Inhoud
Wat is een visgraat parket?
Visgraat is één van de vele patronen waarin je een parketvloer kunt leggen. Zowel massief parket als lamelparket kun je in visgraatpatroon leggen.
Een visgraat parket bestaat uit plankjes met een gelijke lengte en eenzelfde, rechthoekige vorm. Het patroon ontstaat wanneer je de plankjes in V-vorm loodrecht tegen elkaar plaatst. Zo ontstaat een pijlvormig patroon dat wat doet denken aan een vissengraat – vandaar de naam.
Het resultaat? Een ruimtelijk ogend parket dat de kamer een luxueuze uitstraling geeft.
Verschillende materialen kun je verwerken tot een visgraat vloer. Ook tegels, vinyl en laminaat kun je in een visgraatpatroon leggen.
Toepassingen: klassiek tot modern
Parketvloeren in visgraat worden al eeuwenlang gelegd. Het patroon komt terug in de vloeren van kastelen en kloosters, maar evengoed in traditionele woningen en herenhuizen.
Het visgraatpatroon wint de laatste jaren weer aan populariteit. Je vindt het dan ook steeds vaker in moderne woningen. Je legt een visgraat parket waar je maar wil: slaapkamers, keukens en zelfs badkamers zijn geschikte kandidaten.
Hout in de badkamer? Kies dan voor een stabiele, duurzame houtsoort met vochtwerende eigenschappen.
Afwerkingen, afmetingen en kleuren
Visgraat wordt meestal in eikenhout geplaatst. Liever geen eiken visgraat vloer? In principe kan je elke soort hout verwerken tot een visgraat patroon. Je hebt heel wat opties betreffende de kleur, afwerking en de nerf van het hout.
Daarnaast kan een visgraatpatroon met of zonder naad gelegd worden. Ook met de afmetingen van de planken kun je creatief aan de slag. Bredere of smallere plankjes zorgen voor een uniek resultaat.
Over de afmetingen van de plankjes in een visgraat parket lees je meer verder in dit artikel.
Wat kost een houten visgraat vloer per m2? [Prijs]
Reken voor een visgraat parket in eikenhout op een prijs tussen de 140 en 155 euro per vierkante meter, exclusief btw.
Hoeveel je precies betaalt, kan weliswaar sterk verschillen. De belangrijkste prijsbepalende factor is de houtsoort. Een tropische hardhoutsoort zoals wengé kost bijvoorbeeld aanzienlijk meer dan Europees vurenhout of essen.
Ook de vraagprijs van de parketspecialist beïnvloedt de kosten. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om prijzen op maat te vergelijken.
Waarom is een vloer in visgraat duur?
Een parket in visgraat leggen, kost aanzienlijk meer tijd dan het plaatsen van een klassiek parket met houten stroken. Die extra arbeid vertaalt zich uiteraard in extra kosten.
Bovendien vergt het leggen van een visgraat parket wat kennis en ervaring. Voor de expertise van een ervaren vakspecialist betaal je logischerwijs wat meer.
Visgraat versus Hongaarse punt
Een legpatroon dat enigszins op visgraat lijkt, is de Hongaarse punt. Het grote verschil? De hoek waarin de plankjes tegen elkaar worden gelegd. In een visgraat vormen de plankjes een hoek van 90 graden.In de Hongaarse punt liggen de plankjes in een hoek van 40, 52 of 60 graden tegen elkaar.
Verder zijn de plankjes in de Hongaarse punt van gelijke lengte en vorm. In het visgraatpatroon zijn de planken rechthoekig. Bij de Hongaarse punt hebben de planken de vorm van een parallellogram.
Het resultaat? Een rechte lijn tussen de pijlen die de plankjes vormen, in plaats van het zigzagpatroon dat kenmerkend is voor een visgraat parket. Een parket in Hongaarse punt oogt daardoor wat strakker en moderner.
Op onderstaande afbeelding zie je links het visgraat parket, rechts een parket in Hongaarse punt.
Hoe leg je een massief visgraat parket? Een handig stappenplan
Hoe leg je zelf een visgraat vloer? Deze stappen helpen je alvast op weg.
- Laat de houten planken minstens enkele uren, bij voorkeur enkele dagen, acclimatiseren. Zo vermijd je dat het hout na legging gaat werken.
