Inhoud
Wat is (half) massief parket?
Massief parket bestaat uit volwaardige houten planken. Een massief parket kan bestaan uit een enkele houtsoort, of een mix van planken van verschillende soorten hout.
Je kunt massief parket op verschillende manieren laten plaatsen. Naast verschillende houtsoorten heb je ook keuze uit heel wat legpatronen, afwerkingsopties, breedtes en diktes.
Een massief houten vloer geeft je woning een authentieke, rustieke en natuurlijke uitstraling.
Hoe lang gaat massief parket mee?
De levensduur van massief parket is afhankelijk van verschillende factoren.
- Kwaliteit van het hout
- Duurzaamheidsklasse van de gekozen houtsoort
- Dikte van het parket
- Kwaliteit van de plaatsing
Hoe dikker het parket, hoe beter het gelegd wordt, en dus een hogere kwaliteit van het hout en een langere levensduur van je massief houten vloer. Je mag rekenen op een levensduur van 40 tot 60 jaar. Dat is aanzienlijk langer dan samengesteld parket of lamelparket, dat gemiddeld 30 tot 40 jaar meegaat.
Kan je het combineren met vloerverwarming?
Dat hangt af van de houtsoort en de dikte van het hout. Er zijn wel enkele obstakels die je moet overwinnen als je massief parket combineert met een verwarmde vloer.
Zo moet het hout voldoende stabiel zijn en bestand zijn tegen schommelende temperaturen. Anders kan het hout uitzetten en krimpen.
Daarnaast mag het parket niet te dik zijn. Planken dikker dan 22 millimeter kunnen de opgewekte warmte absorberen. Hout heeft van nature isolerende eigenschappen, waardoor je parket de werking van je vloerverwarming teniet kan doen.
Doorgaans wordt bij vloerverwarming gekozen voor lamelparket. Dat is wat minder dik en stabieler dan een gemiddeld massief parket.
Massief parket versus lamelparket, samengesteld of half-massief parket
Half-massief of meerlaags parket (beter bekend als lamelparket) bestaat uit verschillende laagjes. De onderste lagen zijn multiplex- of houtvezelplaten. Enkel de bovenste toplaag bestaat uit massief hout.
Half-massief parket is over het algemeen goedkoper en stabieler. Het gaat wel minder lang mee dan massief parket. Door de toplaag (doorgaans niet dikker dan enkele millimeters) kun je lamelparket niet zo vaak schuren als massief parket.
Prijs massief houten parket leggen
Hoeveel je betaalt voor een massief houten vloer is vooral afhankelijk van de houtsoort. Reken op een prijs van 40 tot 120 euro per vierkante meter.
Voor tropische hardhoutsoorten als merbau, teak of wengé betaal je al snel enkele honderden euro’s per vierkante meter.
Andere prijsbepalende factoren zijn de dikte en kwaliteit van het hout, de plaatsingswijze, de afwerking, en uiteraard ook de vraagprijs van je parketspecialist.
Bruikbare houtsoorten voor massieve vloer uit parket
Er zijn heel wat geschikte houtsoorten voor het vervaardigen van een massief parket
Eiken parket
Eik is een duurzame, sterke en stabiele houtsoort. Omdat eikenhout gewonnen wordt in Europa, maak je met die houtsoort ook een ecologisch bewuste keuze.
Europese alternatieven voor eikenhout
Niet enkel eik, maar ook essenhout, dennenhout, kastanje en notelaar (het hout van de walnotenboom) zijn geschikte Europese houtsoorten voor parketvloeren. Ze variëren enorm in structuur, kleur, nerf en patroon.
Exotisch hout (bamboe, afzelia, wengé…)
Tropische hardhoutsoorten zoals afzelia, wengé, kambala en teak worden geïmporteerd. Het grote voordeel van tropisch hardhout? De natuurlijke bestandheid tegen vocht en temperatuurschommelingen. Ideaal voor badkamers, keukens en ruimtes met vloerverwarming.
Toch graag een ecologisch bewuste keuze? Kies dan voor bamboe. Bamboe is eigenlijk een soort gras. Omdat bamboe ontzettend snel groeit, is het materiaal bijzonder hernieuwbaar.
Hoe massief parket plaatsen?
Massief parket kan op verschillende manieren gelegd worden.
- Verlijmd
- Vernageld
- Zwevend
- Tand en groef of klikparket
Een parketspecialist informeert je over de mogelijke plaatsingswijzen bij jou thuis.
Naast die verschillende manieren van parket leggen, heb je ook keuze uit verschillende patronen. Zo kun je kiezen voor een parket met brede of smalle stroken, een visgraatpatroon, hongaarse punt, dambord of mozaïek.
Voordelen en nadelen van een massieve parketvloer op een rij
Waarom kies je beter wel of niet voor massief parket?
Voordelen
De voordelen van massief parket:
- Duurzaam. Massief parket gaat gemakkelijk meer dan 40 jaar mee.
- Natuurlijke, robuuste uitstraling. Die uitstraling is uniek voor massief parket.
- Isolerend. Massief parket houdt de warmte in je woning vast.
- Veelzijdig. Je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten, afwerkingen en legwijzen en -patronen.
Nadelen
Het grote nadeel van massief parket? Niet elke houtsoort is even stabiel. Als je een weinig stabiele houtsoort zoals bijvoorbeeld grenen verwerkt tot een lamelparket, bekom je een veel stabieler resultaat.
In combinatie met vloerverwarming wordt daarom vaker voor samengesteld parket gekozen. Exotische houtsoorten kunnen ook verwerkt worden tot een stabiel massief parket, maar dat is heel wat prijziger.
Daarnaast is massief parket van een hoogwaardige houtsoort sowieso niet goedkoop.
Meer weten over massief parket? Ontvang advies en offertes op maat
Wil jij een massieve parketvloer laten plaatsen? Doe dan beroep op de kennis en expertise van een parketspecialist. Die helpt je bij het kiezen van de juiste houtsoorten én verzekert een correcte en duurzame plaatsing.
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvend advies en offertes op maat. Op die manier kan je snel en eenvoudig de opties verkennen én prijzen van 1 of meerdere parketspecialisten vergelijken.