Inhoud
Wat is een samengestelde parketvloer?
Een samengesteld parket bestaat uit planken in meerdere lagen. Enkel de bovenste laag (de top- of slijtlaag) bevat massief hout. Een samengesteld parket wordt daarom ook wel eens meerlagig, haflmassief of semi-massief parket genoemd. Ook de term lamelparket wordt regelmatig gebruikt.
Prijs: Hoeveel kost samengesteld parket leggen?
Reken op een gemiddelde kost van 40 tot 90 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing. De precieze kosten zijn sterk afhankelijk van de gekozen houtsoort, het legpatroon en de kwaliteit van de vloer.
Voor het plaatsen van samengesteld parket mag je mikken op een kost van 20 tot 50 euro per vierkante meter. De kosten zijn afhankelijk van de legwijze, de afwerking en de vraagprijs van de vakman.
Je betaalt dus ongeveer 60 tot 140 euro per vierkante meter gelegd en afgewerkt samengesteld parket.
Opbouw meerlagige of samengestelde parketvloer en dikte slijtlaag
Samengesteld parket bestaat doorgaans uit 3 lagen:
- Onderlaag. De onderste laag van een samengesteld parket is erg hard. Vaak gaat het om een multiplexplaat.
- Tussenlaag. Die biedt de nodige stabiliteit. Doorgaans gaat het om MDF, HDF of een ander soort houtvezelplaat.
- Toplaag. De slijtlaag van samengesteld parket is minstens 2 millimeter (vaak eerder 4 tot 6 millimeter) dik en bestaat uit massief edelhout, bijvoorbeeld eik, bamboe of wengé.
De onder-, tussen- en toplaag worden meestal dwars op elkaar verlijmd om spanningen en temperatuurschommelingen op te vangen. Sommige samengestelde parketvloeren zijn al bij levering voorzien van een beschermende laag olie, was of vernis.
Is de toplaag dunner dan 2 millimeter? Dan gaat het om fineerparket.
Opties
Samengesteld parket is verkrijgbaar in verschillende legpatronen, zoals visgraat, Hongaarse punt of dambord. Uiteraard behoren ook het strokenparket en de plankenvloer tot de mogelijkheden.
Hoe een samengesteld parket precies wordt opgebouwd, verschilt per leverancier.
Geschikte houtsoorten: eiken, noten, bamboe en andere soorten vloeren
Samengesteld parket kan afgewerkt worden met een toplaag van nagenoeg elke verkrijgbare houtsoort. Vaak wordt voor duurzame houtsoorten zoals eik, notelaar, bamboe of tropisch hardhout gekozen.
Omdat Europees eikenhout zo goed verkrijgbaar is in onze contreien, komt je samengestelde eiken vloeren heel vaak tegen.
Wat zijn de voordelen en nadelen van half-massief parket?
Meerlagig parket is:
- Budgetvriendelijk
- Uiterst stabiel
- Goed combineerbaar met vloerverwarming
- Verkrijgbaar in heel wat houtsoorten, legpatronen, afwerkingen, formaten en diktes
Daartegenover staat dat half-massief parket minder lang meegaat dan massief parket. Massief parket heeft een lange levensduur van gemakkelijk meer dan 40 jaar. Half-massief parket gaat gemiddeld 20 tot 40 jaar mee.
Onderhoud van samengesteld parketten: schuren en afwerken
Bij slijtage aan je samengesteld parket kun je ervoor kiezen om de toplaag lichtjes op te schuren. Zo egaliseer je de vloer en doe je de laag met krassen of deuken verdwijnen. Daarna behandel je het parket met een nieuwe laag vernis, olie, beits of was.
De meeste soorten samengesteld parket hebben een top- of slijtlaag van 4 tot 6 millimeter dik. Die dikte zorgt ervoor dat je het parket een aantal keer kunt opschuren. Hoe vaak je half-massief parket kunt schuren, is afhankelijk van de dikte van de toplaag.
Regelmatig onderhoud
Je vloer schuren en behandelen, doe je natuurlijk niet op regelmatige basis. Een goed geplaatste en correct afgewerkte houten vloer kan jarenlang meegaan zonder nieuwe opknapbeurt.
Wat je wél regelmatig wilt doen, is de vloer onderhouden. Met een wekelijkse stofzuigbeurt voorkom je dat stof- en zandkorrels kleine krasjes op het parket veroorzaken. Een maandelijkse dweilbeurt (met geschikt schoonmaakmiddel) houdt de vloer schoon. Uiteraard zullen de onderhoudsnoden van de houten vloer verschillen per huishouden.
Afwerking meerlagig parket of lamelparket
Samengesteld parket kan bij levering voorzien zijn van een laag vernis, beits, was of olie. Laat je een onafgewerkt parket leggen? Dan kan de parketspecialist die afwerkingslaag voorzien.
Kan je samengesteld parket met vloerverwarming leggen?
Samengesteld parket valt zeker te combineren met vloerverwarming. Door de harde onderlaag en, meer nog, de stabiliserende tussenlaag zal een samengesteld parket niet snel werken (uitzetten of krimpen) onder invloed van temperatuurswisselingen.
Het juiste hout voor een verwarmde vloer
Kies voor samengesteld parket met een toplaag uit stabiel hout, en laat geen te dik parket leggen. Een dikke parketvloer is dan misschien wat zwaarder en stabieler, maar kan de warmte die je vloerverwarming afgeeft te zeer absorberen.
Houten vloer kopen en laten leggen? Doe beroep op een vakspecialist!
Een nieuwe massieve of half-massieve parketvloer laten leggen? Doe dan bij voorkeur beroep op een parketspecialist. Die zorgt voor een correcte plaatsing, de juiste afwerking en de oplevering van een net en duurzaam resultaat.
Heb je vragen over samengesteld parket of ben je op zoek naar een parketspecialist in jouw regio? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo verken jij snel en eenvoudig het aanbod en vind je binnen de kortste keren de juiste kandidaat voor het leggen van je nieuwe houten vloer.