- Verdeel het hout in 2 gelijke stapels: de linkse plankjes en de rechtse plankjes.
- Gebruik een spandraad om de hartlijn aan te geven. Dat is de lijn die centraal door het midden van de ruimte loopt. Langs de hartlijn lopen de vloerdelen het langst ononderbroken.
- De rechtse plank van de eerste V leg je met de punt onder de spandraad. Gebruik geschikte lijm om de plank stevig aan de vloer te hechten.
- Plaats het linkerdeel van de eerste V en verlijm met de vloer.
- Herhaal tot de eerste rij van het parket ontstaat. Die eerste rij vormt het ijkpunt voor de rest van het parket.
- Laat de eerste rij goed opdrogen voor je verdergaat.
- Werk nu rij per rij verder. Controleer regelmatig of de nieuwe rij de eerste, centrale rij volgt. Laat elke rij even drogen voor je verdergaat.
- Verwarmingselementen, deurlijsten of dorpels in de kamer? Zaag plankjes op maat om obstakels te omzeilen.
Laat voldoende ruimte tussen het parket en de muur of eventuele obstakels. Het parket zal, ook als je het hout liet acclimatiseren, enigszins uitzetten. Door daarvoor wat ruimte te voorzien, vermijd je dat het parket kromtrekt of dat het hout barst.
Hoe variaties op visgraat parket leggen?
Naast het klassieke visgraatpatroon heb je de keuze uit enkele leuke variaties. De bekendste variaties zijn het dubbele en driedubbele visgraatpatroon. Daarvoor leg je 2 of 3 plankjes naast elkaar om het patroon te verbreden.
Dikte en breedte visgraat parket
Een standaard visgraat parket bestaat uit plankjes met een dikte van 9 millimeter, een breedte van 7 centimeter en een lengte van 40 centimeter.
Uiteraard zijn smallere en kortere plankjes ook geschikt. Ook de dikte van het visgraat parket kan afwijken naargelang de houtsoort en de keuze voor lamelparket of massief parket.
Voordelen en nadelen van een visgraat parketvloer
Waarom zou je wel of geen visgraat parket leggen?
Voordelen
De voornaamste reden om voor een visgraat parket te kiezen? Een voorkeur voor de klassieke en stijlvolle uitstraling van het visgraatpatroon! Een visgraat parket kan een ruimte optisch vergroten, en doet wat denken aan oude, klassieke gebouwen, kloosters en kastelen.
Daarnaast is visgraat compatibel met elk soort parkethout en elk soort afwerking. Je bent dus niet beperkt in je keuze.
Nadelen
Visgraatpatroon heeft een luxueuze uitstraling – en daar hangt een fors prijskaartje aan vast. Je kunt enigszins besparen door te kiezen voor een budgetvriendelijke houtsoort zoals vurenhout of grenen, maar die houtsoorten zijn natuurlijk wat minder duurzaam.
Daarnaast zou je het visgraat parket zelf kunnen leggen met bovenstaand stappenplan. Hou er wel rekening mee dat het leggen van visgraat parket niet enkel tijd en geduld maar ook kennis en ervaring vereist.
Voor een kersverse doe-het-zelver vormt zo’n parket een fikse uitdaging.
Stel je vragen aan parketspecialisten en vergelijk gratis offertes op maat
Wil je een massief visgraat parket of wil je jouw vloerverwarming liever afwerken met een lamelparket: een parketspecialist kan je bijstaan met tips en tricks.
Op zoek naar een vakman in jouw buurt? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat én advies van specialisten. Zo win jij onmisbare adviezen in en vind je binnen de kortste keren de perfecte partij voor het leggen van jouw nieuwe houten vloer.
Veelgestelde vragen:
Kun je visgraat in een kleine ruimte leggen?
Kun je visgraat parketvloer combineren met vloerverwarming?
Doorgaans krijgt visgraat lamelparket de voorkeur wanneer de ruimte voorzien is van vloerverwarming. Lamelparket is wat stabieler en zal dus minder snel uitzetten of krimpen onder invloed van schommelende temperaturen.
Massief parket is ook een optie. Kies in dat geval voor een houtsoort die weinig werkt, zoals bijvoorbeeld eikenhout.
Leg het parket ook niet te dik. Hout heeft van nature een isolerende werking, waardoor een te dik parket de warmte van je vloerverwarming wel eens te sterk zou kunnen absorberen.