Inhoud
Hoe kan je parket combineren met tegels?
De combinatie van tegels en parket geeft je heel wat leuke designmogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor:
- Het contrast tussen lichte tegels met een donkere parketvloer. Of tussen tegels met een speels motief en een neutrale parketvloer.
- Een meer gelijkmatige overgang tussen een rustieke houten vloer en authentieke tegels uit keramiek.
- Het combineren van een parketvloer met tegelwanden.
Daarnaast biedt de combinatie van de twee materialen je de optie om open ruimtes in verschillende zones te verdelen zonder nieuwe wanden te plaatsen. Denk maar aan een open keuken op een tegelvloer die overgaat in een eetkamer met houten parket, of een ruime slaapkamer met aansluitende badkamer.
Tips: Let op deze zaken als je tegels combineert met parket
Tegels en parket combineren, is dus perfect mogelijk en biedt een heel resem aan creatieve mogelijkheden. Toch zijn er enkele zaken waar je de nodige aandacht aan moet besteden wanneer je verschillende materialen samenbrengt in eenzelfde ruimte.
1. Hoogteverschil
De kans bestaat dat de tegels niet precies even dik zijn als de parketvloer. Om een hoogteverschil tussen de 2 vloeren te voorkomen, voorzie je best een chape of dekvloer met 2 verschillende niveaus. Leg een dunnere chape onder de dikkere laag vloerbedekking, en een dikkere chape onder de dunnere laag vloerbedekking.
Extra tip: Let ook op de hoogte van het volledige vloeroppervlak in verhouding tot de dorpels, deuren en deurlijsten in de ruimte.
2. Voorzie een mooie overgang tussen hout en tegel met een overgangsprofiel
Op de strook waar het parket overgaat in een tegelvloer ontstaat een naad. Die kun je op 2 manieren (laten) wegwerken:
- Kit de naad elastisch af met een laag siliconen.
- Plaats een overgangsprofiel tussen beide vloeren.
3. Het juiste parket en de juiste tegels voor de juiste ruimte
In een droge ruimte zoals een living of slaapkamer kun je nagenoeg elk soort tegel of parketvloer plaatsen. In natte ruimtes zoals de keuken of badkamer kies je best voor hout- en tegelsoorten die goed bestand zijn tegen water.
Houd ook rekening met de waterdichtheid van de afwerking (bijvoorbeeld de tegellijm, voegmiddel en toplaag) en een eventuele ondervloer.
Extra tip: Leg je parket op een vloer met vloerverwarming? Plaats dan een dunner parket dat uit meerdere lagen bestaat.
4. Vervang tegels door parket en vice versa
Heb je een volledige tegel- of parketvloer, maar wil je een tegelvloer combineren met een parketvloer? Dan kun je een deel van je oude tegelvloer vervangen met een parketvloer (of omgekeerd).
In bepaalde gevallen kan dat zelfs zonder de oude vloer volledig uit te breken. Houd wel rekening met het hoogteverschil.
Kun je tegels leggen op een houten vloer?
Hoewel het niet wordt aangeraden, is het wel mogelijk om een oude, houten vloer te betegelen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat een houten ondervloer kan bewegen en vervormen, én dat hout niet goed reageert op vocht. Neem daarom volgende maatregelen:
- Verstevig de ondergrond met bijvoorbeeld beton of een cementvezelplaat, of plaats een ontkoppelingsmat tussen de houten vloer en de nieuwe tegellaag.
- Ga voor kleine maar dikke tegels met een brede voeg. Die brede voeg zal het uitzetten en krimpen van de houten ondergrond opvangen. Een dikkere tegel is steviger en zal minder snel barsten wanneer de ondervloer uitzet of krimpt.
- Gebruik flexi tegellijm.
- Plaats een vochtwerende laag bovenop de houten ondervloer, bijvoorbeeld een folie of coating. In vochtige ruimtes zoals een badkamer of keuken is dat zeker aangeraden.
Kun je parket leggen op een tegelvloer?
Dat is zeker mogelijk. Het is wel aan te raden om eerst een harde of zachte ondervloer op de oude tegelvloer te leggen. Of om te opteren voor een parketvloer die uit meerdere lagen bestaat.
Alternatief voor keuken of badkamer: keramische parketvloer
Op de vloer van een natte ruimte kun je niet zomaar elke houtsoort plaatsen. Houtsoorten met een hoge duurzaamheidsklasse zijn vaak beter bestand tegen vocht, maar kosten ook aanzienlijk meer. Daarom wordt vaak gekozen voor een keramische parketvloer.
Zo’n vloer bestaat uit keramische tegels. De tegels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en formaten (denk maar aan klassieke vierkante tegels, maar ook aan lange tegelstroken). Een keramische tegel of tegelstrook kan voorzien worden van een realistische houtlook en -textuur.
Na plaatsing valt zo’n vloer bijna niet te onderscheiden van een echte houten vloer. Keramisch parket is, in tegenstelling tot hout, niet gevoelig voor vocht en zal dus niet vervormen. Ook voor typische vochtproblemen (denk aan schimmel, zwammen en houtrot) is keramisch parket niet vatbaar.
Bovendien vergt keramisch parket geen extra onderhoud. Een badkamervloer uit echt hout moet bijvoorbeeld regelmatig behandeld worden, en moet steeds gedroogd worden na gebruik. Met keramische tegels hoef je daarover niet wakker te liggen.
Op zoek naar een vakspecialist voor het plaatsen van je nieuwe vloer? Vergelijk offertes op maat
Tijd voor een nieuwe vloer? Dan schakel je best een professional in. Door de plaatsing van je (keramische) tegels en parket uit te besteden aan een vakman, verzeker je jezelf van een vlekkeloos resultaat waar je nog jaar en dag van blijft genieten.
Op zoek naar een vakman in jouw regio? Vul snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en offertes van 1 of meerdere vakspecialisten in jouw buurt. Op die manier vind je makkelijk de ideale oplossing voor jouw interieurproject.