Inhoud
Hoe herken je een parketvloer?
Parket en laminaat kunnen op het eerste gezicht op elkaar lijken. Toch zijn er wezenlijke verschillen. Parket bestaat uit authentieke houtlagen. De bovenste laag van laminaat is een decor gedrukt foto van hout, geperst op HDF-platen.
Het natuurlijke karakter van parket vraagt ook meer onderhoud. Wat zeker een factor kan zijn bij het kiezen van één van beide vloertypes.
Wat is duurder: parket of laminaat kopen? [Prijs]
Laten we de kosten onder de loep nemen. Laminaat bestaat uit betaalbare materialen zoals kunststof en MDF/HDF en is over het algemeen budgetvriendelijker.
Parket daarentegen bestaat hoofdzakelijk uit hout, een duurdere grondstof. Prijzen kunnen natuurlijk sterk variëren, maar laminaat wordt gezien als de meer kostenefficiënte keuze.
Verschillen tussen parket en laminaat: enkele eigenschappen toegelicht
Om je te helpen bij je keuze werpen we een blik op de eigenschappen van beide vloertypes. Leer meer over wat elk type vloer uniek maakt.
1. Plaatsing van de houten vloer
De plaatsing van laminaat en parket is vrij verschillend. Laminaat is eenvoudiger te plaatsen dankzij een handig klik-systeem. Je kan het bovendien makkelijker zelf plaatsen.
Parket leggen vereist daarentegen meer ervaring en vakmanschap. Je laat het best over aan een ervaren vakman.
2. Samenstelling
Laminaatvloeren bestaan uit een opbouw van 4 lagen: een balanslaag, een kernlaag, een decoratieve laag met bedrukt gelamineerd papier voor de uitstraling en een bovenlaag die de duurzaamheid bepaalt.
Parketvloeren bestaan uit houten planken en vind je in twee soorten:
- Meerlagig samengestelde parket: met enkel de toplaag van ‘edel’ hout, maximaliseert dit het gebruik van hout uit één boom, en biedt het een hoge dimensionale stabiliteit.
- Massief parket: het is minder ecologisch door het gebruik van meer ‘edel’ hout. Het is gevoeliger voor temperatuurschommelingen en wordt steeds minder toegepast.
3. Onderhoud
Laminaat is onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk te reinigen met een licht vochtige dweil. Parket daarentegen vereist zorgvuldiger onderhoud. Bij voorkeur met een stofzuiger en minimaal vocht.
Parket biedt wel de optie om na verloop van tijd opnieuw geschuurd en geolied te worden. Hierdoor krijgt het een volledig nieuw uiterlijk.
Laminaat daarentegen kent een vastgestelde levensduur en kan niet op dezelfde manier vernieuwd worden als parket.
4. Werking
Laminaat, gedeeltelijk samengesteld uit hout, krimpt of zet zich weinig uit bij veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur. Parket, hoofdzakelijk bestaande uit hout is gevoeliger voor uitzetten en krimpen onder invloed van omgevingsfactoren.
5. Duurzaamheid en levensduur
Parket met een correct onderhoud kent een langere levensduur in vergelijking met laminaat. Dat komt doordat parket te herstellen en te renoveren is. Terwijl beschadigingen aan laminaat permanent zijn en enkel opgelost kunnen worden door de beschadigde plank te vervangen.
6. Water- en vochtbestendigheid
Zowel laminaat als parket doen het slecht in vochtige omgevingen, waardoor ze geen geschikte keuze zijn voor badkamers. Vocht kan leiden tot kromtrekken of krimpen van de vloeren.
7. Krasbestendigheid en slijtvastheid (toplaag schuren)
Laminaatvloeren zijn krasbestendig. Dankzij de sterke toplaag zijn ze goed bestand tegen dagelijks gebruik en slijtage. De AC-rating (Abrasion Class) geeft aan hoe goed laminaat bestand is tegen slijtage.
Bij parket verschilt de krasbestendigheid naargelang het houttype en de afwerking. Hardere houtsoorten zoals eik of esdoorn tonen betere weerstand.
8. Geschikt als vloerverwarming
Over het algemeen zijn zowel laminaat als parket geschikt voor vloerverwarming. Bij parket is meerlaags parket beter dan massief parket in combinatie met vloerverwarming. Omdat het minder gevoelig is voor uitzetten of krimpen bij temperatuurschommelingen. Je gebruikt ook beter harder hout bij vloerverwarming.
9. Geluidsdichtheid en akoestiek
Parket heeft goede geluiddempende eigenschappen. Dat komt dankzij het zachtere oppervlak en de natuurlijke, dempende eigenschappen van hout.
Laminaat heeft een hardere oppervlaktelaag, wat resulteert in minder geluiddemping in vergelijking met parketvloer.
10. Afwerking
Laminaatvloeren hebben geen specifieke afwerking nodig en zijn meteen gebruiksklaar. In tegenstelling hiermee moet parket zorgvuldig worden afgewerkt.
11. Uitstraling en design
Parketvloeren bestaan uit natuurlijke materialen en stralen warmte uit. Door de uitgebreide keuze uit verschillende soorten hout biedt parket diverse esthetische opties. Aan de andere kant biedt laminaat meer verschillen in ontwerp. Door de vele designs zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos.
Hoe zie je het verschil met een pvc vloer?
Een pvc vloer is een kunststof alternatief. Ze is speciaal ontwikkeld als alternatief voor laminaat, parket of natuursteen. Pvc vloeren kan je eenvoudig onderhouden en ze zijn geschikt voor vloerverwarming. De duurzaamheid wordt bepaald door de beschermende PU-toplaag.
Let op!
Pvc vloeren moeten na installatie jaarlijks behandeld worden met een polish voor optimale prestaties.
Professionele hulp nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio
Twijfel je tussen parket en laminaat? Vraag via onderstaand formulier kosteloos en vrijblijvend advies en offertes aan.
Vergelijk prijzen en krijg inzicht in de beste oplossing voor jouw woning en/of budget. Profiteer van de meerwaarde van een erkend parketinstallateur en ontvang ook deskundig advies op maat.