk eerst en vooral de aangetaste muur of muren na. Vochtig pleister moet je verwijderen tot 20 centimeter boven de aantasting. Met een platte beitel is de klus zo geklaard.

Plaats een speciale weefselmat onder de pleisterlaag om te voorkomen dat zoutuitbloei de pleisterlaag gaat beschadigen.

Tref je schade aan? Dan is dit het ideale moment om herstellingen uit te voeren. Dicht scheuren en barsten om te vermijden dat die voor verzwakkingen in de muur zorgen.

Stof de muur tot slot grondig af voor je de volgende stap aanvat.

Stap 2: Boorgaten aftekenen

Markeer waar je de gaten zult boren. Zet de markeringen op 10 centimeter van elkaar, net boven de vloerpas, in de onderste horizontale voeg, over de volledige lengte van de aangetaste muur. Zelfs wanneer slechts een deel van de muur is aangetast, is het aangewezen om de volledige muur te injecteren.

Tip: als je woning niet over een spouwmuur beschikt, kun je de gaten langs de buitenkant van de muur boren. Zo vermijd je dat je binnen schade aanbrengt en bespaar je jezelf wat opkuiswerk.

Stap 3: Gaten boren

gaten boren

Bij het injecteren worden er gaten in de muur geboord die vervolgens volgespoten worden met een waterafstotend injectiemiddel. Gebruik een lange steenboor met een diameter van 12 mm. Achterhaal hoe dik de muur precies is.

Hoe diep moet je gaten boren om de muur te injecteren? Een diepte van 90 tot 95% van de muurdikte is ideaal. Is je muur bijvoorbeeld 12 centimeter dik? Dan hanteer je een diepte van 10,8 tot 11,4 centimeter.

Breng de gaten aan in een neerwaartse hoek van 20 graden. Zo zorg je ervoor dat de gel na de injectie makkelijk naar beneden kan sijpelen.

Tips:

  • Boor niet door de muur heen. Je kunt de diepte met tape afplakken op de boor om te voorkomen dat je te diep boort.
  • Met een stofzuiger onder het boorgat kun je het gruis al tijdens het boren opvangen. Ga na het boren elk gat af om achtergebleven stof te verwijderen.

Stap 4: Muren injecteren

muren injecteren

Wanneer alle gaten geboord en stofvrij zijn, kun je beginnen met het injecteren van de muur. Gebruik een spuitpistool met slangetje. De geïnjecteerde gel dat in de muur aangebracht wordt zorgt voor een waterafstotende laag op de aangetaste gebieden.

Werk met een enkele vloeiende beweging van de achterkant van het boorgat naar de uitgang toe. Na het injecteren kunnen de boorgaten dichtgemaakt worden met een reparerende mortel.

Stap 5: Afwerking

Zodra de gaten opgevuld zijn, is het tijd om de boorgaten dicht te maken. Gebruik een cementgebonden herstelmortel voor het beste resultaat.

De muur verder afwerken doe je bij voorkeur pas wanneer die volledig is opgedroogd. Nieuwe muurbekleding kan lossen als die op een vochtige muur geplaatst wordt. Je kunt de gemiddelde droogtijd berekenen door de dikte van de muur te nemen en te delen door 2.

Wellicht zul je een nieuwe pleisterlaag moeten aanbrengen. Om je muur te beschermen tegen salpetervorming is het aan te raden om vooraf een zoutbufferende mat te plaatsen. Zeker wanneer je de muur bepleistert voor die is opgedroogd.

Laat je de muur eerst goed uitdrogen, dan kun je na het drogen eventuele salpetervorming behandelen voor je nieuw pleisterwerk plaatst.

Muren kunnen wel 60 tot 70 liter water per lopende meter absorberen. Hoe lang duurt het precies voor de muur opgedroogd is? Een muur droogt aan een tempo van ongeveer 2 centimeter per maand. Een muur van 12 centimeter zal dus na zo’n 6 maanden volledig zijn opgedroogd.

Muur injecteren versus zelf muur impregneren

schimmel bestrijden

Het injecteren en impregneren van de muur zijn twee zeer verschillende behandelingen. Het zijn beide echter methodes om vochtproblemen in de muur te bestrijden. Wat is nu precies het verschil tussen de twee behandelingen?

Het injecteren van de muur is de ideale oplossing voor opstijgend grondvocht. Bij het injecteren worden er gaten in de muur geboord die vervolgens volgespoten worden met een waterafstotend injectiemiddel. Je muren impregneren is de oplossing voor doorslaand vocht. Bij impregneren wordt een hydrofoberende vloeistof op de buitenzijde van de gevel aangebracht. Waar opstijgend vocht vanuit de bodem omhoog kruipt, komt neerslaand vocht doorgaans vanuit de lucht op de (buiten)muren terecht.

Neerslaand vocht is voornamelijk een probleem voor poreus geworden of verouderde muren. De waterwerende werking van zulke muren is sterk afgenomen. Regenwater dringt zo de buitenmuur in, en kan bij verzadiging van de gevel zelfs de binnenmuren aantasten.

Het impregneren van de gevel is enigszins eenvoudiger dan het injecteren van een muur. Het impregneermiddel breng je met een borstel of vernevelaar aan op de gevel. Je kunt zelf de gevel impregneren, of een vochtspecialist inschakelen.

Extra info of professioneel advies nodig? Stel je vragen aan professionals

Hoewel het in principe mogelijk is om de vochtige muren zelf te behandelen tegen opstijgend grondvocht, is het toch aan te raden om een vakman in te schakelen. Gespecialiseerde vochtbestrijders verzekeren enerzijds de correcte uitvoering en het beste resultaat. Zo’n specialist beschikt nu eenmaal over de juiste kennis en de nodige ervaring. Anderzijds bespaar je jezelf heel wat tijd en energie door de klus uit te besteden.

Daarbij komt ook dat het zelf injecteren van de muur niet per se de goedkoopste optie is. Woningen ouder dan 10 jaar komen bijvoorbeeld in aanmerking voor een premie voor deze behandeling. Een professional heeft bovendien het nodige materiaal ter beschikking, waardoor materiaalkosten wegvallen. Tot slot kan een incorrecte uitvoering schade veroorzaken aan je woning. Die schade kan je heel wat extra kosten opleveren.

Op zoek naar een vochtspecialist om je woning te beschermen tegen opstijgend grondvocht? Vul onderstaand formulier in, en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat. Zo hoef jij er enkel nog de beste optie uit te kiezen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: vochtbestrijding