Inhoud
Strokenparket zorgt voor een tijdloze uitstraling
Er zijn diverse patronen waarin je een houten vloer kunt leggen, bijvoorbeeld het visgraatpatroon of de Hongaarse punt. Een andere optie is het strokenparket: een eenvoudig legpatroon waarin je de individuele planken naast elkaar legt.
Een strokenparket kan bestaan uit smalle of brede en lange of kortere planken. Je kunt het parket in de breedte (lange kant van de planken volgen de kortste kant van de ruimte) of in de lengte (lange planken volgen de langste kant van de ruimte) leggen.
Oriëntatie stroken beïnvloedt optisch effect
Hoe je het strokenparket precies legt, beïnvloedt de uitstraling van de ruimte. Een strokenparket in de breedte leggen kan een optische verkleining creëren. Als je het parket in de lengte legt, ontstaat een optische vergroting: de ruimte oogt in dat geval groter dan die daadwerkelijk is.
Door te spelen met de afmetingen van de individuele planken, creëer je interessante effecten. Ook de gekozen houtsoort, voegbreedte en afwerking beïnvloeden het resultaat. Over het algemeen heeft het eenvoudige legpatroon een tijdloze uitstraling en is het geschikt voor zowel een modern als een klassiek, landelijk interieur.
Bij een klassiek strokenparket heeft elke plank dezelfde lengte. Bestaat het parket uit planken in verschillende lengtes. In dat geval spreek je over een plankenvloer.
Een (eiken) strokenparket leggen
Een klassiek strokenparket wordt als volgt gelegd:
- De houten vloer kan opgebouwd worden uit massieve stroken of uit lamelparket.
- Afhankelijk van de dekvloer worden de planken rechtstreeks op de vloer verlijmd of bevestigd op een spaanplaat.
- De stroken worden recht naast elkaar in eenzelfde richting gelegd. Elke strook heeft dezelfde afmetingen: doorgaans gaat het om smalle planken met een lengte van 60 centimeter.
- De parketspecialist werkt doorgaans in wildverband: de voegen tussen de individuele stroken vormen geen rechte lijn doorheen de ruimte.
- De vloer wordt glad geschuurd.
- Het parket wordt afgewerkt met lak.
Afmetingen strokenparket: lengte, breedte en dikte parketvloer
Een klassiek strokenparket bestaat uit planken met een lengte van minstens 60 centimeter. De planken zijn doorgaans 5 tot 9 centimeter breed.
Over het algemeen gebruikt een parketspecialist voor een strokenparket planken met een dikte van 15 tot 22 millimeter. Afhankelijk van de ondervloer, de aanwezigheid van vloerverwarming, de houtsoort en de functie van de ruimte, kan daarvan worden afgeweken.
Wat kost parket in stroken leggen per m2?
De prijs voor een strokenparket is afhankelijk van verschillende factoren.
- Houtsoort
- Massief parket of lamelparket
- Legging (zwevend, verlijmd of genageld)
- Staat van de grond- of dekvloer (tussenvloer nodig of niet)
- Afmetingen en kwaliteit van de planken
- Afwerking
- Vraagprijs van de parketspecialist (gemiddeld 20 tot 50 euro per vierkante meter, exclusief hout- en materiaalkosten)
Benieuwd naar wat een strokenparket in jouw woning zou kosten? Vul het formulier onderaan deze pagina in en ontvang vrijblijvende prijsvoorstellen op maat.
Wat kost een parketvloer gemiddeld?
Richtprijzen parket
Voor een massief parket betaal je gemiddeld 40 tot 120 euro per vierkante meter, exclusief plaatsingskosten.
Lamelparket is goedkoper: reken op een prijs van 30 tot 60 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing.
Hou er rekening mee dat de houtsoort, legwijze en vraagprijs van de vakman de uiteindelijke kostprijs sterk beïnvloeden.
Ontvang gratis offertes en vergelijk prijzen voor strokenparket en houten vloeren
Strokenparket en andere houten vloeren laat je bij voorkeur leggen door een vakspecialist. Die kent het materiaal door en door, beschikt over de nodige ervaring, en adviseert je doorheen het volledige proces.
Een parketspecialist helpt je bijvoorbeeld bij het kiezen van de juiste houtsoort, vloerdikte en legwijze. Hij of zij verzekert ook een correcte plaatsing en een nette, duurzame afwerking van je nieuwe houten vloer.
Op zoek naar een expert in jouw regio? Of, benieuwd naar een prijs voor jouw parketproject? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvend advies op maat én offertes van specialisten in jouw buurt. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken, de opties verkennen en de juiste kandidaat vinden voor jouw project.